Mesajul de Crăciun al M. S. Regele Mihai I al României

Posted on decembrie 24, 2012

1mihai Istema-casa-regala

Ajunşi la Săvârşin, după un an plin de activităţi publice, Regina şi cu mine, alături de întreaga noastră Familie, sărbătorim naşterea Domnului Nostru Isus, cu speranţă şi credinţă. Ca de fiecare dată în ultimii şaptezeci şi doi de ani, mă adresez vouă, de Crăciun, cu aceeaşi afecţiune şi cu bucurie.

Ne îndreptăm recunoştinţa spre toţi cei care, în viaţă sau plecaţi dintre noi, au făcut astfel ca Ţara să continue drumul ei greu, dar atât de frumos şi de înălţător.

În lunga mea viaţă, am avut timp să înţeleg rostul fundamental al soldatului în mersul Naţiunii. Gândurile mele se îndreaptă, aşadar, spre toţi militarii români aflaţi în ţară sau în misiuni de apărare a păcii în lume, precum şi la soţiile, soţii, părinţii şi copiii lor.

Săvârşinul este un loc binecuvântat, înnobilat de iubirea cu care a fost alcătuit de mama mea, Regina Elena, şi continuat de fiica mea, Principesa Moştenitoare. În atmosfera căminului, al doilea gând al nostru se îndreaptă către oamenii în vârstă. Cu sau fără familii, în bună stare fizică sau cu sănătatea şubredă, vârstnicii României au nevoie de înţelegerea şi iubirea semenilor, de ajutorul şi încurajarea lor. Îndrept un cuvânt de laudă către medicii români care, uneori în chip anonim şi cu dificultăţi, dau zile suportabile bătrânilor şi bolnavilor noştri.

Copiii şi tinerii ţării au astăzi o viaţă fără graniţe. În faţa computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne aşază la nivel de egalitate cu orice altă ţară a lumii. Mulţumesc părinţilor şi profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor aşa cum nicio altă generaţie trecută de români nu a putut avea.

Ca în fiecare an, ne bucurăm de dovezile de afecţiune şi respect ale societăţii românesti. Porţile Săvârşinului sunt deschise sutelor de tineri şi adulţi, copii şi bătrâni care vin să cânte colinde, să-şi arate costumele păstrate din bătrâni, să danseze în ritmurile tradiţionale de Crăciun. De orice confesiune ar fi, românii sunt bineveniţi. Prezenţa lor dă rost noţiunii de familie şi sărbătorii Naşterii Domnului petrecută în comunitate.

Românii au arătat anul acesta multă încredere, speranţă şi ataşament faţă de Coroană. Familia Regală a fost prezentă neîncetat în comunităţile locale şi a făcut vizite de prestigiu în Europa, pentru a servi interesele fundamentale ale României. La 85 de ani de la proclamarea mea ca Rege, am fost bucuros să văd felul în care este preţuită Familia mea, în toate generaţiile. Am fost mişcat de simţul datoriei şi patriotismul de care au dat dovadă oraşele Alba Iulia, Oradea şi Bucuresti, în sărbătorile lor dedicate Coroanei.

Reamintesc românilor că Naşterea Domnului Isus Hristos este povestea unei familii. O familie aflată în împrejurari grele. Este o frumoasă lecţie despre grija faţă de cei neînsemnaţi, despre cum noi, oamenii, suntem parte a unei mari familii. O lecţie de umilinţă, dar şi de mândrie. De durere, dar şi de înălţătoare umanitate. O lecţie necesară în lumea de astăzi, în care atâţia oameni se simt uitaţi, umiliţi sau neînţeleşi.

Viaţa noastră publică lasă încă de dorit, dar sper să găsim puterea de a îndrepta lucrurile. Vom avea o şansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.

Felicit pe cei care au făcut ceva bun pentru ţara lor! Doresc tuturor românilor din ţară, din Basarabia şi din toate colţurile lumii Crăciun fericit şi la mulţi ani!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R
Săvârşin, 24 decembrie 2012

              Sursa:  http://casa-regala.blogspot.ro/2012/12/mesajul-majestatii-sale-regele-mihai-i.html

Posted in: Uncategorized