Puţine documente olografe originale au produs în fiinţa mea emoţii şi sentimente atît de adînci, dar atît de luminoase şi încurajatoare prin chiar aura tragică în care erau învăluite, expresii hiperconcentrate ale unor forţe morale indestructibile, precum mi s-a întîmplat la “întîlnirea” cu manuscrisele lui Eminescu sau cu Testamentul lui Iuliu Maniu. Pe acesta din urmă am avut şansa să îl văd (şi să îl ţin în mînă!), în 1990, la Arhivele Statului din Braşov, unde se păstrează. Mi s-a părut atunci, aşa cum mi se pare şi acum, mai important aproape decît mormîntul negăsit al celui care, conform “Actului de moarte“, a dispărut fizic pe drumul martiric dintre Strada Sfinţilor, din Bucureşti şi Cimitirul săracilor din Sighet. În testament descoperim sensul înalt, spiritual, moral, dezinteresat al trecerii prin viaţă.
Cred că e, astăzi (din nou), o zi bună pentru a-l revedea şi reciti. Chiar pentru un moment de meditaţie, poate şi pentru a face unele, pînă la urmă inevitabile, comparaţii şi judecăţi. Şi, de ce nu, dacă prezentul nu ne-a înfrînt definitiv, să ne punem şi cîteva întrebări. Dar nu întrebări doar ”întrebătoare”, ci eventual şi “răspunzătoare”.
Act notarial public. Pag. 1
Act notarial public. Pag. 2
Testament. Pag. 1
Testament. Pag. 2
Testament. Pag. 3
Testament. Pag. 4
Testament. Pag. 5
Act de moarte.
Să nu lăsăm uitarea să „scrie” un al doilea „act de moarte”, infinit mai vinovat decît primul. Nu va „consemna” decît moartea noastră morală.
François Mauriac (laureat al Premiului Nobel pentru literatură – 1952):
„Iuliu Maniu era deja condamnat la moarte, iar sentinţa nu va uimi opinia publică mondială. Se vor ridica puţine proteste: la ce ar folosi? Comedia s-a sfîrşit. Comuniştii din lumea întreagă ştiu bine că acum trebuie să aibă curajul de a ne arăta adevărata lor faţă, care, mai ceva decît moartea, nu se poate privi direct, deoarece este moartea însăşi, moartea noastră, a fiecăruia dintre noi, europeni, occidentali, ce refuzăm să fim bolşevici şi, prin urmare, suntem învinuiţi de aceeaşi crimă ca şi Petkov şi Maniu: crima de a ne opune politicii Moscovei.
Atît timp cît aceste lucruri se întîmplau între limitele Rusiei, comuniştii aveau interes să simuleze că dau acelaşi sens, ca toată lumea, cuvintelor trădare şi crimă. Merita osteneala, din moment ce puteau să ducă la perfecţie scenariul fiecărui proces. Aveau, după bunul plac, mijloacele necesare, utilizau nebănuitele lor secrete pentru a-l determina pe un nevinovat să-şi mărturisească vina, pentru a-l frustra de această ultimă libertate pe care, anterior lor, nici un tiran din timpurile cele mai îndepărtate nu putuse s-o smulgă victimelor sale înaintea morţii: Rusia sovietică este ţara unde nevinovaţii condamnaţi, ce nu mai au nimic de pierdut, renunţă să-şi strige nevinovăţia.
Ei nu au renunţat la aceasta în România, în Bulgaria, deşi, acolo sovieticii au devenit stăpîni absoluţi, ca peste tot în lume unde guvernează un partid comunist. Dar, în aceste ţări, puterile lor încă se mai opresc în pragul conştiinţei individuale.”
(Extras din fragmentul publicat în revista ASTRA, nr. 1-2 (229)/1992, din François Mauriac, Journal V, in Les Chefs-d’oeuvre de François Mauriac, tome XII (pp.399-401), Librairie Ernest Flammarion, coll. Cercle du bibliophile, Paris, s.d., în traducerea lui Vasile Diaconu.)
pongogonzo
ianuarie 7, 2013
Reblogged this on pongogonzo.
Laszlo Alexandru
ianuarie 7, 2013
O postare cu adevărat importantă. Felicitări!
Păcat că, pe alocuri, imaginea e neclară, caligrafia laborioasă. Sugestia mea ar fi să dai şi o transcriere a textului fotocopiat al testamentului, pentru a-i facilita lectura. Asta le-ar veni în ajutor cititorilor blogului.
tirguketrii
ianuarie 7, 2013
Dumnezeu să îl ierte, primindu-l în oastea martirilor săi, ca un Întregitor de Neam şi Credinţă.
Apreciez bogăţia acestui articol. Depun şi eu contribuţia mea, prin acest link spre Bădăcin: http://www.iuliumaniu.ro/category/iuliu-maniu/page/1. Dacă nu se albăstreşte, copiaţi şi lipiţi adresa în caseta unui motor de căutare internaută. Ori căutaţi pur şi simplu: Bădăcin.
În ce priveşte răspunsurile la întrebările izvorîte din Modelul Iuliu Maniu, eu aş spune că mai degrabă aştept răspundere asumată de capii politici actuali ori aspiranţi, prin jurămînt de credinţă faţă de Neam şi Ţară, invocînd nu biblia, constituţia şi legile pe care le schimbă după bunul lor plac imediat ce pot, ci memoria unui mare înaintaş. Precum Iuliu Maniu.
PS: cu prilejul căutării documentare pe Internet, pentru relaţia dintre Iuliu Maniu şi Ion (!) Antonescu, am descoperit nu doar că documentariştii Wikipediei se lasă prea uşor duşi de nas (am avertizat prietenii corespondenţi printr-un recent mail, plus 3 exemple dintr-un articol francez); am mai observat că unele articole ce nu convin unor oengeuri, unor organe politic-globaliste, unor trusturi ori sunt drastic cenzurate, ori şterse. Există şi motivaţii politi-corecte, dar nesincere. La întrebarea „este wikipedia o instituţie liberă de servituţi, de parti-pris-uri?”, eu am constatat şi răspund că nu. Poate mă va dezminţi-n viitor, dar mai nu sper.
La mulţi ani Ionilor, Ioanelor şi derivatelor din patronimul Sfîntului Ioan Botezătorul!
Gheorghe Iosif
ianuarie 7, 2013
Domnul Laszlo are dreptate, ar fi foarte utila o transcriere.
E foarte frumos, important si util gestul tau.
Felicitari, de Sf Ion (scuze), Sfinte Vasile!
An Nou fericit!
Ilie Badacin
ianuarie 7, 2013
Vedeti ca, in TARA MEA/MON PAYS (unde figureaza o frumoasa fotografie cu Iuliu Maniu), spune Nostalgicul dupa Coasta Boacii despre el ca nu era facut pentru Romania interbelica: mai degraba pentru o democratie reala din acea vreme, o monarhie constitutionala precum Suedia.
Si inca una (din Goma:OSTINATO): povestea cu elevul care fusese arestat, anchetat condamnat in 1953, dupa moartea Tatucului Stalin, deoarece la mitingul de doliu organizat de autoritatile comuniste din orasel daduse drumul unui porumbel… cum se obisnuia la mitingurile pentru pace Ei si? Ei bine, numele porumbelui – or aflatara anchetatorii de la informatorii piritori – era, tineti-va ghini!, IULIU. Ei si?… Ei bine, numele IULIU dat zubratorului mesager nu putea veni, credea anchetatorii, decit de la prenumele marelui lider taranist!!!.
Iancu Motu
ianuarie 7, 2013
La grea discutie ne indemni Vasile! Iuliu Maniu!Si asta abia dupa ce ne-am „revenit” din lungile zile de serbari mai mult sau mai putin galante. Sa vrei sa pui in discutie ceea ce a reprezentat Iuliu Maniu in Romania de astazi este ca si cum te-ai ……….. pe gardul de la Cotroceni, Palatul Victoria sau pe la Casa Boborului! Nu de altceva dar si acum dupa mai bine de 59 de la tragica trecere alaturi de cei Drepti, Iuliu Maniu continua sa-i faca, pe multi, sa nu se prea simta in largul lor. Sau mai grav, sa injure printre dinti, in vreme ce se prefac a fi piosi foarte in fata camerelor de luat vederi.
Ilie Gamalie din Moldavie
ianuarie 7, 2013
@Iancu Motu
Nu dispunem nici macar de o buna biografie (in sens apusean: riguroasa, factuala, bazata pe documente de arhiva, cu tot dichisul etc) pentru Iuliu Maniu, dar avem una pentru Dr.Petru Groza. Tinerii cercetatori s-or lenevitara? Macar una in stilul lui Andre Maurois…
Dorin Tudoran
ianuarie 7, 2013
@ Vasile Gogea
Excelenta idee, Vasile!
„… s-a prezentat azi domnul Iuliu Maniu, agricultor…” Simplu. Nu tu titluri, nu tu CV etc.
Azi cei ce se prezinta pe undeva sau in fata cuiva cara dupa ei un geamantan de titluri.
tirguketrii
ianuarie 7, 2013
Hîm, văz că se petrece rău, cît de Crăciunul pre vechi, cît pe sama decapitatului Botezător… Poate că mîne, la potroace ori cahvea de mahmur, să se mai afle unii să-şi de cu părerea Aici, ori primprejur.
Servus!
tirguketrii
ianuarie 7, 2013
Salutare, Mărite luca!
tirguketrii
ianuarie 7, 2013
Poate că ar fi mai bine să apelaţi Bădăcinul ce vi l-am oferit, decît să îi pretindeţi Gazdei naostre să facă ceva peste capacităţi/timp. Acolo se află peste 50 de postări referitoare la tot ce a fost Iuliu Maniu, nu numai pentru Vatra sa.
Dar, pentru a-mi da dreptate au ba, nu-i aşa, atingeţi Rana!
vasilegogea
ianuarie 7, 2013
@tirguketrii & Dorin Tudoran & alii
Nu pot sa rapund la toate bunele comentarii ale domniilor voastre. Totusi, nu pot sa nu diferentiez intre o interventie emotional-revendicativa si alta radical revolutionara.
Cred, totusi,ca dupa douazecisidoi de ani de la evenimentele din decembrie 1989 ar trebui sa fim mai retinuti in a tot afirma prostii!Mai ales cind e vorba de cu totul altceva, altcineva.
Incepe sa-mi para rau ca am postat aceste rinduri si facsimile. Incep sa-mi dau seama ca vecinii mei, caroara le matur trotoarul cind ninge, au cu totul alta filosofie de viata. Si, poate, au dreptate.
Rog pe toti cititorii blogului sa ma ierte pentru ca am crezut ca Iuliu Maniu mai inseamna ceva.
Promit sa ma retrag cu totul in curtea mea (atita cit ma va lasa primarul meu!).
Nu va voi mai deranja!
tirguketrii
ianuarie 8, 2013
@ Gazdă:
Doamne, feri-ne!… Oare, Nobile Domn, de crezi că taman noi (cei puşi la colţ un pic mai sus) nu ştim cine-a fost şi nu cinstim (cum putem, adică, după puteri mai mult morale, de conştinţă, de etică, de morală) memoria unui Martir, atunci crezi oare că vecinul căruia-i tîrnuieşti trotuarul este mai meritoriu…
Să fie (mă refer doar la) spusele mele, trimiterea către Bădăcin, cele cîteva alte ceva deservind postării Domniei-Voastre?… Atunci, rog: tot ce am aici eu postat, să dispară.
Îmi pare sincer şi foarte rău de contratimpii iscaţi între noi!
Iancu Motu
ianuarie 8, 2013
Pai povestea cu tinerii cercetatori e una cam…. incurcata! Nu prea stiu pe unii care sa se intereseze prea mult de subiect in primul rand pentru ca documentarea implica….. multi bani! Cu alte cuvinte surse pentru documentare prin arhive ( de pe la noi sau de aiurea), ideea unui proiect care sa urmareasca CEVA ( ce anume?, pentru ce anume? etc). Dar CE? Sa redescoperim Oameni de Stat intr-o alcatuire ce nu prea mai seamana a stat? Sa descoperim ca pe la noi au existat oameni ce nu si-au vandut sufletul pe doi mici si-o bere? E nevoie sa spun mai multe?
Am vazut ca gazda noastra s-a cam suparat pe unii. Pe buna dreptate, zic eu. Dar aceasta nu inseamna sa ignoram invitatia de a re-descoperi marile caractere ale Romaniei de alta data. Si nici sa nu incercam sa aratam, atat cat stim, cand stim despre oameni precum Iuliu Maniu.
Iancu Motu
ianuarie 8, 2013
Astazi este 8 ianuarie! Ziua in care s-a nascut Iuliu Maniu. Sa citim doar atat, juramantul depus de cel pe care ar trebui sa-l comemoreze o tara intreaga:
JUR ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU,
PE CONŞTIINŢĂ Şl ONOARE,
CĂ ÎMI VOI JERTFI VIATA
PENTRU TRIUMFUL CAUZEI ROMÂNEŞTI!”
vasilegogea
ianuarie 8, 2013
@Iancu Motu
Ilustreaza perfect cele spuse mai sus si de Dorin Tudoran.
anamariadeleanu
ianuarie 9, 2013
îndrăznesc să scriu:
Doamne, ce postare valoroasă!!!!
Pr Cristian Borz
ianuarie 11, 2013
A aparut anul trecut „Monografia satului Badacin si a Familiei Maniu” va indemn sa o cititi.
vasilegogea
ianuarie 11, 2013
@Pr Cristian Borz
Multumim pentru semnalare. Poate ar fi bine sa ne dati si niste informatii referitoare la modul de procurare a acestei lucrari.
Pr Cristian Borz
ianuarie 11, 2013
Pentru cei care doresc o pot trimite prin ranburs. Adresa mea prcristianborz@yahoo.it.
Aici gasiti alte informatii despre carte: http://www.corneliu-coposu.ro/articol/index.php/2665-monografia-satului-badacin-si-a-familiei-maniu-cristian-borz/
vasilegogea
ianuarie 11, 2013
@Pr Cristian Borz
Multumim, Parinte!
Va rog sa considerati prima comanda pentru un exemplar din aceasta carte importanta ca fiind adresata de mine. Am sa va scriu un e-mail cu adresa postala.
Doamne ajuta!