FUNDAŢIA CULTURALĂ CARPATICA şi EDITURA EIKON
au plăcerea de a vă invita să luaţi parte MARŢI, 29 IANUARIE 2013, ORA 12, LA GALERIA CASA ARTELOR, Bulevardul Eroilor nr. 16, la un eveniment editorial remarcabil – lansarea cărţilor:
Mircea Popa, Ion Agârbiceanu – Constelaţia realului (Editura Eikon)
Mircea Popa, Identificări (Editura Palimpsest)
Ioan Miclea, Gânduri în comprimate, Ediţie îngrijită de Mircea Popa şi Felician Micle (Editura Saga)
Vor prezenta:
CONSTANTIN CUBLEŞAN
TIBERIU FĂRCAŞ
FELICIAN MICLE
TITU POPESCU
ILIE RAD
Vasile G. Dâncu
Director Editorial
Editura Eikon
Cu un spot light special, din partea administratorului blogului, asupra figurii celui care a fost marele filosof creştin, discipol al lui Jacques Maritain, Ioan Miclea .
Vezi şi o aplicată şi temeinică analiză a relaţiei filosofului blăjean Ioan Miclea cu poetul şi filosoful Lucian Blaga, semnată de Profesorul Mircea Popa, aici: http://www.uab.ro/reviste_recunoscute/philologica/philologica_2005/05_popa.doc
Ion Ionescu
ianuarie 28, 2013
D.le Gogea,
va rog sa-mi ingaduiti a adauga citeva date biografice despre Parintele Ioan Miclea, fie in veci pomenit:
„Ioan Miclea s-a născut în data de 25.04.1902 în satul Racova (SM), într-o familie cu şapte copii. A urmat şase clase primare în satul natal până în anul 1915, iar după prima deflagraţie mondială s-a înscris la liceul din Şimleu Silvaniei. De aici a ajuns ulterior la Blaj unde a fost coleg cu viitorii episcopi greco-catolici: Dr. Ioan Suciu, Dr. Tit-Liviu Chinezu şi Vasile Cristea, dar şi cu profesorul Nicolae Mărgineanu (SUA).
Între anii 1925-1929 a studiat Teologia Greco-Catolică la Blaj, iar între anii 1943-1944 s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii clujene – mutată în refugiu la Sibiu – unde s-a bucurat de aprecierea marelui Lucian Blaga.
După hirotonirea ca preot, a activat în satul Vaidei (MS). În anul 1931 a fost numit profesor de religie în Târgu-Mureş. Din cauza evenimentelor din anul 1940, a fost nevoit să se refugieze la Blaj, unde a suplinit ca profesor de religie până în anul 1948 când a fost numit profesor de filosofie la Academia de Teologie Română Unită din Cluj-Napoca.
Până în anul 1948 a publicat peste 150 de studii şi articole precum şi volume pe teme de filozofie, teologie, pedagogie şi critică literară. În urma desfiinţării abuzive a Bisericii Române Unite – în 1948 – a început perioada de calvar a vieţii sfinţiei sale, fiind anchetat, arestat şi ulterior marginalizat. Eliberat din închisoare a trebuit să-şi întreţină familia ca muncitor necalificat, fiind mereu hărţuit de anchete şi percheziţionat. În urma percheziţiilor, i-au fost arse sau confiscate lucrările în manuscris sau dactilografiate. În total, i-au fost arse peste 3000 de pagini dactilografiate, şi confiscate alte 250 de pagini.
La împlinirea vârstei de 80 de ani – şi 50 de ani de preoţie – a fost surprins de o scrisoare din Vatican a Fericitului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, prin care primea „binecuvântarea apostolică”, singura distincţie după o viaţă de muncă.
Filosoful francez Jacques Maritain, cu care păstra o corespondenţă, îl denumea „cel mai mare gânditor român” al perioadei sale.
Preotul, teologul şi filosoful Ioan Miclea a trecut în rândul drepţilor la data de 2 Octombrie 1982, nerecunoscut în propria ţară, dar apreciat de către străini. Dintre operele păstrate, amintim:
– Jacques Maritain, omul, filosoful şi creatorul, Blaj, 1939
– Tangenţe româneşti la filosofia creştină, Blaj, 1940
– Principii de pedagogie creştină, Blaj, 1942
– Filosofiile şi filosofia creştină, Blaj, 1943
– Oare aşa s-a gândit Hristos sau Evangheliile din Evanghelie, Blaj, 1943”
– Realismul în filosofia Românească, Blaj, 1944
– Teoria originalităţii în filozofie, Ed. Ars Longa, Iaşi, 1996.
(conf. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/cultura–culte/5432-preotul-ioan-miclea-a-primit-o-placa-comemorativa-la-110-ani-de-la-nastere.html)
vasilegogea
ianuarie 28, 2013
@Ion Ionescu
Încă o dată mulţumesc „documentaristului”!