Horia Bădescu – laureat al Marelui Premiu de Poezie „Nichita Stănescu”

Posted on aprilie 4, 2013

0Academia Româna s-a reunit, la Ploieşti, într-o şedinţă solemnă dedicată memoriei lui Nichita Stănescu

h badescu         În ziua în care Nichita Stănescu ar fi împlinit 80 de ani, Academia Română a susţinut la Ploieşti o sedinţă solemnă dedicată celui considerat drept unul dintre cei mai originali şi mai valoroşi creatori de versuri din întreaga lume. Evenimentul s-a desfăşurat în sala „Europa” a Consiliului Judeţean Prahova, în ultima zi a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Au onorat invitaţia de a participa la manifestare şi de a sustine alocuţiuni: preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, vicepreşedintele acestui for – Marius Sala, academicienii: Eugen Simion, Solomon Marcus, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Vasile Tarâţeanu, Adam Puslovic, Radomir Andric- preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Serbia, Andrei Marga -preşedintele Institutului Cultural Român, scriitorul şi politicianul Mircea Ionescu Quintus. Au mai fost prezenţi: prefectul de Prahova – Marius Sersea, preşedintele CJ Prahova – Mircea Cosma, primarul Ploieştiului – Iulian Bădescu, senatori de Prahova, directori ai instituţiilor de cultură din judeţ.
„Sunt onorat să particip din nou la o întâlnire de suflet la Ploieşti – oraşul care îşi cinsteşte oamenii mari pe care i-a dat Prahova. Academia Româna a venit azi aici pentru a cinsti memoria lui Nichita Stănescu, dar şi pentru a demonstra prietenia şi sprijinul faţă de acest judeţ atât de cald şi de entuziast atunci când este vorba despre recunoaşterea pentru mari oameni ai acestei ţări. Prezenţa noastră aici a fost stimulată şi de academicianul Eugen Simion, preşedinte al Academiei Române timp de mulţi ani, şi care a fost coleg cu Nichita Stănescu. Am vrut ca prin prezenţa Academiei Române la Ploieşti să subliniem că noi nu l-am uitat pe Nichita Stănescu”, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Acesta a amintit că poetul ploieştean a devenit post-mortem membru al celui mai înalt for ştiinţific al ţării. Preşedintele ICR, Andrei Marga, a vorbit despre originalitatea operei lui Nichita şi a precizat că, în aceste zile, toate filialele Institutului Cultural Român găzduiesc manifestări dedicate acestuia.
Poetul basarabean Valeriu Matei a menţionat, la rândul său, că „Nichita este, poate, cel mai mare poet din lume din a doua jumătate a secolului al XX-lea”, iar scriitorul şi istoricul literar Mihai Cimpoi a aminitit faptul că, în spaţiul basarabean, există un adevărat cult pentru marele poet român. Una dintre cele mai interesante expuneri a fost cea a academicianului Solomon Marcus, acesta demonstrând că unele idei din creaţia nichitiană au venit în întâmpinarea unor teorii formulate de filosofi şi de oameni de ştiinţă. Actorul Eusebiu Ştefănescu a încântat audienţa depănând amintiri cu Nichita şi susţinând un recital de poezie.
Festivitatea s-a încheiat cu decernarea premiilor festivalului. Poetul Horia Badescu (în foto) – născut în Argeş, dar stabilit la Cluj – este câştigătorul din acest an al Marelui Premiu de Poezie „Nichita Stănescu” oferit de Consiliul Judeţean Prahova, diploma fiindu-i înmânată de presedintele C.J., Mircea Cosma. Premiul „Opera Omnia”, acordat de Primăria Ploieşti, a revenit academicianului prahovean Eugen Simion, Premiul de excelenţă „Nichita Stanescu” – acordat tot de municipalitate – profesorului de limba romana Constantin Enciu ( fost dascăl al lui Nichita ), ajuns la vârsta de 94 de ani. Premiul pentru promovarea operei lui Nichita a fost acordat, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, academicianului Risto Vasilevski – poet din Macedonia. Laureaţii, dar şi alţi oameni de cultură români şi străini prezenţi la manifestare au primit câte o medalie omagială şi o insignă din partea Primăriei Ploieşti. În aceeaşi zi, scriitorii, poeţii, academicienii s-au reunit la bustul lui Nichita Stănescu din centrul oraşului pentru a recita câteva versuri şi a depune buchete de flori.
(Sursa: Ana Maria MAXIM, în Ziarul Prahova, http://www.ziarulprahova.ro/stiri/cultura/135469/academia-romana-s-a-reunit-ieri-la-ploiesti-intr-o-sedinta-solemna-dedicata-memoriei-lui-nichita-stanescu )

Posted in: Premii