Anul trecut, teroriştii au bombardat autobuzul care transporta elevele unui colegiu din Pakistan spre casă, iar 14 dintre ele au ars de vii. Supravieţuitoarele au fost transportate de urgenţă la spital, unde o nouă bombă a explodat, rănindu-i pe apropiaţii fetelor şi pe asistentele care le-au sărit în ajutor.
Uneori, din întunericul cel mai înfricoşător ţâşneşte şi cea mai vie scânteie de speranţă. După ce a trecut prin aceste clipe e coşmar, Malala a avut curajul să continue să militeze pentru dreptul la educaţie al fetelor din Pakistan. Deşi a fost împuşcată în cap de extremişti, tânăra în vârstă de 15 ani a reuşit să supravieţuiască şi, având suportul a un milion dintre noi, a convins Guvernul să adopte noi politici educaţionale care asigură şcolarizarea tuturor fetelor din Pakistan!
Iar lupta ei nu se termină aici. Vineri, Malala va prezenta în cadrul ONU un plan global pentru asigurarea şcolarizării tuturor copiilor de pe planetă. Planul ei este extrem de simplu de realizat, iar costurile acestuia nu vor depăşi suma necesară pentru a construi două centrale electrice. În următoarele 24 de ore, haideţi să arătăm liderilor lumii că milioane de oameni sunt alături de Malala şi să le cerem să acţioneze acum pentru a transforma coşmarul provocat de extremiştii talibani într-o rază de speranţă pentru copii din întreaga lume.
( Citeşte şi susţine-o pe Malala: https://secure.avaaz.org/ro/every_child_in_school_global/?fp .)
Culai
iulie 12, 2013
Tare m-ar motiva să cred că şi noi contăm în geopolitic… Însă adolescenta de 15 ani are susţinători mai teribili decît mine.
Dat Fiind că sunt pentru şcolarizarea cu şanse egale de pornire-n viaţă a tuturor copiilor lumii, voi semna… Cu toate că de la cum s-a rezolvat batjocura de restaurare a TTului, am conchis că petiţiile astea sunt un fel de furtuni în lighene cu apă, necum un pîlpîit de aripă de fluture-n California, în stare să producă un uragan în Bolivia.
vasilegogea
iulie 12, 2013
@Culai
…o formă generoasă de naivitate…
…dar, cînd mă gîndesc că există „loaze” care şi-ar împuşca dascălii, numai să nu mai meargă la şcoală, asemenea „iluzii” parcă fac bine!
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2013
Bineinteles ca pentru asa ceva semnez fara sa ma gandesc prea mult.
As fi totusi fericita sa avem si un feed-back de aceste semnaturi … ca sa nu semnam ” apa de ploaie”.
Am putea vedea Planul global , de vineri?
Sau macar decizia ONU?
Ar fi ceva mai palpabil !
Iancu Motu
iulie 12, 2013
Oricand semnez o asemenea petitie! Ma alatur insa unei opinii de mai sus: avem oare confirmarea alaturarii unui gest de normalitate? Va tine cont ONU ( un gen de adunare nici macar vocala, ca sa nu mai pomenim de faptul ca nu are putere executiva fara armatele unora)de proiectul Malalei? Si unde ar trebui sa intervina, in Pakistan! Tara profund islamica, fundamentalista si sub controlul militarilor. Talibanii din Pakistan si cei din Afganistan isi fac de cap pe acolo. Tatii copiilor – ai baietilor – sarbatoresc implinirea a 10 ani de viata a baietilor facandu-le cadou un Kalasnikov ( costa doar 120 de $ cu munitie cu tot). Scolile islamice gem de copii si tineri. Si vorbim de acelasi Pakistan in care Ossama bin Laden a stat ” ascuns”, bine merci nu mai putin de 9 ani. Se „ascundea” la nu mai putin de 400 de m de o foarte importanta cazarma a armatei! Lupta Malalei este foarte importanta si impresionanta. Dar avem de a face cu o alta cultura, o alta civilizatie in care femeile, din pacate, isi au un rol bine determinat prin legile de tip religios.
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2013
@ vasilegogea
Inainte gandeam exact ca d-voastra.
De cativa ani insa am inteles si aceasta ” problema” cu aceste ”Loaze”.
Si am ramas foarte uimita cand am vazut ca pana si Ministerul de aici a ajuns la aceeasi concluzie si a dat de curand un proiect de lege.
Pe site putem citi :
” L’intimidation est une forme de violence et, comme toutes les autres formes de violence, elle ne doit pas être tolérée, elle doit être dénoncée. C’est pourquoi une campagne nationale d’information et de sensibilisation a été lancée. ”
Un alt paragraf :
” Pour le volet secondaire du concours, l’école secondaire Armand-Saint-Onge d’Amqui remporte, quant à elle, un spectacle du chanteur Karim Ouellet et un prix de 5 000 $, destiné également à la poursuite des actions de lutte contre l’intimidation et la violence.”
si un altul :
” Des projets des écoles participantes reçus dans le cadre de cette campagne de sensibilisation à l’intimidation et à la violence seront mis en ligne dans les prochaines semaines sur le site moijagis.com. Toutefois, seuls les projets correspondant aux critères et règlements du concours seront diffusés.”
Violenta nu este legata de ”invatatura” NICIDECUM!
Ar fi f mult de spus…
Oricum am o experienta mare si se pot explica f usor si aceste ” probleme”.
Unii oameni traiesc o injustitie greu de explicat … Ceea ce vedeti sunt doar efectele
acestei injustitii… nimic mai mult.
Mai avem mult, mult de lucrat la cuvantul ”Societate”, doar o parere de-a mea !
Sincere salutari si un sfarsit de saptamana minunat !
Mara
iulie 12, 2013
Domnule Gogea, impresionant si regretabil cum se manifesta aceasta anomalie, fundamentalismul si extremismul religios. Sa speram ca lumea sa inteleaga ca toate aceste fractiuni militare sint falimentare si sa nu lase sa se dezvolte -este valabil si pentru militiile Hesbolah sau alte asemenea structuri care folosesc abuziv si contorsionat ideologia islamica. Pe de alta parte din cauza acestor diabolici larg mediatizati este tendinta cumva nedreapta de a generaliza si a privi cu suspiciune toata lumea islamica, care trebuie sa intelegem ca este „altfel”, nu este 100% occidentala si nici nu poate fi si cred ca nu este corect sa i se impuna. Noi venim cu ascendentul acesta ,dar cred ca ar trebui sa le respectam traditiile. Desigur ma refer la tari mai stabile, dar mai nou si Levantul este bulversat si destabilizat.
Numai bine si speram in pace.
vasilegogea
iulie 13, 2013
@Anca Marin Butnarescu
Intimidare, „hartuire”… Da, sigur, dar cu atitea „nuante” ajung (asa cum s-a vazut, deja) si politistii cu grade de generali (chestori), judecatorii de la Curtea Constitutionala, chiar si magistratii din CSM si procurorii sa se plinga de „intimidare”!
vasilegogea
iulie 13, 2013
@Mara
Totalmente de acord cu d-voastra.
Pace pentru toata lumea!
Iancu Motu
iulie 13, 2013
Sunt convins ca in Canada ( banuiesc!) intimidarea, sensibilizarea au cu totul alt inteles decat in Romania, sa nu mai vorbim de Pakistan. Scriam in legatura cu alt subiect – cel al bacalaureatului – ca fenomenele din lumea scolii incep sa fie cel putin … bizare. Dvs. pomentiti de intimidare. Or, la noi in scoala, indiferent la cel nivel, intimidarea porneste din primul moment. Corpul didactic este intimidat in primul rand prin masuri adeministrative ( munti de hartii inutile, activitati care mai de care mai paguboase etc). Copiii sunt intimidati prin cantitatea imensa de ore ( unele de-a dreptul inutile), de ceea ce s-ar vrea o curricula total inadecvata, de note care ar trebui sa le deschida un anume parcurs, de tot soiul de teste si verificari, de presiunea venita din partea familiei pentru rezultate ( cu care sa se faleasca mama si tata in fata altora) etc. Sensibilizarea. E cu totul altceva. Ar trebui sa fie cu totul altceva. Sensibilizare la ce? La o lume pe care nu a inteleg si nici nu prea pot sa ajunga sa o inteleaga? La intruziunile, uneori brutale, ale sistemului in viata cotidiana a fiecaruia, la mizeria pe care o vad ( copiii) peste tot in jurul lor? Candva in tara asta oamenii erau sensibili la viitorul ei, la copiii si tinerii care urmau sa acceada la pozitii si posturi adecvate. Adecvate pregatirii. Acum totul se invarte in jurul unor subiecte legate de …. bani! Cand nu sunt banii apar pe tapet pozitii sociale de varf ( tendinta de a fi „sef”!). Rar mai auzi pe cineva ca ar vrea sa fie ceva doar pentru ca are un vis. Rar mai auzi pe cineva ca ar vrea sa scrie o carte, sa picteze, sa cante. Foarte des vezi, inclusiv in lumea copiilor, vorbe rastite, nervi si putin lipseste sa nu asisti la secvente din cine stie ce filme gen arte martiale. Desigur, violenta nu este legata de invatatura. Dar depinde si ce se invata. De pilda, manualele – de la cele de limba si literatura pana la cele de istorie – glorifica acte de arme, nicdecum momente de cultura si civilizatie. Nici nu este de mirare ca unii dintre elevi resping subiecte de acest gen in vreme ce altii sunt de-a dreptul pasionati de …. arme si armate.
Iancu Motu
iulie 13, 2013
Cand S. Huntington a scris si publicat celebra-i carte despre ciocnirea civilizatiilor toata lumea a ramas uimita! Cronci favorabile, laude etc. Dar se pare ca marea majoritate a celor care au avut prilejul sa aiba cartea in mana n-au inteles mare lucru sau n-au vrut sa inteleaga. Altii au bifat cartea, au pus-o in biblioteca si… cam atat. Este de la sine inteles ca lumea islamica nu este cea pe care o arata televiziunile atunci cand se intampla nenorociri. Dar media are rolul ei! Factiunile islamice radicale sunt mai… interesante decat lumea islamica normala, obisnuita, cotidiana. Stiu ce spun deoarece am calatorit prin zone islamice. Zone ca oricare altele, cu oameni obisnuiti, normali, de foarte multe ori mai amabili si mai draguti decat unii de prin vest. Numai ca aici intervine – in ceea ce ne priveste – lipsa de informatie, demonizarea voita din partea bisericilor din Europa, lipsa de cultura personala etc.Cineva imi amintea de o carte scrisa de un ignorat si poate demult uitat scriitor rus ( Berdiaev) care „prezicea” declinul Occidentului. El vedea caderea prin prisma religioasa fiind un ortodox fundamentalist. Desigur, un ortodox rus! Ei bine, nu demult, un istoric roman ( Lucian Boia) a reluat tema cu un titlul asemanator. Punctul de vedere este fundamentat pe alte coordonate. In Occident tema este tot mereu discutata. Numai ca civilizatia occidentala nu prea mai are timp sa se autoanalizeze, mi mai gaseste momentul sa stea si sa reflecteze incotro se indreapta. Nu observa ca fenomene relativ similare celei islamice sunt deja prezente in randurile ei, ca on soc teribil ar putea sa rastoarne tot si totul. Cata lume stie, oare, in ce masura religiile clasice sa le zicem, sunt tot mai mult abandonate? Cine vrea sa stie cati francezi, englezi etc se intorc la religiile ante-crestine? Iar cei care o fac nu sunt persoane cu lipsa de educatie! Am ramas uimit cand am vazut intr-o tara profund catolica, precum Italia, intr-un loc frecventat de zeci de mii de turisti din intreaga lume un cortegiu de oameni – in cea mai mare parte tineri si foarte tineri – care, in mod foarte serios, aduceau ofrande unor zei din galeria greco-romana! Este doar un moment din cele ce se pot vedea tot mai des. Faptul ca epoca in care traim ( unii ii spun post-modernism) tinde spre anume derapaje este deja o certitudine. Ramane de vazut pana unde. Si, mai ales, cu ce efecte.
Anca Marin Butnarescu
iulie 13, 2013
In orice sistem de invatamant sunt ” probleme” dupa cum bine stiti. Mi-a placut fraza d-voastra ” media are rolul ei”. Un prof. universitar canadian mi-a spus aceeasi fraza , cand am ajuns in ”strainatate” .
El a spus : ” Va pacalesc ”astia” cu televizorul !”. Parca aceeasi fraza o auzisem si in Ro deci nimic ”nou” sub soare…
Si pt. ca vorbiti de spiritualitate , aici canadienii catolici vand bisericile , deja goale, la alte natii : romani, italieni, libanezi…etc. Motivul: biserica i-a subjugat de-a lungul istoriei , le-a impus reguli drastice , le-a luat taxe mari…si alte motive care-mi scapa, iar de cativa zeci de ani s-au intors impotriva ei . Si nu i-a obligat ” nimeni”. Nici comunistii …nici altcineva.
Canadienii respecta traditiile fiecarei culturi , dupa cum d-na Mara spunea mai sus.
In rest ” toata lumea” trebuie sa se alinieze la ”curriculum national ” distribuit de minister.
Sa vedem partea buna a lucrurilor :
in sfarsit putem comunica f usor de la un capat al pamantului la celalalt capat.
Eu cred ca asta este totusi ” evolutie”.
Oamenii de aici care uita ” total ” de arta, de muzica , de … si de… se ” imbolnavesc ” pur si simplu. Ajung la spital.
La scoala chiar au introdus cam de 3 -4 ani o ” istorie a religiilor ” ( in loc de materia numita ” religie catolica” ) pentru ca fiecare copil sa cunoasca diferenta intre aceste aspecte ”spirituale” ale multiplelor natii si pentru a evita conflictele pe baza religioasa intre copiii.
Personal am considerat o idee ” foarte sanatoasa” si se pare ca si este.
Eu insumi am o cu totul ” alta deschidere ”.
Intr-adevar avem nevoie de pace.
Si asa se si saluta tinerii care-i cunosc de aici si care sunt f bine instruiti.
” Peace!” si pt d-voastra din departare.
ozn from Brasov
iulie 25, 2013
Vasile,aud pe tot mai mulți că le pare rău că au jucat în showul Revoluția în direct,eu însă de atunci aștept actul doi în care implozia imperiului mondial va transforma multinaționalele în una singură și atunci dacă cultură nu e nimic nu e.Oricum în școli se mai trage cu gloanțe cu efect întîrziat,vezi neamul lui Bulă care și-a luat porția în cap cu unul pe care scria nu Siria ci Iliescu comp fabricat în `89.
Tu continui revista noastră sub alt titlu Cultură cu Libertate,lasă-mă să te …Gavroche.