SĂ PRIVIM MAI DEPARTE
De la bun început, acest proiect a avut parte, odată cu mediatizarea lui, de o sumedenie de opinii pro şi contra. Unii scriitori s-au crezut mult prea măreţi pentru a participa, inclusiv financiar, la susţinerea ideii de-a privi literatura română din alt unghi decât cel îndeobşte acceptat, alţii, mai receptivi, s-au bucurat că apare aşa ceva.
Se impune aici o precizare: proiectul de faţă NU ESTE FINANŢAT DE LA BUGET. Cele două grupuri care selectează autorii lucrează voluntar, lucru benefic şi mai mult decât util în vremurile de azi, când banii dispar mai repede ca secundele.
Concepţia grafică din interior a fost VOIT gândită aşa cum o puteţi vedea tocmai pentru a sparge canoanele. Nu ne-am propus să facem o ”istorie” la costum şi cravată. De aceea, volumele ulterioare vor fi, poate, şi mai şocante decât cele tipărite până acum iar asta ar putea da de gândit noii generaţii de scriitori ce, la rândul lor, vor îmbătrâni dar nu vor uita gestul exemplar făcut de Editura SINGUR – gestul de-a ignora tiparele încetăţenite. Cu orice risc.
Ultimele pagini ale fiecărui volum conţin modalitatea de-a vă înregistra în acest proiect care va fi continuat. Este vorba de un efort propriu care este posibil datorită în primul rând autorilor şi abia apoi nouă, celor ce ne ocupăm de apariţie şi mediatizare.
În altă ordine de idei, pentru acest proiect nu există un ”secretariat”. Consider că oamenii care apar aici trebuie să discute direct cu iniţiatorul acestuia – iar acela sunt eu. Să nu se poată da vina pe secretară, tehnoredactori, director tehnic, tipografie etc. dacă ceva nu merge bine; spun asta cu atât mai mult cu cât s-ar putea ca acest proiect să fie ultima mea participare la cultura poporului meu. Cât de esenţială va fi – vom afla în curând.
Ştefan Doru DĂNCUŞ
Update. A apărut şi volumul al II-lea:
Posted in: Ipote(nu)ze
Culai
iulie 9, 2013
Unde ar putea afla un cetitor din străfundurile provinciei moldave extrase din, suplimentare lămuriri despre această eroică intreprindere… Consider că măcar (nu pentru mine, că nu-s scriitor!) modalităţile de înregistrare ar trebui să părăsească volumul apărut şi să circule cît mai liber în lumea literară.
Mulţămim dinainte!
Iar auctorilor – Glorie şi Putere de Muncă!
PS: Glumind amar: pe cînd şi un dicţionar (nu cutez a spune istorie) a/l cititorilor contemporani…, dacă tot ne-am împuţinat noi în sens contrariu-malthusian?
vasilegogea
iulie 9, 2013
@Culai
Bădie Culai,
eu vă sugerez să vă adresaţi direct poetului, prozatorului şi editorului Ştefan Doru Dăncuş, la ceastă adresă dorudancus@yahoo.com
şi am încredere că n-o veţi face degeaba!
Ei, da, asta chiar e o „utopie”: un dicţionar de cititori! (Deşi, la viteza cu care ne dezalfabetizăm s-ar putea să nu fie chiar o utopie!)
Culai
iulie 9, 2013
Eu aş cuteza (la PS) aist articul:
ANONIM: este cetitorul oficial înscris în catastifele unei biblioteci. Indiferent de statut şi persoana, şi instituţia. Pentru a elimina paradoxul părelnic din prima frazare, oficialul devine A. pe parcurs, aducînd în traista sufletului şi nelăsînd la pragul sive garderoba bibliotecii pidosnice metehne: răvăşirea pe şest a rafturilor; ascunderea cărţilor ce nu le poate împrumuta în spatele metrilor necirculanţi de carte (ce se recunosc după stratul gros de praf de peste şi din dos), restituiri necurate (pete de cafea sau merinde, rupturi, sublinieri, comentarii de obicei indecente, rareori cu pretenţii polemice, pospai-intelectualiste) şi, din nefericire, furtul. Acesta din urmă-i consecinţă a generalizării accesului liber la raft, fără a se proceda-n prealabil la asigurarea (electronică, dacă tot trăim în IT) contra relelor practici.
Din fiecare meteahnă, un bibliotecar pătimit poate scoate o antologie de cazuri – o inutilă cazuistică, fiindcă legile bibliotecilor au fost şi au rămas deficitare.
Ultima categorie de C.A. apărută-n satul internaut e bloggerul care se bagă-n ciorba-comment neinvitat, nechemat, făcîndu-se remarcat prin penibil ori devieri de la temă.
Să mai spun că nu e cazul şi celui care se semnează Culai, nu spun. Las liberă calea comentatorilor la „idee”.
Iulian
iulie 10, 2013
interesant!