A apărut volumul I din „O altfel de istorie a literaturii române contemporane”. Update. A apărut şi volumul al II-lea!

Posted on iulie 9, 2013

4    SĂ PRIVIM MAI DEPARTE

          De la bun început, acest proiect a avut parte, odată cu mediatizarea lui, de o sumedenie de opinii pro şi contra. Unii scriitori s-au crezut mult prea măreţi pentru a participa, inclusiv financiar, la susţinerea ideii de-a privi literatura română din alt unghi decât cel îndeobşte acceptat, alţii, mai receptivi, s-au bucurat că apare aşa ceva.
         Se impune aici o precizare: proiectul de faţă NU ESTE FINANŢAT DE LA BUGET. Cele două grupuri care selectează autorii lucrează voluntar, lucru benefic şi mai mult decât util în vremurile de azi, când banii dispar mai repede ca secundele.
         Concepţia grafică din interior a fost VOIT gândită aşa cum o puteţi vedea tocmai pentru a sparge canoanele. Nu ne-am propus să facem o ”istorie” la costum şi cravată. De aceea, volumele ulterioare vor fi, poate, şi mai şocante decât cele tipărite până acum iar asta ar putea da de gândit noii generaţii de scriitori ce, la rândul lor, vor îmbătrâni dar nu vor uita gestul exemplar făcut de Editura SINGUR – gestul de-a ignora tiparele încetăţenite. Cu orice risc.
        Ultimele pagini ale fiecărui volum conţin modalitatea de-a vă înregistra în acest proiect care va fi continuat. Este vorba de un efort propriu care este posibil datorită în primul rând autorilor şi abia apoi nouă, celor ce ne ocupăm de apariţie şi mediatizare.
        În altă ordine de idei, pentru acest proiect nu există un ”secretariat”. Consider că oamenii care apar aici trebuie să discute direct cu iniţiatorul acestuia – iar acela sunt eu. Să nu se poată da vina pe secretară, tehnoredactori, director tehnic, tipografie etc. dacă ceva nu merge bine; spun asta cu atât mai mult cu cât s-ar putea ca acest proiect să fie ultima mea participare la cultura poporului meu. Cât de esenţială va fi – vom afla în curând.
                                                                                                             Ştefan Doru DĂNCUŞ
 
istoria.1jpg

Update. A apărut şi volumul al II-lea:

coperta istoria.2

 

Posted in: Ipote(nu)ze