101 ani de la naşterea monahului şi scriitorului N. Steinhardt (n. 29 iulie 1912 – m. 29 martie 1989)

Posted on iulie 23, 2013

1   steinhardt22-202x300

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului găzduieşte Zilele culturale Nicolae Steinhardt101 ani de la naştere, eveniment care este însoţit şi de o tabără de pictură care a debutat marţi seara şi se încheie pe 29 iulie cu o expoziţie realizată de participanţi.

Cu această ocazie Editura Polirom va lansa cel de al 15-lea volum din integrala operelor complete, iar Editura Eikon din Cluj-Napoca va lansa un volum de studii şi comunicări Centenar – N. Steinhardt.

Secretarul Fundaţiei N. Steinhardt, arhimandritul Macarie Motogna, a declarat că evenimentul a ajuns la a 15-a ediţie, fiind găzduit pînă la sfîrşitul lunii iulie de mănăstirile Rohiţa şi Rohia, locul de obşte al părintelui Nicolae.

„La mănăstirea Rohia şi Rohiţa a debutat Tabăra de pictură „Monahul Nicolae de la Rohia”, la care participă pictori din toată Transilvania. În ultima zi a taberei, în 28 iulie, la mănăstirea Rohia se va săvîrşi, după Sfînta Liturghie, parastasul de pomenire pentru părintele Nicolae”, a spus arhimandritul Macarie Motogna.

Pe durata taberei se va întruni şi colectivul redacţional al integralei literare Nicolae Steinhardt cu directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a lucra la următoarele volume programate a fi tipărite în coeditare cu Editura Mănăstirii Rohia. De asemenea, Mănăstirea Rohiţa va fi gazda mesei rotunde cu tema N. Steinhardt – un destin paradoxal, de la sinagogă la mănăstire.

Organizatorii au mai precizat că în 29 iulie la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime” din Baia Mare va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate în cadrul taberei de pictură şi lansarea volumului Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra izbînzii, din cadrul integralei literare a fostului monah şi critic literar, iar Editura Eikon va lansa cartea Centenar N. Steinhardt – Studii şi Comunicări, volum în care sînt cuprinse materialele prezentate la simpozioanele dedicate monahului Nicolae din anul 2012 de la Academia Română, Baia Mare şi Bistriţa-Năsăud.

_________________________________

Posted in: In Memoriam