Că, în ultimii ani, asistăm la repetarea, tot mai amplificată, a eşecului naţional numit bacalaureat nu mai miră pe nimeni. Dar, îşi au şi eşecurile… succesurile lor! Care constau în expresivitatea negativă ridicată la rang de stil al prostiei sau al ignoranţei. Aceste „performanţe” de tot hazul (şi necazul), nedorite însă de nimeni (eu, vorba ministrului educaţiei, pot decît să mă cutremur!), au fost colecţionate de-a lungul timpului sub eticheta „perle”. Iată cîteva „culese” de Mesagerul bistriţean:
* „Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice.”
* „Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de… mă scuzaţi puncte puncte.”
* „Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi.”
* „Poetul avea o fixaţia pe poza lui Ann pentru că atuncea, în vechime nu era Facebook ca să vadă toate panaramele dezbrăcate pe toţi pereţi. Şî ea perversa o lăsat poza ei în vitrină la foto pe unde ştia că trece poetul.”
* „Se uita cu jenă la poza capului iubitei lui din vitrină la fotograf că făceau mişto băieţii de la terasă de iel. Fotografia avea buzele surâzătoare. Ia lăsat-o iubita lui ca atunci când este plecat cu treabă, el să nu uite de faţa ei.”
* „Ann avea nişte trăsături de gen epic. Era epică. Sebastian era mai puţin epic deşi avea potenţial întrucât îi plăceau pozele, dar e mai mult curentul liric.”
* „Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place.”
* „Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţiea ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea şi prin locuri necurate şi că a murit de sifilis.”
* „Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa.”
* „Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viață bună, deci aşa vreau să ajung şi eu.”
* „Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi. Acum modelul meu este Mădălina Ghenea”.
* „Multă lume critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la televizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci”.
* „Un model te reprezintă. Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are fraze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună”.
* „Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani”.
* „Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite”.
* „Rolul cratimei este de a ajuta, a uşura deplasarea, mersul pe jos…”
* „Nu putem avea imagini poetice, pentru că textul nu e cu fotografii”.
* „Rolul verbelor la imperfect e să ne arate că lumea asta chiar e imperfectă, poţi să faci tu bine cât poţi, să te duci la biserică, să-ţi faci temele, să nu minţi şi tot te calcă maşina sau faci cancer.”
* „Tipul de perspectivă narativă în Accidentul este una foarte foarte nasoală, dacă-mi permiteţi să spun mai modern. Ce accident are o perspectivă veselă?”
(Preluate din cotidianul Mesagerul de Bistriţa, http://www.mesagerul.ro/2013/07/09/cele-mai-tari-perle-de-la-bac-2013-comunistii-erau-teroristi-nu-dadeau-internet-la-oameni )
Ilustraţia, de pe http://caricatura-charicatures.blogspot.ro/2011/07/bacalaureat-2011.html.
pongogonzo
iulie 11, 2013
Reblogged this on pongogonzo.
Iancu Motu
iulie 11, 2013
Bun! Deci despre…. inca o faza a unui dezastru dinainte anuntat. In perioada de dinainte de sesiunea de examene din acest an, la o discutie cu niste prieteni, spuneam ca acum vine randul scolii ( dascalilor) sa fie luata la refec! Pentru ca atunci cand nu sunt luati in „vizor” medicii si politistii e randul scolii, al dascalilor. Scoala devine subiect de presa de obicei de doua ori pe an: in septembrie – octombrie si la finaal de an, atunci cand sunt examene. In rest…. tacere! Adica sa nu va aud ca scoateti un sunet! Ca daca indrazniti, voi slugi ale unui stat ce va da cate ceva de pomana ( ceva care seamana a salariu!) va dau de toti peretii. Va trimit, eu statul, eu stapanul, nu mai stiu ce comisii de verificare si va cauta la unghiute, la batistuta si va cere hartia cu nr. 4284b! pe care stiu clar ca nu o aveti! Si daca mai chiraiti pe la unii din presa ii pun pe cei de la sindicate ( ca tot curea de transmisie au ramas) sa strige in gura mare, cat tine ziua de lunga ( inclusiv seara in prime time!!!)ca nu salariile sunt de vina, ca subfinantarea cronica si alte vorbe goale. Hai sa fim seriosi! Perlele de mai sus aparute in „tezele” unor loaze care si-au purtat fizicul, din cand in cand, pe la scoala pot fi amuzante.Nu reprezinta insa prea mare lucru. Dupa cum nici procentele pe care le afiseaza tot soiul de institutii cu sau fara mandrie patriotica. desigur, procentele de promovabilitate. Situatia nu este nici pe departe atat de grava. Este si mai grava! Si tine de un segment numit casa( parinti-elevi) – scoala – proces de selectie. Tine de un proiect -LIPSA! – al statului care isi mentine tutela asupra unui sistem ( cel de invatamant-educatie) pe care nu-l poate conduce eficient si responsabil. Se vrea un sistem performant? Nimic mai simplu! Dar nu se vrea! Nu se vrea deoarece „politicul” are alte prioritati. Cand vrei performanta faci, mai inainte de toate, curatenie in propria curte, investesti si abia apoi astepti sa vezi ce rezultate apar. Nu te apuci sa „cultivi” orhidee intr-o curte betonata! Ar fi enorm de multe de spus. Dar la ce folos?
culai
iulie 11, 2013
Foloseşte Mult, Domnule Profesor!
Asta arată că-n învăţămînt Încă mai trudesc – modeşti, neştiuţi, poate şi cam ostracizaţi – Apostoli ce-şi asumă riscul de a predica-n pustie…
Politicoglobalizarea de-acum, nici nu doreşte ca de pe băncile şcolilor de orice grad să iasă prin absolvire la sînge Oameni-odată!… Că, de-ar fi aşa, nu i-ar mai putea mîna ca pe turme: în emigraţie, la meeting (jos cutare, sus cutare), la votare, la pomeni sociale cu iz fetid. Azi, patronul-Stat vrea numai capete pătrate-n ţoale de firmă, cu tablete şi alte bazaconii destinate ca şi mai rău să-i subjuge, prin menţinerea-n tîmpiţire… Azi, acest stat (de pomană) a făcut din biata noastră Ţară vaca de muls a şmecherilor ţepari, tunari nu numai din Tunari…
Ştiu că nici un sistem social n-a fost perfect. Dar, numai din cele de mine trăit-pătimite, afirm că nici un regim politic n-a fost mai antiuman, mai antipatriotic decît acesta.
Şi mi-e tare greu pe suflet că am crezut într-o revoluţie ce n-a eşuat decît în ce se vede pînă şi de către orbeţi.
Thomas
iulie 11, 2013
…una din radacini ar putea sa fie cautata in jurul testelor PISA. Daca administratorii educatiei ar dori sa faca oarece, ar putea incepe de pe acolo. Altminteri o sa ne mai radem. Si la anul, si la multi ani!
Anca Marin Butnarescu
iulie 11, 2013
Din pacate sau din fericire ” perle” sunt pe tot globul.
Ca sa ne mai descretim ” parerile ” am cautat pe net si alte perle din Franta si Québec.
Sper sa va amuzati un pic…
Perles du bac (philo 2012) en France : on n’est pas philosophe quand on a 17 ans
«Si le travail rend utile…»
On comprend donc mieux qu’un candidat, invité à réfléchir sur le travail et l’utilité sociale, se fende d’une pensée aussi mûrie: «Si le travail rend utile, alors pourquoi tant de gens ne s’en rendent pas compte et préfèrent profiter du système en prenant l’argent des autres sans travailler (je parle ici du chômage)?»
En revanche, cet abandon de la pensée au profit de l’opinion n’explique pas tout. Cherchant à comprendre ce qu’on gagne à travailler, un lycéen a livré ce commentaire étonnant: «Il faut travailler car on ne peut pas vive (sic) éternellement au crochet de ces (sic) parents. Au moyen ages (sic), un boufon (sic) pas drôle par exemple n’avais (sic) pas ça place au chateau (sic) par temps de famines (sic).» Dans les cours d’histoire de la pensée, on oublie trop souvent de mentionner l’existence d’une école philosophique vieille comme le monde, aussi influente qu’invincible: le n’importe-quoi.
PS. Rédiger une dissert de philo n’interdit pas non plus d’être poète: «Les droits de l’homme sont bafouillés.»
Elevii din scoala primara din Québec nu se lasa depasiti in ” perle” de colegii lor mai mari .
Exemple :
” Autrefois, les Chinois n’avaient pas besoin d’ordinateur car ils comptaient avec leurs boules.
Les fables de La fontaine sont si anciennes qu’on ignore le nom de l’auteur.
Les peintres les plus célèbres sont Mickey l’Ange et le Homard de Vinci.
Le chien, en remuant la queue, exprime ses sentiments comme l’homme.
Les lapins ont tendance à se reproduire à la vitesse du son.
Grâce à la structure de son oeil, un aigle est capable de lire un journal à 1400 mètres.
Pour faire des oeufs, la poule doit être fermentée par un coq.
Après un accident de voiture, on peut être handicapé du moteur. ”
Ma scuzati , dar am ras cu lacrimi … de atata filozofie …
Ce ma uimeste este faptul ca ”noua technologie” a patruns si in ” perle ”.
Nu stiu cat de ” adevarate ” sunt aceste ”perle” , dar pot sa va spun ca personal cunosc un elev foarte bine instruit , dintr-o scoala de renume care mi-a spus ca a scris o astfel de fraza numita ” perla” intr-o lucrare de ”dissertation philosophique” ca sa-i descreteasca fruntea profesorului , care o fi si el ”obosit” de atata corectura…
Parerea mea personala este ca aceste ” perle ” au existat si exista.
Poate inainte nu erau scoase la ”Lumina”.
Unii profita de slabiciunea sistemului, dar asta nu inseamna ca nu sunt si tineri care studiaza f mult. Un mic exemplu : elevii de la ,,Saguna ” Brasov, etc.
Oricum , multumesc pt aceasta provocare , d-le Vasile Gogea, deoarece de 10 ani nu am mai auzit de ”perle” in jurul meu.
Nici macar una spusa de ”francezi” pentru ”francezi”.
Sincere salutari!
A.M.B.
P.S. MI-am adus aminte de un o comedie franceza :
” Les Sous-doués passent le bac ” (film complet en français ) pe yotoobe.
Un film vechi f dragut, care-l apreciez mult.
vasilegogea
iulie 11, 2013
@Anca Marin Butnarescu
Ei, acum ar trebui să mă simt un pic mai bine! Am găsit şi filmuleţul pe care l-aţi citat: http://www.youtube.com/watch?v=nka5xx1QtCs.
Grand merci!
Anca Marin Butnarescu
iulie 11, 2013
@vasilegogea
Avec plaisir!
Merci pt link de o parte din filmulet (15 min).
In versiune integrala dureaza 1h 27 min. 21 secunde.
Toate cele bune.
anamariadeleanu
iulie 11, 2013
nenorocirea este că a eșuat…
poate de aici toate pățaniile grave
(de care ne amuzămmm cam…hîtru)
aș fi scris ”comedie”, dar nu am accentul la îndemînă
Culai
iulie 11, 2013
Savuroase, deşi nu chiar toate „a croquer”… căci nici „queues”, nici „billes/boules” nu şed ghini în gura oareşcui…
Ş’apropo de ” Les Sous-doués passent le bac ”…
În elementară, printre cei trei – de toţi! – băieţi între numai 36 de fete din clasa mea, am avut ş’un tolomacu-tolomacilor din toată şcoal’aceea. Nu că eu eram cel mai deştept dintre ei, dar îmi mai puneam mintea şi cu cele mai deştepte fete, pe care le cam întreceam… (Cine să recunoască, de nu eu şi cataloagele, foile matricole, de mai există?)
Şi s-a făcut că, stimulat de tatăl ăluia la crîşma de la Barieră, tatăl meu mi l-a adus plocon pe cap, pe tolomac, să-l deştept… Dar aveai pe cine?… Că de cum se înfăţişa la mine dimineaţa (aveam ore după-amiaza, şcoliţa naţionalizată fiind un fost pansion pentru crema evreicuţelor din tîrg, din vecinătăţuri), malacul dădea iama-n blidele cu demîncare, gătite de seara de maica mea, pentru 4 (patru guri), măcar pentru o zi… Şă mai spun că, la cină, mama mai nu avea ce ne pune-n străchini, deşi mi-e ruşine de nehaleala malacului, tot spun!
Aşa că, tot tata, dacă a văzut că nu mă poate urni de acasă la măzăcia celuia, să-l meditez în grajd, lîngă vite pe dominte, m-a scăpat de corvoadă: plătind mai mult decît fusese cumpărat, ca să mă răscumpere!
… Eu, deşi printre primii trei clasaţi la absolvire, plec la o profesională, mînat de tata. Loaza, corigentă, intră la liceu, după ce pierduse absolvirea din vară, a 7 clase. Eu termin profesionala (şef de promoţie) şi-mpart munca şi seralul în abject de inegale porţii. Loaza face cîte o clasă de liceu în doi ani, dar culmea!… Trece şi „maturitatea” în toamnă, iar facultatea de construcţii îl primeşte cu braţele deschise, că risca să n-aibă cu cine-şi construi societatea de cei de-acum demolată!
Epilog: În 1970, pe cînd – după o armată criminală, la trupă, debuată-n oct. 1968! – aspiram a ajunge studinte la filologie, Loaza era deja inginer constructor şi mă privea de sus… Aştepta să-l salut eu primul, dar a trebuit să renunţe la îngîmfare, cînd i-am adus aminte ce mintea lui puţină uitase.
Ce credeaţi, că-comuniştii nu acţionau tot cu mai multe viteze, în funcţie de ce li se punea-n pungi, traiste, coşărci, portbagaje?… Nu gîndiţi şi la portbagajele histrionilor, că nu la ele fac eu aluzie, aici!… doar ale activiştilor şi inşilor „cu influenţă”.
Iancu Motu
iulie 11, 2013
Faptul ca sunt „perle” peste tot ne mai… calmeaza?! Eu cred ca gradul de … cretinism ( scuzati expresia, vorba unora de pe la tv neacademica) este egal distribuit cam peste tot in lume. Vreau sa spun ca nu este loc in lume in care sa nu fie si asemenea exemplare. Ma intreb ( ca ala al satului) de ce nu se ia in calcul, niciodata(!!!) prezenta, prestatia si mai ales promovabilitatea la examene ( fie ele testele nationale, fie bacalaureatul ca sa nu mai vorbesc de examenele de licenta!) ale … minoritatilor! Cunoasteti ceva de unguri, germani, rromi(!!?) sau alte minoritati? Eu nu. Nu de alta dar proportia de.. loaze ar trebui sa fie ( dupa legile statisticii!) aproximativ egala. Dar acolo nu se discuta. Numai la elevii neaosi, la cei din randurile majoritatii – a acelei majoritati are se duce la cluburi,baruri, care da din.. fizic etc. Mai mult! Verificati pe ce zone geografice apar…. derapajele (???) De obicei dincolo de Carpati ( din punctul de vedere al ardeleanului!) Dar aici, la noi, in Ardeal nu sunt ….? Sunt cum sa nu fie.( tot statistic) Numai ca cineva are anume interese. Sau acele interese trebuie sa se cupleze pe anumite orase, zone sau chiar scoli. Ceea ce e mai grav decat orice. Nu de altceva dar sufera niste copii! Copiii acestei natii ( care nu a fost niciodata natiune, care a fost popor si aum tinde spre glorioasa postura de POPOLAU) au devenit subiect de batjocura, de experimente si, mai ales, de expozeu de parca ar fi exponate de zoo.
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2013
@Culai
acum observ ca realizand doar ” copy” si ” coller” s-au strecurat si fraze inoportune; aveti dreptate ; sincer nu am apucat sa verific fiecare fraza , deci ” mea culpa” …deci si eu
am facut o ”perla”. Scuze! nevoita…perla…si mai ales negandita…
Sincere salutari!
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2013
@ Iancu Motu
Stau si va citesc si ma intreb: oare chiar ar trebui sa ajungem pana acolo incat sa clasificam ” perlele” pe minoritati? Doar o asemenea idee si deja eu vad un conflict care va izbucni fara doar si poate…
Va repet , eu cred ca sunt elevi care scriu astfel de ” perle” doar pentru a se DISTRA!
Nimic mai mult…
Va doresc numai bine!
Iancu Motu
iulie 12, 2013
Cred ca s-a strecurat o eroare. Nu am vrut sa spun ca trebuie sa cautam perlele si la minoritati. Ar fi o imensa prostie. Am vrut sa spun ca : 1. nu este moral ( ca sa nu spun deontologic!) sa faci publice asemenea ….2. cei care o fac sunt din mediile unor ministere, nu profesorii corectori 3. se urmareste ceva. Nu imi dau seama ce. Pentru ca in fiecare an revine problema si mereu se vad aceleasi lucruri. Mereu se sugereaza, cand nu se afirma direct, ca elevii sunt nepregatiti, ca scoal e slaba etc. Cazul Bolintineanu din acest iulie este clar ca foloseste la o rafuiala in anumite zone. O spune direct si deschis SRI, care vede in” fenomenul” (!!!) acesta un….. pericol pentru siguranta nationala!!!! Au declarat-o oficial! In plus ca au ajuns sa faca ascultari in mai mult de 40 de licee din tara!!! Sunt de acord ca unii dintre elevi sunt prost pregatiti, ca nu le pasa de un examen, ca unii se amuza scriind tembelisme. Dar, din pacate, unii sunt la acel nivel. Grav, foarte grav este ca au ajuns pana in pragul unui examen ce se vrea foarte serios. Iar aici s-a ajuns prin grija unora si a altora.
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2013
@Iancu Motu
A!!!!!!
Multumesc mult pentru aceasta explicatie , intr-adevar aveti mare dreptate.
Sunt incantata sa va citesc…
Acelasi lucru , l-am observat personal in urma cu zece ani si sunt uimita ca acest ” ceva” ramane ”permanent” …Oricum nu credeam ca se poate ajunge pana acolo …”ascultari in 40 de licee din tara …!=Nebunie totala…!”
Oare asta este ” problema” sistemului de invatamant? Departe de adevar!
Oricum am aflat multe noutati prin expunerea d-voastra.
Concluzie :
societatea din ziua de astazi nu mai asigura nici un viitor tinerilor si mai ales ,,adevarati Oameni exemple bune de urmat” , profesorii au ajuns marginalizatii societatii cu salarii indecente etc. Si ne miram din ce cauza tinerii pleaca din tara…
Un lucru este sigur : tinerii trebuie ”motivati” si va spun din experienta personala ,,sistemul de invatamant romanesc nu are nici o ” hiba ” , deci ar trebui prima oara sa nu ne mai ”autodenigram” ! Asta nu se face…
Aici unde sunt eu se considera ”imoral” sa spun nota unui elev cu voce tare in clasa.
Poate acel copil a avut probleme personale majore acasa si nu s-a putut pregati…deci fara sa vreau il atac psichologic daca as spune, etc.
Se tine cont f. mult de ”umanitate”…
Aveti mare dreptate cand spuneti : ” grija unora si a altora”.
Toate cele bune!