Invitaţie la o plimbare cu motocicleta prin Albania „spectaculoasă şi aspră”

Posted on februarie 1, 2013

19          Se întîmplă că primesc cu regularitate periodicul Asociaţiei Liga Albanezilor din România, Miku i shqiptarit (Prietenul albanezului, poţi cerceta arhiva revistei aici: http://www.alar.ro/arhiva.html). Mă bucur de acest cadou graţie doamnei Oana Manolescu, director al publicaţiei şi reprezentantă în Parlamentul României a albanezilor din România, căreia îi mulţumesc (şi) pe această cale. Ne-am întînit o singură dată, la o ediţie a Tîrgului de carte Gaudeamus, la Cluj, şi de atunci am rămas un „prieten al albanezilor”. Cum recent, adică în noiembrie anul trecut, Albania şi-a sărbătorit Centenarul Independenţei iar prietenii mei, motocicliştii de la Festina lente, tocmai au postat un amplu şi deosebit de interesant foto-reportaj dintr-o călătorie pe două roţi prin Albania, vă invit să-i însoţiţi. Veţi vedea că Albania înseamnă şi altceva decît Enver Hoxha, Ismail Kadare sau bunkere militare. O ţară „spectaculoasă şi aspră”, cum concluzionează autorii reportajului.

           „Cupola unei cazemate te întâmpină imediat ce intri în Albania.  Apoi zărim un alt bunker şi încă unul.   Şi încă unul…  După fiecare curbă, drumul este din nou şi din nou străjuit de cazemate ori chiar adăposturi pentru tancuri, săpate în stâncă sau din beton. Unele cupole sunt prin curţile oamenilor, prin grădinile de zarzavat; altele pe câmp ori pe dealurile din jur. Doctrina militară albaneză spunea în esenţă că inamicul trebuie ţintit din cel putin trei puncte, oriunde pe teritoriul ţării.  Citeste aici despre cele 24 de cazemate construite pe fiecare km patrat al acestei tari.  În total, mai mult de 700.000 – şapte sute de mii de bunkere pe 29.000 de km pătraţi ai ţării! Asta a construit în Albania cel mai crud dictator comunist din Europa, Enver Hoxha, cel care a izolat complet ţara şi a condamnat propriul popor la foame. Câte 4 albanezi pentru fiecare punct fortificat – întreaga populaţie urma să lupte de sub cupole ca aceasta:”

pillbox

Citeşte tot reportajul şi priveşte toate fotografiile aici: http://calatoriifestinalente.wordpress.com/2013/01/25/albania/ .

Publicitate
Posted in: Uncategorized