La Ohrid, cu Mirela Roznoveanu

Posted on iulie 6, 2013

5         Mirela Roznoveanu (prozatoare, jurnalistă şi istoric literar), care trăieşte de mai bine de două decenii la New York mi-a trimis cîteva fotografii din călătoria pe care o face în aceste zile prin sud-estul Europei noastre „obosite” (E. Husserl). De la graniţa dintre Macedonia şi Albania, de pe malul neverosimil de frumos al lacului Ohrid*.

         S-a spus că poţi privi, la nesfîrşit, fără să te plictiseşti, două „lucruri”: ninsoarea şi focul. Aş adăuga şi lacul de munte, de la mare altitudine…  Promisiunea unei întîlniri a mării cu cerul… Nu doar la orizont, ci chiar la distanţa unei întinderi de braţ… Aşa cum,  cred, că are această proprietate şi lacul Ohrid. În cel mai rău caz, privind aceste fotografii, ne mai răcorim (starea de spirit) în aceste zile care ne ameninţă cu o nouă caniculă, nu numai meteorologică!

*

DSC06116

*

DSC06118

*

DSC06144M_LandscapeStNaum

*

DSC06152

*

DSC06153

*

DSC06158

   (Daţi un clik pe fiecare imagine pentru a o vedea mare.)

___________________________________

     * Am găsit în DEX, următoarea definiţie: ” OHRID (POGRADEÇ) 1. Lac tectonic în Pen. Balcanică, situat la granița dintre Albania și Macedonia, la 965 m alt.; 348 km2 (lungime: 40 km; lățime max.: 15 km). Ad. max.: 286 m. Din el izv. Drinul Negru. Pescuit. 2. Oraș în SV Macedoniei, pe țărmul de NE al lacului cu același nume; 41,1 mii loc. (1994). Aeroport. Constr. de mașini-unelte, prelucr. maselor plastice, confecții, mobilă metalică, piese auto, tacâmuri. Pescuit. Stațiune climaterică. Biserica Sf. Pantelimon (893, cea mai veche mănăstire slavă) construită de Sf. Clement. Monumente bizantine: bisericile Sfinții Constantin și Elena (sec. 10), Sf. Sofia (sec. 9-14, cu o bogată colecție de icoane bizantine). Centru turistic care face parte din patrimoniul cultural mondial. Capitala Țaratului bulgar de Apus în timpul lui Samuil. Între 1018 și 1767 a fost centrul unui arhiepiscopat. În Antichitate s-a numit Lychnidus.