In Memoriam Timişoara Decembrie 1989. De cîte cartuşe e nevoie pentru un foc de avertisment?

Posted on decembrie 19, 2012

13           Trebuie să mărturisesc că, în ce mă priveşte, sunt convins că voi ajunge la capătul acestei vieţi (în care, cu voia lui Dumnezeu, am trăit destule schimbări, inclusiv contrariul lor!) fără să găsesc răspunsuri la un număr destul de mare de întrebări. Şi, deşi am îndeplinit stagiul militar obligatoriu (chiar dacă la „termen redus”), şi încă la grăniceri, unde regulamentele uzului de armă erau „de bronz”, trebuie să recunosc, după ce am citit siderat o declaraţie a unui fost ofiţer de securitate, participant la reprimarea demonstranţilor din Timişoara, în decembrie 1989, că nu ştiu să răspund nici la întrebarea din titlu! Iată de ce:

         „În timpul activităţilor desfăşurate la inspectorat am fost dotat cu un pistolet de 60 cartuşe şi cu un pistol-mitralieră cu 120 cartuşe. Nu este adevărat că aş fi folosit armamentul din dotare împotriva demonstranţilor sau a altor persoane. În noaptea de 18/19.12.1989 în timp ce eram cu lt. Cîmpeanu şi conducătorul auto Soica am tras un foc de avertisment cu pistolul mitralieră, respectiv 28 cartuşe în zona Calea Girocului pentru a împrăştia nişte demonstranţi dar nu am rănit sau ucis vreo persoană.” (Citeşte toată declaraţia aici: http://mariusmioc.wordpress.com/2012/12/17/declaratie-de-tortionar-arat-ca-am-exercitat-violente-impotriva-celor-doi-la-instigarea-col-sima-seful-securitatii/#more-14632 .)

           Aşadar, 28 de cartuşe pentru a avertiza nişte demonstranţi! Nu ştiu dacă există vreun raport de proporţionalitate stabilit între cele două evaluări, dar mă întreb (încă o întrebare!): dacă s-ar fi apreciat mari mase de demonstranţi, s-ar fi tras cu tunul? Ştim că, oricum, tancurile au fost scoase la „plimbare”!

images

Posted in: In Memoriam