S-a întors în casa Tatălui, Pr. Tertulian Langa

Posted on august 1, 2013

7       Moment de durere şi întristare pentru credincioşii Bisericii noastre în aceste zile. După o lungă viață dedicată lui Dumnezeu și Bisericii Române Unite, marți, 30 iulie 2013, Pr. Tertulian Langa s-a întors în casa Tatălui.

      La chemarea lui Dumnezeu, pleacă dintre noi un preot, soţ, tată, socru şi bunic, care prin trăirea lui plină de dragoste şi dăruire ne-a oferit un model de viaţă creştinească şi ne lasă nouă tuturor un mesaj de încurajare: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă” (Mt. 6,33).

Să-i fie memoria în veci binecuvântată şi odihna în lumină înveşmântată!

Mons. Mihai Todea
Protosincel – Vicar general

(Sursa:http://www.e-communio.ro/stire577-s-a-intors-in-casa-tatalui-pr-tertulian-langa.)

pr. tertulian langa

                    Prezentare biografică a pr. Tertulian Langa

S-a născut la 26 octombrie 1922 la Târgu Mureş. Este fiul lui Tertulian Langa şi al Elisabetei Nicola. Tatăl, originar din Făgăraş (Şercaia), şi-a făcut liceul şi teologia la Blaj. Mama, originară din Sibiu, descendentă directă din Horia (din fiul Luca al lui Nicola Ursu stabilit la Măierii Sibiului), a făcut Liceul la Surorile Ursuline din Sibiu. O dată cu ocuparea Ardealului, împreună cu părinţii care se stabiliseră la Târgu Mureş, se refugiază la Sibiu, unde urmează Liceul Gh. Lazăr (1940).

Hotărăşte să-şi continue studiile la Bucureşti. Se înscrie la Drept, Filosofie şi Litere. După licenţă, se înscrie la doctorat, pe care nu îl va încheia nici după ieşirea din închisoare. A avut parte de mari personalităţi printre profesori: pe Ion Petrovici şi pe Mircea Florian la Filosofie, pe Istrate Micescu la Drept, pe Tudor Vianu, Nicolae Cartojan, Dumitru Caracostea, Alexandru Rosetti şi pe italienistul Alexandru Marcu, la Filologie.

A funcţionat o vreme ca bibliotecar şi asistent la catedra profesorului G. G. Antonescu de la Pedagogie, în Bucureşti. Între timp (1944-1948) urmează cursuri de Teologie şi filosofie creştină la Bucureşti şi la Blaj, cu monseniorul Vladimir Ghika, cu pr. Tit Liviu Chinezu şi pr. Prof. Ioan Miclea.

Un contact deosebit a fost cel cu mons. Vladimir Ghika pe care, timp de 7 ani, l-a avut duhovnic. Spre întâlnirea cu el a fost pregătit de episcopul Ioan Suciu, care anual mergea la Târgu Mureş pentru a ţine exerciţii spirituale.

La 11 ianuarie 1948 se căsătoreşte la Bucureşti cu Doina Ana Ştefan, studentă la Arte Plastice – Artă Decorativă şi la Litere, cununia fiind oficiată de mons. Vladimir Ghika şi de (viitorul episcop martir) Tit-Liviu Chinezu, la Bucureşti.

Trei luni mai târziu, la 23 aprilie 1948 este arestat şi condamnat, pentru crima de uneltire împotriva ordinii sociale de stat, la 20 ani muncă silnică. Iese din închisoare după mai bine de 16 ani, la 26 iunie 1964, după ce a cunoscut penitenciarele şi lagărele de muncă ale regimului comunist de la Malmaison, Ministerul de Interne, Văcăreşti, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud, Lugoj, Galaţi, Salcia-Grădina (Balta Brăilei).

În octombrie 1948 (la trei luni după arestare) se naşte fiica Maria Manuela, iar după ieşirea din închisoare se nasc Cristian Maria Vladimir (1965) şi Emanuel Marian Iosif (1967).

După eliberarea din 1964 va fi succesiv şomer, hamal, muncitor necalificat, muncitor terasier, magazioner de şantier, contabil de materiale, traducător (franceză, italiană, engleză, spaniolă, maghiară), dactilograf, documentarist, psiholog industrial, a înfiinţat primul laborator din Cluj de psihologie industrială şi ergonomie, membru al Asociaţiei internaţionale de psihologie (Bruxelles), Cercetător ştiinţific psihosociolog (ICP- Cluj).

Este hirotonit preot greco-catolic în clandestinitate în 20 decembrie 1964, având ca moto şi program de viaţă: Eu şi casa mea vom sluji Domnului (Iosua 24,15). În tot timpul de slujire în “catacombă”, (anii interdicţiei Bisericii Române Unite) a vizitat neostenit bolnavii, a fost duhovnic şi a format generaţii întregi de tineri şi copii, de viitori preoţi, a contribuit la păstrarea şi formarea conştiinţei româneşti şi greco-catolice, cu meditaţii, reculegeri, exerciţii spirituale, cuvântări ecumenice; l-a slujit neprecupeţit şi devotat pe Domnul în mica Biserică a Casei prin Taina Căsătoriei, în dăruire reciprocă alături de soţia Doina, timp de 65 ani, bucurându-se de un fiu preot, Cristian, de un ginere preot, Anton Goţia, de trei copii, şase nepoţi şi doi strănepoţi.

Succesiv va avea şi funcţii de răspundere în cadrul eparhiei de Cluj, vicar general şi ordinarius al Eparhiei de Cluj Gherla, profesor de teologie în clandestinitate, iar după 1989 vicar general eparhial, profesor în corpul didactic al Institutului Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul”, Conferenţiar universitar şi Decan al Facultăţii de Teologie Greco-catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, participând activ la procesul de reconstrucţie al Bisericii şi, alături de I.P.S. George Guţiu, pune şi piatra de temelie a actualei catedrale greco-catolice în construcţie, a Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea.

Emisar al Bisericii Române Unite la Parlamentul Europei, Sfântul Scaun, Viena, Paris, Madrid. Retras din activitatea publică a curiei în 1997, rămâne să asigure o slujire liturgică vizibilă doar la catedrala “Schimbarea la Faţă” din Cluj, până în anul 2009, continuând să se manifeste ca scriitor bisericesc, conferenţiar şi orator de catedrală.

A celebrat zilnic sf. Liturghie acasă, în capela înfiinţată încă din anii clandestinităţii, până aproximativ în iarna anului 2011, când boala l-a împiedicat şi l-a constrâns de multe ori la pat, dar în fiecare zi de uşoară ameliorare căuta să nu piardă celebrarea Jertfei euharistice. Imposibilitatea deplasării şi dificultăţile tot mai accentuate în păstrarea echilibrului, agravarea, complicaţiile şi diversificarea bolilor, cu manifestarea multor sechele din anii de închisoare, au culminat cu internarea timp de mai multe luni de zile şi încheierea slujirii în Biserica luptătoare în dimineaţa zilei de 30 iulie, pentru a se uni rândurilor Bisericii triumfătoare şi mijlocitoare.

Lucrări publicate:

■6 monografii profesionale (Editura didactică Bucureşti);
■Mic dicţionar creştin explicativ, ed. Misiunea Română Unită “Ion Deliman”, Montreal Canada 1994;
■Acatistier – texte tradiţionale actualizate şi texte personale, inedite, Editura Miracolul Cuvântului, Cluj Napoca 1995;
■“Credo – Dicţionar Teologic creştin din perspectiva ecumenismului catolic”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1997);
■Revelaţii – poeme din captivitate, Editura ALC Media Group Cluj-Napoca 2000;
■Psaltirea – text versificat, conform originalului ebraic, Editura ALC Media Group Cluj-Napoca, 2000;
■Bune Vestiri – reflexii evanghelice (predici), ed. Galaxia Gutenberg 2003;
■Schimbarea la Faţă. Reflecţii evanghelice la duminicile şi sărbătorile anului, ed. Galaxia Gutenberg 2008;
■La poalele Golgotei – meditaţii pascale, ed. Galaxia Gutenberg 2009;
■Trecând pragul tăcerii – o carte document, Ed. Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti 2008;
■Trecând pragul tăcerii – o carte document. Ediţia a II-a şi a III/a revizuită şi adăugită şi “Poeme din captivitate” , ed. Acatistier – texte tradiţionale actualizate şi texte personale, inedite (ed. revizuită), Galaxia Gutenberg 2009;

Lucrări în curs de apariţie:

■Carte de rugăciuni – texte consacrate şi texte inedite, personale;
■Noul Testament – traducere în limba română contemporană, în conformitate cu Biblia de la Ierusalim şi TOB;
■Evangheliar – texte traduse în conformitate cu Biblia de la Ierusalim şi TOB;
■Formarea spirituală – curs universitar
■Doctrina socială a Bisericii – curs universitar
■Prezenţe – 70 de cuvântări ocazionale la evenimente publice
                                                                                                                       Pr. Cristian Langa

             (Sursa: http://www.bru.ro/cluj-gherla/prezentare-biografica-a-pr-tertulian-langa/.)

Programul funeraliilor

Joi, 1 august 2013

Capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa T. Cipariu, f.n.

Ora 8.00 – va fi depus în capelă trupul neînsufleţit al Mons. Tertulian LANGA

Ora 9.00 – Sfânta Liturghie

 Ora 18.00 – Paraclisul Maicii Domnului

Ora 19.00 – Priveghi

 Vineri, 2 august 2013

Catedrala Episcopală „Schimbarea la Faţă”, B-dul Eroilor nr. 10

Ora 8.00 – va fi depus în faţa Sf. Altar trupul neînsufleţit al Mons. Tertulian LANGA

Ora 9.00 – Sfânta Liturghie

Ora 11.00 – Ceremonia de Înmormântare

Dintru adâncuri strig spre Tine, Tată:

auzi-mă şi cată-mă-n ţărână,

mai ia-mi în mână lutul înc-odată

şi dă-i a şaptea zi din săptămână! „

                                                               (din poemul De profundis – Pr. Tertulian Langa),

„E mult mai mult cer deasupra noastră decât pământ sub tălpile noastre.” 

(Mons. Vladimir Ghika)

Posted in: In Memoriam