IORDAN CHIMET – şapte ani de absenţă
Se împlinesc azi, 23 mai, şapte ani de când ne-a părăsit Iordan Chimet. Şapte ani în care absenţa lui a devenit pe cât de dramatic resimţită de cei care l-au cunoscut nemijlocit, pe atât de puţin băgată în seamă în peisajul cultural românesc. Şi nu e vorba doar de faptul că numele lui nu mai e pomenit nici măcar cu acest prilej comemorativ (excepție fericită face cotidianul Adevărul, care-i dedică azi un articol), ci de realitatea îngrijorătoare că moştenirea lui culturală e ignorată aproape cu desăvârşire. O cultură (din păcate, nu singura şi nu doar cu acest caz!) care îşi permite să-i ignore pe cei care, pe lângă importanţa operei, au ţinut trează, în vremi grele, flacăra speranţei şi a demnităţii are încă multe de învăţat în privinţa respectului de sine. Scriam, la sfârşitul lui 2006, anul morţii sale, următoarele, ca prefaţă la cel de-al doilea volum, postum, al Cărţii prietenilor mei:
„Scăpase , ca prin minune, din închisoare, ajunsese foarte devreme să nu mai aibă nici o iluzie cu privire la posibilitatea de reformare a comunismului românesc, suportase, cu o resemnare aproape senină, numeroase privaţiuni şi dezamăgiri, îşi asumase, cu o uimitoare naturaleţe, condiţia de scriitor marginalizat (de „locuitor al Marginaliei”, spunea el, „ocolit de demonii orgoliului şi ai succesului cu orice preţ”). Şi, totul, doar pentru a-şi păstra independenţa spiritului, spre a nu face concesii, sprea nu fi obligat să spună ceea ce nu credea. Puţini l-au înţeles şi, din păcate, şi mai puţini l-au urmat. Impecabil diagnostician al lumii româneşti, nu rareori spusele lui erau întâmpinate cu rezervă sau scepticism, deoarece „vizionarismul” lui se hrănea nu doar din meditaţie şi analiză, ci, mai ales, din speranţă şi iubire (…) Exemplaritatea comportamentului social şi toate cărţile sale, inclusiv cele de ficţiune, în care a făcut elogiul libertăţii, al democraţiei, al adevărului, al umanismului, al spiritului de toleranţă, l-ar fi îndreptăţit nu doar să fie consultat, ci şi ascultat. Ce altceva sunt capodopera sa, romanul Închide ochii şi vei vedea oraşul, Cele douăsprezece luni ale visului. O antologie a inocenţei, volumele dedicate artei plastice din America Latină, cinematografului mut sau marelui poet Odysseas Elytis, dacă nu adevărate manifeste pentru nevoia omului de a se întoarce spre sine şi de a căuta în interiorul lui sursa primară şi indeniabilă a libertăţii? Şi ce altceva sunt masivele volume publicate după 1989, dar gândite şi pregătite mult înainte (Dreptul la memorie, o adevărată Biblie a identităţii româneşti, Momentul adevărului, Cele două Europe, cele două Românii, Ieşirea din labirint) dacă nu fructele acelei pedagogii superioare, care l-a animat toată viaţa, de a contribui, cât de puţin, la educaţia democratică a românilor? Iar „modelele” pe care le propunea, ca şi acelea pe care le-a condamnat ca fiind surse de confuzie şi rătăcire, l-ar fi recomandat pentru o asemenea postură.”
Desene de Dan Cioca
Iar dacă Iordan Chimet a reuşit să supravieţuiască aşa cum a supravieţuit, să rămână până în ultimele clipe, acelaşi spirit independent, acelaşi optimist incorigibil ( sus capul, mergem mai departe!, obişnuia el să spună) – egal cu sine, solidar cu alţii – se datorează, fără nicio îndoială, şi prietenilor săi.
Fie, ca măcar astăzi, cei ce l-au cunoscut şi l-au prețuit să se gândească la ceea ce el spunea mereu, cu sinceritatea şi directețea care l-au caracterizat: „Secretul supravieţuirii mele au fost marile ipostaze ale iubirii, familia şi prietenii”.
Vasile Igna (23 mai 2013, Cluj-Napoca)
Iancu Motu
mai 23, 2013
Cand TACEREA se lasa peste „cetate” te intrebi ce fel de cetate este in…. functiune! Cand ignoranta ( unora!) este reala te intrebi cine este de vina. Cand invoci spirite superioare te intrebi cine mama dracului sta pe „linie” sa le innabuse. Asa ca o trecere in lumea superioara a unui OM cu superioritate spirituala nu prea face „rating” prin Romania. Cu atata mai mult cu cat a fost un om cu spirit critic la adresa propriei lumi. O lume dresata de la bun inceput, o lume „programata” sa zica si sa sustina tampeniile unora sau altora. Imi pare rau ca nu mai avem ( nu noi!) memoria valorilor. Ca ne …. prostituam la ” flacara” noilor (de fat mult prea vechi) „apostoli” ai tampeniei, absurdului, minciunii etc. Sa-i fie sufletul mereu pomenit. Macar intre noi. Sit Tibi terra Tevis Iordan Chimet.
marianacodrut
mai 23, 2013
Să-l fericească îngerii pentru puterea inimii şi caracterului său! Eu nu voi uita niciodată cît de mult m-a ajutat „Antologia inocenţei”, ca profă la clasele V-VIII, în vremuri de navetă silnică.
Culai
mai 23, 2013
Mă raliez primilor doi Comentatori şi cinstesc (şi) prin cuvîntul lor Memoria lui Iordan Chimet – pe care l-am cunoscut foarte puţin, spre nemeritul meu. Peştişorul Balthazar şi traducerile din Michael Ende… şi cam atît. Fie-i ţărîna uşoară şi Veşnicia aproape!
De aici http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-08-25/iordan-chimet-un-fantezist-ecumenic.html şi mai ales de aici: http://www.revista22.ro/despartire-de-iordan-chimet-2811.html – din păcate pentru literaţii-confraţi -, se străvede că Uitarea i s-a instalat nu doar chiar de la Ultima Trecere, ci şi-n aceşti ani de imensă tăcere. În concursul Cioacă-Chimet, cîştigător la nr.comentarii nu iese Scriitorul.
(Notă: apostolii şi eu „navetînd silnic” şi cu cele 9 luni din anul şcolar drastic ciuntite la 7, de practicile agrare umilitoare ; plus cu idioţi printre copii normali, dar obligat să-i scot şcoliţi cu mai aceleaşi „certificate” ; mi-am asumat riscul să mă pun rău cu regimentele de activişti, crezînd că-s doar răgălii, nu Partidul… Din păcate, m-am înşelat: acel partid, ca şi-acestea sunt ceea ce se vede din halul în care-i adus un popor, un Neam, o Ţară.)
Doinel Tronaru
iunie 7, 2013
alergiclaprostie@yahoo.com
Doinel Tronaru
iunie 7, 2013
http://adevarul.ro/cultura/carti/iordan-chimet-prietenul-departe-1_519cd9c1c7b855ff5617ab4c/index.html