Într-un interesant articol publicat cu ceva vreme în urmă (Caragiale între Thalia şi Euterpe, România literară, nr.11/2012), Vasile Lungu, scriind despre realaţia lui I. L. Caragiale cu muzica şi importanţa pe care aceasta ar fi avut-o în decizia scriitorului de a alege Berlinul ca loc al exilului său autoimpus, amendează „la pachet” comentatorii acestui, totuşi destul de nebulos, moment din biografia dramaturgului: „Toţi pierd din vedere motivul, poate cel mai important, dacă nu al părăsirii ţării, sigur al opţiunii pentru Berlin: pasiunea de meloman a scriitorului. Mai puţin din Italia, şi aproape deloc din Franţa simbolismului şi impresionismului, proveneau idolii săi muzicali; aceştia aparţineau spaţiului cultural germanic şi se numeau Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven.” Această constatare categorică a onorabilului confrate mă încurajează să amintesc că (prelungind o aserţiune a lui Ibrăileanu, cu privire la „ura” profundă cu care acesta se raporta la unele dintre personajele sale, generată de faptul că Nenea Iancu „ura prostia”) am scris, încă în prima ediţie a cărţii mele OftalMOFTologia sau ochelarii lui Nenea Iancu (2002): „…cred că mai există un motiv serios al urii lui Nenea Iancu faţă de unele personaje ale sale. Şi anume, că făceau prea mult zgomot, zgomotul trăncănelii lor neîntrerupte, asurzitoare care rănea profund auzul fin, de mare meloman, al lui Nenea Iancu. Corespondenţa, din perioada berlineză, cu Paul Zarifopol ne arată un Caragiale cunoscător şi iubitor de Beethoven, Mozart, Haydn, Haendel, Gluck, dar şi Offenbach, muzică lăutărească şi cînticele populare.” Mai mult, într-o izbucnire de exasperare, Caragiale exclamă: „Bucureşti! (…) există oare pe lume vreun loc unde să găsesc eu mai mult zgomot decît în sînul tău?” Dar, pentru a nu se înţelege că dau frîu liber vreunei ipotetice manifestări de orgoliu, am să adaug imediat că nici eu (acum zece ani, dar şi în ediţia a doua a cărţii mele care iată, deşi „adăugite”, încă rămîne neîmplinită), nici comentatorul României literare (pentru a mă limita doar la noi doi) nu ducem ideea simţului muzical deosebit al lui Caragiale dincolo de eticheta exterioară de meloman.
Au făcut-o, totuşi, în mod surprinzător şi exemplar doi mari compozitori români. Exact într-o perioadă în care scriitorul era supus, în postumitate deja, unor foarte dure atacuri. Nu le voi inventaria acum, discuţia lor comportă şi lămuriri ideologice destul de delicate. În 1928, arădeanul Sabin Drăgoi compune după Năpasta o puternică operă dramatică, pentru ca şapte ani mai tîrziu, un alt mare compozitor şi teoretician al esteticii muzicii, ploieşteanul Paul Constantinescu să compună o la fel de viguroasă operă comică, după O noapte furtunoasă. Acuma se întîmplă să am în faţă un excepţional volum* alcătuit de Sanda Hîrlav-Maistorovici, în care se recuperează „cuvintele scrise, tipărite sau rostite” ale celui care a fost unul dintre cei mai mari compozitori români, Paul Constantinescu. Unul dintre zecile de texte antologate – cu o mare acribie şi un admirabil devotament pentru memoria şi moştenirea documentară ale autorului celor trei mari Oratorii -, se numeşte Cum l-am văzut pe Caragiale în muzică. Iată un fragment semnificativ pentru moftema de azi: „Ideea de a-l tălmăci pe Caragiale în muzică mi s-a cristalizat în vreme ce mă aflam, pentru studii, la Viena, unde luasem cu mine opera scriitorului. În privinţa libretului, atunci mi-am ales elementele esenţiale de-a dreptul din comedia lui Caragiale, punîndu-le atît în fragmente de proză cît şi versificîndu-le cu rime felurite, după necesitatea momentului. Doresc să subliez (şi subliniem şi noi în text), ca un fapt caracteristic, că am adăugat foarte puţine cuvinte de la mine, slujindu-mă, aproape în exclusivitate, de textul lui Caragiale. Însuşi ritmul şi chiar rima le-am aflat acolo. În acest sens este de remarcat că deşi lucrarea lui Caragiale este scrisă în proză, ea are o anumită ritmică interioară, uneori cu totul evidentă – ceea ce m-a ajutat şi la realizarea textului muzical.” Şi în continuare, compozitorul, ne deconspiră, pe rînd, pentru fiecare personaj sau scenă, care au fost sursele muzicii sale. Pornind firesc de la cultura muzicală neogreacă, „în floare” în vremea lui Caragiale, pînă la tema din Spitalul amorului din culegerea lui Anton Pann, sau de la sîrba populară la romanţa de epocă, sau de la inflexiuni melismatice orientale la ritm occidental de vals. Şi, toate acestea, întrucît îşi aveau deja corespondentul în ritmul şi muzica interne, ascunse în textul caragialian, dar pe care, desigur, nişte moftangii afoni şi zgomotoşi nu aveau cum să le audă!
Aşadar, mai mult decît un simplu sau mare meloman, Caragiale era structural o fiinţă muzicală. De aceea, hipersensibilă. La o primă vedere („ascultare”), doar monstruos. Astfel că, acum mai că-mi vine să întreb nu de ce a ales Berlinul, ci de ce n-a rămas la Viena!
________________
* Paul Constantinescu, Despre „poezia” muzicii, Argument, notă asupra ediţiei, transcrierea textelor, note şi comentarii: Sanda Hîrlav-Maistorovici, Prefaţă de Elena Zottoviceanu, Editura Premier, Ploieşti,2004.
___________________
(Text publicat mai întîi în revista Tribuna, anul XI, 1-15 decembrie 2012, nr. 246.)
Pop Emil
decembrie 11, 2012
Ai dreptate. http://youtu.be/9uP50Z-lQTE
Emil
vasilegogea
decembrie 11, 2012
@Pop Emil
Ha, ha! La… fix! Merci!
Nelly Wachs
decembrie 11, 2012
@Emil Pop
Sinteti maghiar? (De ce va puneti prenumele, FIRST NAME, dupa numele de familie sau LAST NAME)? Ion Pop Reteganul si profesorul Ion Pop de la Cluj nu procedeaza ca D-Voastra, nu va fie cu banat…
vasilegogea
decembrie 11, 2012
@Nelly Wachs
(Pe post de avocat din oficiu!)
Nu, nu e maghiar! E ofiter (in rezerva) al armatei romane, si in armata asta e uzanta: last name e first name.
Nelly Wachs
decembrie 11, 2012
@Vasile Gogea
Exceptie fac, acum, ofiterii superiori ( de cind Romania a intrat in NATO): or facutara cursuri speciale de citeva luni cu ei, cu mnealor, spre a-i invata, ehehei, antepunerea prenumelui. Pe linga o bruma de engleza. A fost insa foarte greu exercitiul respectiv al deformatarii militare.
Pe de alta parte, ofiterii armatei regale de altadata, nu neaparat interbelici, unii cu studii la Saint-Cyr, ar fi considerat o grava impolitete postpunenerea PRAENOMEN-ala. Ca sa nu mai vorbesc de lungul sir al magistrilor Scolii Ardelene ori de martirii greco-catolicilor.
De aici, poate, si observatia lui Georges Clemenceau ca rezbelul e o treaba prea serioasa, prea complicata, spre a fi lasata pe mina catanelor, nici chiar la Solferino-ul evocat in canticul transilvan semnalat de melomanul Caragiale, unde ghinararul austriac invins invita pe imparatul vienez sa nu se mai bata, sa puna pace, ca-i mor toti ostasii…
elaroseni
decembrie 11, 2012
Cred ca „iaşte” o relaţie şi între articolul aista şi poemul meu… 🙂
vasilegogea
decembrie 11, 2012
@Nelly Wachs
Ion Ionescu
decembrie 11, 2012
@NellyWachs
Despre ACEST Clemenceau e vorba: http://www.youtube.com/watch?v=nNrm8q_0OlE ?
vasilegogea
decembrie 11, 2012
@elaroseni
Mi-a placut din poemul d-voastra acest fragment: „în unele zile scrii remarcabil”.
Eu visez ca macar in unele zile sa dorm impecabil!
Nelly Wachs
decembrie 11, 2012
@Ion Ionescu
Sigur ca despre dinsul merge vorba, iar Dechanel-ul care-l bate, dupa Primul Rezbel, in alegerile prezidentiale, uau, cazu din tren pe cind, o data, mergea sa inaugureze niste crizanteme. In restul timpului… motaia. A se vedea Accoce & Rentschnik: CES MALADES QUI NOUS GOUVERNENT. Asa era sub A Patra Republica, ducatoare la dezastrul hexagonal din 1940, E ceea ce-si doresc uslasii nostri ca prezident, dupa modificarea eventuala a Constitutiei: un inaugurator de piscine, ocupindu-se cu vorbitul, nu cu facitul, precum seful comunitatii Guayaki descris de antropologul Pierre Clastres in CRONICA sa. IL NE FAIT PAS, IL S’OCCUPE DE PARLER. Reaminteste comunitatii, periodicamente, ceea ce fiecare dintre membrii sai stie deja.
Caci vinovat e tot FACITUL, iar sfint… doar nunta, INCIPITUL, Poate si GAVARITUL.
Nelly Max
decembrie 11, 2012
@Elarosemi si Boier Gogea
Unica modalitate pentru un dormit impecabil e, dupa cite se zvoneste, accesul electoral in Palavrament, unde se debiteaza frecvent DES HISTOIRES A DORMIR DEBOUT. Cercati-va, rogu-va, norocul la alegerile viitoare!
vasilegogea
decembrie 12, 2012
@Nelly Max
Nu e o idee tocmai rea! ma tem, doar, de un somn cu cosmare (uri?)!
Culai
decembrie 13, 2012
Mi-e teamă, dacă Gavaritul ţine de Limbă, Grai – nu de alte limbi, all right – că-n ograda mea tot păsăretul politikc pre limba sa pieri… În the rest, desigur pe sforăit în direct şi sforărit pe la pardon de expresie.
Şî-s foarti supărat pi Nelly Wachs că le dă dreptati nebunilor cari i-o făcut pi guvernanţ’ doar niebuni, rectum (parcă) malazi. Ii sunt doar ne-buni und malaci. Altfel n-ar ajunge să se tot aglomereze-n „camere”, pînă cînd pe dinafara lor n-or să mai rămînă decît cei care să-i mai voteze refuză cu nebunească temeritate.