Se termină, totodată, şi anul Caragiale, deşi specialiştii în cronologie ar spune că s-a terminat demult sau mai e destul din el.
De multă atenţie s-au bucurat audiobookurile, precum şi tot ceea ce se poate vedea şi auzi, ba chiar şi gusta (apropo de berea „Nenea Iancu”), ceea ce se simte deci cu… simţurile.
Deşi e posibil ca scriitorul să nu fi avut în vedere neapărat simţurile, anul Caragiale a fost un an al teatrelor, cu multe puneri în scenă de calitate, precum D-ale carnavalului de Purcărete (unde am văzut trei actriţe interpretînd simultan același rol, al Didinei Mazu), Năpasta lui Cristi Juncu (un text reeditat) sau Scrisoarea lui Dabija (cu Noi sîntem români printre cîntecele preferate ale Cetăţeanului Turmentat). Tot aici, de menţionat spectacolele Masca din vară, din centrul capitaliei, precum şi contribuţiile operei clasice, unde Dan Dediu a compus O scrisoare pierdută (cu premiera absolută la 17 dec).
Editorial, pretenţiile sînt mai mari: cea mai completă de pînă acum (dacă pot să spun așa, şi iată că pot!) ediţie de Opere a apărut încă de la finele lui 2011, în cinci volume, sub egida Academiei Române (editori: Constantin Hârlav, Stancu Ilin şi Nicolae Bârna, prefaţaţi, fireşte, de Eugen Simion), apoi, la iniţiativa aceluiaşi Eugen Simion, o şedinţă a Academiei Române s-a desfăşurat la Ploesci, în miezul verii, pe nişte călduri groaznice.
O pleiadă de cărţi de critică a operei au apărut, între care industriosul Gelu Negrea, exeget oficial (dacă există cumva acest titlu, şi iată că există!), concentratul Mircea A. Diaconu (cu un volum din eseuri trecute, despre care am scris aici), precum şi eseurile Ioanei Pârvulescu (publicate începînd cu 2011 în aşteptarea cumva a centenarului; o cronică, aici). O notă specială pentru Vasile Gogea, autorul a două cărţi de Mofteme (prima, OftalMOFTtologia, apărută în 2002, şi reeditată acum). Se adaugă traduceri în premieră în diferite limbi, precum ţigănește sau, fireşte, grecește, dar şi descoperiri. Aici intră ediția lui Ieronim Tătaru la traducerile din Moliere (George Dandin) şi Maeterlink (Monna Vanna), dar şi ediţia Titircă, Sotirescu & Cia pe care am alcătuit-o la Editura Paralela 45, bazată pe inedite.
Se adaugă acestora mai multe reeditări, ediţii, semnate de Dan C. Mihăilescu (decupaje din scrisori), Ştefan Cazimir (kitschul), Şerban Cioculescu (cu celebra Viaţă), precum şi nenumărate ediţii şcolare, dar şi continuări ale operelor, de felul celei a lui Eugen Şerbănescu (A doua scrisoare pierdută. Trenul togolez nu opreşte la Paris), ceea ce mă face să mă gîndesc că şi opera lui I.L. urmează o traiectorie pe care cea a lui Mateiu Caragiale a probat-o încă din anii 960, prin continuările la romanele neterminate.
Ce rămîne în cele din urmă?
Un Caragiale despre care se poate scrie enorm (şi bazîndu-ne doar pe acest an), un scriitor care este viu, trăieşte prin noile abordări (opera muzicală, de exemplu), dar, cumva, apare şi imaginea unui scriitor care are încă mai multe zone de penumbră, încă necunoscut, în speţă needitat în întregime sau neinterpretat „pînă la capăt”. Sînt oare importante traducerile din teatru pe care le-a făcut scriitorul? Sînt ele cunoscute? În ce fel apar ele în exegeză? – Doar cîteva întrebări retorice.
Şi, în final, un mic bonus, o filă inedită (pînă la ediția mea la Titircă…, comedia berlineză :), neînregistrată în ediţiile critice de pînă acum, care poate fi citită, fără îndoială, ca un fel de autointerpretare, un soi de eseu critic, dacă vreţi, pe care I.L. Caragiale îl gîndea despre propriile personaje.
(Preluare de pe http://literaturcoaz.blogspot.ro/2012/12/anul-caragiale.html#!/2012/12/anul-caragiale.html )
_______________________________
În imagine: filă din dosarul „şantierului” berlinez al piesei neterminate Titircă, Sotirescu & Cia .
Ion Ionescu
ianuarie 10, 2013
D.l Gulea,
„anul Caragiale” s-a incheiat, dar „carnavalul” continua!
felicitari pentru „Titirca…”!
literaturcoaz
ianuarie 10, 2013
@Ion Ionescu
Multumiri!
Sigur, sarbatorim in continuare!
Traiasca!
cetatenul meloman
ianuarie 10, 2013
Ar fi de adaugat la acest „bilant” si spectacolul, in premiera absoluta de la Teatrul muzical „Nae Leonard”, din Galatzi:
http://www.operanationala.ro/stire_detalii.php?id_item=490&titlu=Muzicalul%20g%26%23259%3Bl%26%23259%3B%26%23355%3Bean%20d%26%23259%3B%20lovitura:%20Singurul%20Caragiale%20pe%20o%20scen%26%23259%3B%20liric%26%23259%3B%20rom%E2neasc%26%23259%3B!
vasilegogea
ianuarie 10, 2013
@cetateanul meloman
Din cite am inteles din cronicile si informatiile din media (Galatiul fiind prea departe – strict geografic vorbind, sufleteste fiind unul dintre orasele foarte apropiate mie! – nu am vazut spectacolul), este vorba despre o „prelucrare/variatiune” augmentata a celebrei (oare?) opere comice compuse inca din 1935 de marele compozitor ploiestean Paul Constantinescu.
Iancu Motu
ianuarie 10, 2013
Sa fim seriosi! Anul Caragiale nu se termina niciodata. Mereu se vor gasi nuante si modalitati de a-l continua. La nesfarsit. In asta consta genialitatea noastra. Cineva imi spunea ca anul acesta este, dupa calendarul chinezesc, ceva in legatura cu sarpele de apa. La noi este anul post-cetateanul turmentat. De votat a votat, stim si cum. Abia acum va veni drumul catre trezire sau, de ce nu, reluarea fantasticului circuit bere-tuica-vin sau altceva asemanator. Asa ca Vivat natiune, halal sa-ti fie!
tirguketrii
ianuarie 10, 2013
Retrospectiva Centenar Caragiale, mai sus rezumată, arată doar o parte fastă din aisbergul de activităţi programate dinainte sau improvizate pe parcurs.
Nu peste tot şi toţi organizatorii au geniu, talent, aplicaţie pentru aşa ceva. Şi cred că spiritele celor evocaţi cu asemenea prilejuri nu asistă doar cu plăcere la unele dintre ele. Măcar una e prinsă şi-n florilegiul Dlui Gulea… Dar, de-o numesc, cui serve?… Fapta s-a consumat, făptaşii n-au primit nici un semn de nicăieri. Ori chiar nu exsită Viaţă după viaţa de-acum, ori vieţii de Dincolo nu-i pasă de cum epigonii de-aici cultivă memoria marilor dintre noi duşi…
Multă vreme, şi eu crezui că (exceptînd jubileele), semicentenarele, centele single-, pluri- şîamîdî ar fi obolul depus de epigoni nu chiar nedemni, pe lespezile de peste memoria vreunui comemorat… Dar, de cum s-a plusat cu tot felul de şarje ca de cavalerie, despre notabile umbre, debuturi, lansări, premiere ş.c.l., am început să-mi pun întrebarea: cît de normali, de morali sunt programatorii unor astfel de acte. Şi, mai ales: în ce măsură „adaptatorii” de-acum ai unor clasici sunt ei demni de laude ori de pus la stîlp.
Personal, eu îl resuscitez pe un clasic atunci cînd îi (re)citesc opera, viaţa şi eseurile la adresa lui, nicidecum reajustările artistice ale unir inovatori. Este opinia mea şi nu am pretenţie la aderenţi.
Cît depre Clasici, e bine să li se-nchine măcar anual cîte o zi, un ceas In Memoriam oficial, în cerc larg sau restrîns, iar nu cîte un an la hurtă, cu tot felul de experimente. Că şi cu aceste manifestări se poate întîmpla ca în fabula lui Caragiale, începînd cu „a fost odată un băiat, o secătură, un stricat…” – alegorie la refuzul să de a reveni-n ţară la iterate rugăminţi amicale.
Anii Caragiale, Eminescu, Creangă, Sadoveanu… Arghezi, Bacovia (ba chiar şi mai recent dintre noi duşi) sunt nişte arbitrarii care în loc să-i resusciteze, mai mult ni-i îngroapă pe clasici.
Sinceritatea mea nu ar trebui să-i atingă decît pe cei care conştiinţa deja le spune că – în loc să fie căuzaşi sinceri – mimează devoţiunea faţă de înaintaşi. Deci lor, n-am a le cere defel pardon.
tirguketrii
ianuarie 10, 2013
erratum: unora; pe cei cărora conştiinţa deja…
Ilie Gamalie din Moldavie
ianuarie 10, 2013
@Tirguketrii
Nu v-a titilat la glanda timotica nici macar NOI SUNTEM ROMANI, slagarul petrecaniilor, cintat la gurofon de Situaienul Turmentat? Macar o tira?…
tirguketrii
ianuarie 10, 2013
Dlui, G. M. Luca (sive Gămălie) de la Cuca lu’Dana, altor mie empatici:
– de cînd, la nunta unei loaze (fost mie elev, ioc discipol), toată societatea civilă de faţă urla-ntre trii danţuri şi-o sarma şlagăru’deja manelizat avanlalitră, nu numai că mi-am zis înde-mine că ăia nu pot fi civili decît subt acoperire, ci şi că vreunei societăţi civile niciodat’în ‘storia răstălmăcitoare a omenirii nu i s-a pus bazele, decît laba’militari, botforu’, ciobota au măciuca…
Şi-atunci, cum aţi vrea Domnia/ile-Voastră/e, ca eu să mă dau cu toţi turmentaţii şi să cred în ce nu-i deloc evident… Chiar dacă, astfel, unii cred că-l „actualizează” pe un Clasic mai modern şi mai actual (trendy, de mi s-ar permite, deşi chiar eu nu-mi permit!) decît rătăcirile lor puţin zis bahice…
Ion dela Raion
ianuarie 10, 2013
@ Forum Petrarum Germanicarum
Eu apretziai la justa ei valoare o montare cu NOAPTE FURTUNOASA, postlovilutionara, unde, la final, dupa desperietura verolutionara a Conului Leonida, urmare a silentiului chistoalelor cheflii, cintau, dupa Zavaidoc: <> Ma va fi marcat atit de indelebil cu al ei rosu fier… ca si azi mi se intimpla sa o fredonez sub dus, uneori chiar si sub corcodusul socral din Dumbravenii coperiti de umbrele tutelare ale stihuitorui Vlahuta si ghinararului muscal Suvorov.
Cit despre NOI SUNTEM ROMANI, ii doar un securem (rimeaza cu moftemul gogeean, dar nu e din aceeasi stirpe), un securem prea putin muzical, intens ideologic (ci nu iudeologic: lui Leonte Rautu i-ar fi displacut), o remanenta national-comunista din vremea nuntilor stabesti organizate la Casa Armatei din localitate. Stiu ce spun, fiindca-n Dulcele Targ al Iasiotilor se afla respectivul stabiliment gard in gard cu nobila Casa a Universecuritarilor, lesne fiindu-mi sa auscult deseori, in timpul cinei mele celibatare, dubiosul slagar, expresie, la o adica, si a complexului de inferioritate al majoritatii populationale. Ar fi facut, poate, sens in vremea Iancului, nicicam sub Ceasca I ori sub Iliesconstantinesbasescieni.
Ion dela Raion bis
ianuarie 10, 2013
@FORUM PETRARUM GERMANICARUM
Intre ghilimele pus-am eu, din Zavaidoc: – SPUNE-MI, NEICO, CE-I FACIT/DE NU AI IMBETRANIT? – AM MANCAT BOBOCI DE RATA/SI-AM DORMIT LA MINDRA-N BRATA.
[FACITUL il preluia de la o studeanta din Gastesti,, acum proafa la Pascani, ce-si imagina cum ar fi rastalmacit Abolovanoaie, un didact snob de la Filologie (ce credea ca INCEPUT poate fi inlocuit oriunde cu INCIPIT-ul din poetica poststructuralista, vorbindu-le dinsul, la curs, despre INCIPITURILE LITERATURII ROMANE), cum l-ar fi rastalmacit mnealui pe Dan Barbilian. asa: CACI VINOVAT E TOT FACITUL/ SI SCUMP DOAR NUNTA, INCIPITUL…
vasilegogea
ianuarie 10, 2013
@Ion dela Raion
Am cunoscut si eu pe cineva, care raspundea la acest nume, desigur cu foarte multi ani in urma. Dar, completarea care venea imediat era: „cu centura de cinepa”! Stigmatul era clar, ferm si definitiv!
vasilegogea
ianuarie 10, 2013
@Ion dela Raion bis
bis!
Ion dela Raion ter
ianuarie 10, 2013
@TIrguketrii
O bagare de seama a unui postace hexagonale relativa la infiltarea gastilor, gruparilor, partidelor de catre civili sub acoperire. Spunea ea c-am asa: Ne-am dus, sotul meu si cu mine, o singura data, la o intrunire a militantilor din gruparea respectiva si ne-a fost de-ajuns sa ne prindem ca jumatate dintre militanti erau agenti ai politiei, iar restul simpli simpatizanti… Asa si cu nuntasii cintareti de ”Noi suntem romani”. Mai bine ”armin”, aroman cantator de ”Ina, ina, geone!”, decit un astfel de cintaret maneliromanizant.
Ion Cumetrion
ianuarie 10, 2013
@ALL
Daca stiam ca are sanse reale de a se nemuri pe Gogea’sBlog, o stirneam pe nevasta din dotare sa-si reediteze, anno Domini 2012, cartulia, menita unui public elevat de elevi liceosi, titulata, ea, cartulia, ”Bovarismul celor doi Caragiale” si publicata, cu oarece ani in urma si subventie dinspre Ministerul Culturii, la Editura Alfa, afacere a poetului Nicolae Panaite din Iasi, actualul sponsor al hebdoului ”Cronica Veche”. Nu-i ninica. Nu disperam. Asteptam, cuminti, bicentenarul nasterii lui Nenea Iancu, bicentenar ce va surveni cam la douazeci si cinci de ani dupa mult trimbitata candidature a lui Dottore Ponta la prezidentia Romaniei Postlovilutionare. Rabdare multa, dara, si tiutiun din productia proprie.
tirguketrii
ianuarie 10, 2013
În pofida faptului că nu ne mai iubeşte cineva, aşa cum la „incipituri” ne iubea, eu trebui-va să duc pînă şi-n Lymbes cu mine ataşamentul faţă de acest blog ce mi-a permis descoperirea unor adevăraţi Oameni (de ambele genuri, de varii confesiuni und profesiuni), de care mi-e drag să-i citesc, să le replic…
Şi, de ce s-o tot ocolesc : să mi se’plinească dorul de a cunoaşte rodul şi al unei universităţi, dar mai ales al propriei sale deveniri, (Virus, Verus, Homo Autodidacticus) căruia-i place savuros să nu-şi spună pe nume… Şi căruia-i place cu deliciu ca-n laptele graiului mumei noastre comune să verse varii elixire limbistice, în stare cînd să te chişte plăcut, cînd să te amuze copios pe la papilele minţii… cîtă o mai avem!
Însă, teamă-mi e mie că badea Ion de la Raion a uitat să-i sufle tizului Ilie Gămălie că Noaptea-i a lu’Crăcănel, Didinei & Cia, iară Leonidei ş-a lui siţă de soaţă nu li se cuvine decît piesa-ntr-un act (nelubric) cu Conul…
Şi, cum să nu-mi fie drag de atari oameni discreţi, care şi pe mine m-au lăsat a „turna” cîte unele, de să mă crucesc, odată trezit la mahmur: oare eu „ozai” aste ?!?
PS: Că fostele „cercuri” cazone inter-bellice au devenitără-n comunistciocoime ‘nalt-vile „şcoli” de partid şi-n postlovitură redeveniră ce fUră, şi p-aci se petrecu, fără iră, sive ură. Însă, de un par’ezamplu, cunosc cel puţin o villă muşată, plus una chipurile bucur-ată, unde aşezămintele au rămas ce au fost, ba chiar mai mult de atît… Că, nu-i aşa : „noi suntem oşteni, noi oşteni suntem şi cu ţara facem tot ce vrem”…
tirguketrii
ianuarie 10, 2013
erratum: în fapt, Ilie Gămălie trebuia să-i sufle ceva lui Ion Bu’da-i-Raion… Cine se scuză, o face-n contra vîntoaselor şi-i treaba sa pe-a sale ţoale.