Poeţi români contemporani, membri ai PEN Clubului român, într-o primă antologie

Posted on ianuarie 11, 2013

12Contemporary Literature Press,
under The University of Bucharest, in conjunction with The British Council, The Romanian Cultural Institute and The Embassy of Ireland,

Announces the publication of

It Might Take Me Years: Mi-ar trebui un şir de ani

The Romanian PEN Club: An Anthology of Poetry 

edited by Lidia Vianu.

(ISBN 978-606-8366-39-5, 169 pages)

cover PEN Anthology

 Publicăm la început de an 2013 prima antologie de poeme scrisă de membrii PEN Clubului român. Selecţia poemelor a fost făcută de poetul Constantin Abăluță. Ilustraţiile aparțin Cristinei Ioana Young. Versurile şi imaginile la un loc transmit cititorului lirismul românesc specific, reacţia scriitorilor antologaţi la anii comunismului şi la ceea ce trăim acum. O carte mai actuală ca It Might Take Me Years / Mi-ar trebui un şir de ani e greu de închipuit. Poemele acestea iau pulsul şi fac radiografia derutei creatoare din anii 1950 încoace, dar ele arată cititorului atent şi în ce fel a supravieţuit intelectualul român, şi cum se mai simte el acum, la douăzeci de ani de la căderea (?) cortinei de fier. Ar fi, într-adevăr, nevoie de un lung şir de ani să explicăm ce a însemnat cenzura şi ce s-a mai întâmplat cu ea. Poetul român nu este o specie pe cale de dispariţie, în ciuda istoriei recente a României. Aşa cum spunea T.S. Eliot, el păstrează vie “limba tribului”.

 După ce citim aceste versuri, aparent un zbor afară din cotidian, înţelegem cât de mult datorează intelectualul român poeţilor nației. Poezia a fost, în anii dictaturii comuniste, o evadare a elitei. În acest moment, pentru că evadarea este încă necesară, observăm în volumul de faţă că ea este un protest la îndemâna tuturor. Vorba unei vechi zicale, “românul e născut poet”.

 Citind versurile acestor 39 de poeţi, născuţi între anii 1931 și 1967, intrăm în intimitatea fiecăruia dintre ei. Traducerile aparţin unui grup de 21 de poeţi englezi, care au lucrat împreună cu studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (Universitatea din Bucureşti). Acolo unde cititorul de limbă engleză poate apreciază pitorescul situației, cititorul român se va simţi acasă la el, ca unul care a trăit cot la cot cu poezia, chiar în timp ce viaţa cotidiană îl ataca din toate direcţiile.

 Publicăm, aşadar, această antologie, ca ghid pentru cititorul străin de România, dar mai ales ca Memento pentru iubitorul de poezie român.

 Lidia Vianu

11 ianuarie 2013

It Might Take Me Years  edited by Lidia Vianu, is formally launched on Friday 11 January 2013. But it is available for consultation and downloading on receipt of this Press Release, at the following internet address:

http://editura.mttlc.ro/Vianu-Romanian-PEN-Club-Anthology.html

You are kindly invited to visit the Contemporary Literature Press Website at http://editura.mttlc.ro/. For comments or suggestions, please contact the publisher lidia.vianu@g.unibuc.ro.

                   (Între cei 39 de poeţi români se află antologaţi şi poeţii clujeni Vasile Igna, Ion Pop, Adrian Popescu şi regretatul Ion Vădan. n.m. V.G.)

Posted in: Uncategorized