Contemporary Literature Press,
under The University of Bucharest, in conjunction with The British Council, The Romanian Cultural Institute and The Embassy of Ireland,
Announces the publication of
It Might Take Me Years: Mi-ar trebui un şir de ani
The Romanian PEN Club: An Anthology of Poetry
edited by Lidia Vianu.
(ISBN 978-606-8366-39-5, 169 pages)
Publicăm la început de an 2013 prima antologie de poeme scrisă de membrii PEN Clubului român. Selecţia poemelor a fost făcută de poetul Constantin Abăluță. Ilustraţiile aparțin Cristinei Ioana Young. Versurile şi imaginile la un loc transmit cititorului lirismul românesc specific, reacţia scriitorilor antologaţi la anii comunismului şi la ceea ce trăim acum. O carte mai actuală ca It Might Take Me Years / Mi-ar trebui un şir de ani e greu de închipuit. Poemele acestea iau pulsul şi fac radiografia derutei creatoare din anii 1950 încoace, dar ele arată cititorului atent şi în ce fel a supravieţuit intelectualul român, şi cum se mai simte el acum, la douăzeci de ani de la căderea (?) cortinei de fier. Ar fi, într-adevăr, nevoie de un lung şir de ani să explicăm ce a însemnat cenzura şi ce s-a mai întâmplat cu ea. Poetul român nu este o specie pe cale de dispariţie, în ciuda istoriei recente a României. Aşa cum spunea T.S. Eliot, el păstrează vie “limba tribului”.
După ce citim aceste versuri, aparent un zbor afară din cotidian, înţelegem cât de mult datorează intelectualul român poeţilor nației. Poezia a fost, în anii dictaturii comuniste, o evadare a elitei. În acest moment, pentru că evadarea este încă necesară, observăm în volumul de faţă că ea este un protest la îndemâna tuturor. Vorba unei vechi zicale, “românul e născut poet”.
Citind versurile acestor 39 de poeţi, născuţi între anii 1931 și 1967, intrăm în intimitatea fiecăruia dintre ei. Traducerile aparţin unui grup de 21 de poeţi englezi, care au lucrat împreună cu studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (Universitatea din Bucureşti). Acolo unde cititorul de limbă engleză poate apreciază pitorescul situației, cititorul român se va simţi acasă la el, ca unul care a trăit cot la cot cu poezia, chiar în timp ce viaţa cotidiană îl ataca din toate direcţiile.
Publicăm, aşadar, această antologie, ca ghid pentru cititorul străin de România, dar mai ales ca Memento pentru iubitorul de poezie român.
Lidia Vianu
11 ianuarie 2013
It Might Take Me Years edited by Lidia Vianu, is formally launched on Friday 11 January 2013. But it is available for consultation and downloading on receipt of this Press Release, at the following internet address:
http://editura.mttlc.ro/Vianu-Romanian-PEN-Club-Anthology.html
You are kindly invited to visit the Contemporary Literature Press Website at http://editura.mttlc.ro/. For comments or suggestions, please contact the publisher lidia.vianu@g.unibuc.ro.
(Între cei 39 de poeţi români se află antologaţi şi poeţii clujeni Vasile Igna, Ion Pop, Adrian Popescu şi regretatul Ion Vădan. n.m. V.G.)
Ion Ionescu
ianuarie 11, 2013
Dincolo de meritele si importanta reale ale unei astfel de intreprinderi, am o indoiala, frustrare cu privire la criteriile dupa care s-a facut selectia autorilor: e posibil, oare, ca intr-o antologie a poetilor romani membri ai PEN Club sa nu fie selectati poeti de talia unor Dorin Tudoran sau Ana Blandiana?
vasilegogea
ianuarie 11, 2013
@Ion Ionescu
Nu sunt in masura sa va raspund (dar, in Romania totul e posibil, nu?). Presupun (sau vreau sa cred) ca e doar un prim volum si ca altele ii vor urma, putindu-se astfel completa toate lacunele/omisiunile…
Kesarion Breban
ianuarie 11, 2013
@Ion Ionescu
Am abonament internetic la o publicatie vituala, craioveana pare-mi-se, foarte chicioasa, cu numele ”Constelatii diamantine”, universitara Lidia Vianu figurind in colegiul ei redactional, alaturi de traducatoarea anglo-romana Mariana Zavati-Gardener. Uneori o dau la spamuri, alteori, din curiozitate, o redeschid si, dupa rasfoire, ma crucesc ori cad in fundament (ca sa nu-i spun baza sau temelie). Dau acolo de interventii scriptate ale unor dinozauri marxist-staleninisti, fosti profi de socialism scientific si alte discipline SF, una dintre ele reprosindu-i tandru lui Vasile Conta limtarile epocale, adica incapacitatea de a adauga materialismului sau viguros si o… dimensiune dialectica. Duduile acestea stiu sa ”deblocheze fonduri europene” si sa-si imbogateasca ceveul, siviul, curiculul, nu-i bai, dar transpunerile mnealor cum or suna oare unei urechi albionice? Aiasta-i intrebarea. Iar suspiciunea de aflare in treaba ca metoda de lucru – sau metod lucrativ? – persista, insista, subzista…
vasilegogea
ianuarie 11, 2013
@Kesarion Breban
Mda, ce sa zic? Poate, ce spunea prietenul meu, regretatul Gheorghe Ene: „imi pare rau ca nu poate sa-mi para bine!”.
Ion Cumetrion din Bahluvion
ianuarie 11, 2013
@Kesarion Breban
Pe doamna Mariana Zavati o stiu de pe vremea cind , juna studentina, redactorisea la revista DIALOG. Acolo-i mesterea o cronica literara de calitate unei carti a lui Dan Culcer. Promitea sa devina o buna criticiana literara. Ii facea o discreta curte si impetuosului opinist Liviu Antonesei, dar el …nu si nu. Urmarea: s-a casatorit cu un cetatean britanic, s-a stabilit in Englitera, i s-au recunoscut diplomele si a predat acolo, prin diverse scoli, citeva limbi romanice. S-a apucat de scris poezie in doua limbi, romana si engleza, ba si de tradus. S-ar putea sa o intreaca pe Lidia Vianu la transpuneri, la trans-ziceri. Vom ceti si vom vedea.
Ovidiu Decuble
ianuarie 11, 2013
@Vasile Gogea
Imi pare rau ca nu m-am intretinut mai mult ( si mai des) cu Gheorghe Ene. Stiam despre dinsul dintr-un interviu dat de Mircea Nedelciu, nainte de Lovilutie desigur, ECHINOXULUI napocan, unde, in nu mai stiu ce clasament, figura pe loc eligibil ( ca sa nu-i spun fruntas). Interviul se regaseste, de altfel, in monografioara lui Al.T.Ionescu ivita la Editura didactica a lui Sandu Musina. O singura data ma conversai cu el, scurt cit o stringere de mina, la un targ bucurestiot de carti, pe terasa de la virf. Era dus cu… Dionysos, dar citeva priviri compliceene cu el tot voi fi schimbat.
vasilegogea
ianuarie 11, 2013
@Ovidiu Decuble
…Gheorghe Ene, Al.T.Ionescu, Mircea Nedelciu… doar amintiri… si, desigur, carti, cartile lor tot mai putin citite…
William Dunbar jr
ianuarie 11, 2013
@Vasile Gogea
Baietii astia – Mircea Nedelciu, Al.Th.Ionescu, Gheorghe Ene – merita a fi adaugati, alaturi de atitea altii, pe lista omonimului meu bunel William Dunbar din LAMENT FOR THE MAKARS, unde MAKAR insemneaza, in scotieneste, MAKER, POIETES, FAURITOR, dar trebuie, aici e buba, compuse stroafe de jelanie pentru fiecare. Cine se inhama la asa misie acum, pe gerul Bobotezei (ca pe geambasii de la ICR nu putem conta prea mult)?
Anca Marin Butnarescu
ianuarie 12, 2013
Chiar daca nu are legatura directa cu subiectul acestei pagini de pe blog,va trimit un scurt mesaj de la Montréal,unde anul teatral incepe cu mult Iubitul Eugen Ionescu.
Le roi se meurt
Théâtre
[Répertoire]
Pour débuter royalement la nouvelle année, le Théâtre du Nouveau Monde accueille un grand classique de la dramaturgie contemporaine, Le roi se meurt d’Eugène Ionesco.
Avec ce texte aux résonances universelles, Frédéric Dubois, jeune et brillant metteur en scène de Québec, fait une entrée attendue au TNM. Pour incarner le personnage du roi, traditionnellement vu comme un vieillard, il a plutôt choisi un comédien vibrant de l’énergie de la jeunesse,Benoît McGinnis, inoubliable Hamlet.
Une distribution tout aussi fougueuse compose sa cour en déclin : Violette Chauveau, Patrice Dubois, Kathleen Fortin, Isabelle Vincent et le jeune Émilien Néron.
Cu stima,
Anca Marin Butnarescu
vasilegogea
ianuarie 12, 2013
@Anca Marin Butnarescu
Vestile bune sunt totdeauna bine primite. Multumim!
Lidia Vianu
ianuarie 12, 2013
Stimate Domn Ionescu,
Va scriu cu o telegrafica precizare: numele meu in publicatia de care vorbiti nu face decat sa ajute masteranzii mei sa publice unde pot.
Nu cred ca ati vazut veun text semnat de mine.
Fonduri europene nu am ‘deblocat’ in viata mea. Chiar si editura o fac pe gratis.
Inainte dea improsca cu noroi, eu una ma gandesc de zece ori.
Cu respect colegial,
Lidia Vianu
vasilegogea
ianuarie 12, 2013
@Lidia Vianu
Multumindu-va pentru binevenita precizare, fac si eu o indreptare: raspunsul d-voastra vizeaza, dupa cum imi dau seama, comentariul semnat de @Kesarion Breban, ce-i drept, adresat lui @Ion Ionescu.