De la saşi la români, de la Braşov la Cluj. Maialul şaguniştilor

Posted on iunie 21, 2013

3      „Unul dintre cele mai vechi Maiale* este cel al “şaguniştilor”, adică al elevilor de la Liceul ortodox din Brașov, introdus încă de pe la 1854. Ca şi în Bistriţa, după Revoluţia din 1848, Maialul primeşte în şcolile româneşti uşoare accente tradiţionaliste, fiind un prilej de afirmare a limbii şi culturii româneşti.

     Este interesant că în primul deceniu al interbelicului, după unirea Transilvaniei cu România, Maialul a migrat la Cluj, odată cu un val considerabil de studenşi şi intelectuali veniți de la Braşov. Ei au adus tradiţia Maialului pe malul Someşului, prima ceremonie a braşovenilor stabiliţi la Cluj având loc în data de 8 mai 1927, sub patronajul lui Sextil Puşcariu.  Încă de la prima ediţie, Maialul braşovenilor de la Cluj s-a ţinut în Pădurea Hoia, devenit apoi locul tradiţional de întrunire a şaguniştilor din oraş. Maialul a fost sărbătorit la Cluj până la izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, ajungând să înglobeze şi elitele autohtone şi elevii de la şcolile din oraş.”

575511_383769471741393_2037299279_n

A doua ediţie a Maialului şaguniştilor din Cluj, în Pădurea Hoia, 1928. În fotografie, actriţele Teatrului din Cluj şi alte doamne din elita oraşului, purtând costume tradiţionale româneşti.

  (Citeşte toată „povestea” pe blogul Poveşti săseşti, http://povestisasesti.com/2013/06/19/maialul-petrecerea-campeneasca-la-sasi-si-la-romani/.)

__________________________________

*Maial, def. DEX: MAIÁL, maiale, s. n. (Reg.) Serbare sau petrecere câmpenească în cinstea primăverii, organizată (de școlari) în luna mai. [Pr.: ma-ial] – După germ. Majalis.

Posted in: Anamnesis