Din nou revista TRIBUNA! Comunicatele Uniunii Scriitorilor din România şi al Centrului Român al PEN Club Internaţional

Posted on iunie 9, 2013

2Comunicat al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România constată, cu stupoare şi nelinişte, că tensiunile ivite în redacţia Tribuna odată cu schimbarea conducerii revistei se agravează şi că protestele lansate în urmă cu câteva luni de 531 de semnatari, precum şi demersurile noastre complementare nu au primit niciun răspuns.

Semnalăm faptul că managerul revistei Tribuna, Mircea Arman, folosind editorialele revistei şi mijloace private de comunicare, s-a dedat şi se dedă la ameninţări, insulte şi calomnii la adresa scriitorilor şi oamenilor de cultură, a culturii române în întregul ei.

Revista Tribuna, simbol al Clujului cultural, a fost târâtă într-un scandal nedemn. Un conflict local, care putea fi rapid soluţionat, a fost transformat, prin lipsa de reacţie a autorităţilor responsabile, într-un imund scandal naţional, pe cale de a deveni internaţional şi de a fi politizat în mod abuziv. Desfacerea contractelor de muncă ale celor trei redactori de la Tribuna este doar unul dintre efectele deplorabile ale acestei situaţii nerezolvate la timp.

Cerem stăruitor autorităţilor locale şi naţionale abilitate să intervină decis şi grabnic pentru o soluţionare corectă a acestei stări de lucruri, în spiritul legilor în vigoare, în consens cu valorile democraţiei şi ale civilităţii.

 Membrii Comitetului de conducere al Filialei Cluj a USR şi ai Consiliului USR

(Irina Petraş, Doina Cetea, Marta Petreu, Ion Vartic, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu, Mircea Opriţă, Mihai Dragolea, Ion Cristofor)

Au mai semnat: Gabriela Lungu, Aurel Rău, Ion Pop, Ioan Pintea, Ion Mureşan, Alex Goldiş, Doina Opriţă.

 Lista rămâne deschisă

Iată şi link-ul la petiţia online lansată pe această temă:

 

Comunicat al Centrului Român al PEN Club International

 

 Centrul Român PEN-Club ia act cu îngrijorare de escaladarea situaţiei tensionate de la revista Tribuna din Cluj, unde trei scriitori din redacţie – Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap – sunt împiedicaţi prin tot felul de mijloace administrative să-şi exercite dreptul la opinie. Mai mult, noul manager al publicaţiei le-a desfăcut acestor scriitori contractele de muncă în mod abuziv. 

 Semnalăm autorităţilor locale din Cluj că această situaţie violează flagrant principiile cartei PEN International la capitolul libertatea de opinie a scriitorilor şi libertatea de circulație a ideilor. Menţionăm că aceste tensiuni le-au fost aduse la cunoştinţă autorităților clujene în repetate rânduri prin petiţii semnate de sute de oameni de cultură din ţară. Le cerem aceloraşi autorităţi să realizeze că, începând cu decembrie 1989, în România drepturile omului nu mai au un caracter benevol şi că, în consecinţă, trebuie să intervină rapid spre a curma abuzurile menționate şi spre a le oferi celor trei scriitori deplina libertate de a-şi exprima opiniile.

 În spiritul Cartei PEN şi în funcţie de evoluţia lucrurilor, Comitetul de conducere al PEN Club-ului Român va decide asupra oportunităţii semnalării acestui caz în fața celorlalte organizaţii PEN din întreaga lume.

                                                                                                                Comitetul de conducere al PEN România

                                                                                                                5 iunie 2013  

 
Posted in: Spune acum!