Protest împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană

Posted on septembrie 1, 2013

11



Duminică, 1 septembrie, de la ora 17, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca este programat un miting de protest împotriva exploatării miniere a aurului de la Roşia Montana şi a metodei de exploatare prin fracturare a gazelor de şist.

           Protestul de duminică vine după ce Guvernul Ponta a aprobat un proiect de lege privind exploatarea minieră a aurului la Roşia Montana. Proiectul urmează să fie supus aprobării Parlamentului.
          Asociaţia Alburnus Maior, care s-a opus constant proiectului minier datorită riscului pe care îl implică utilizarea cianurii, apreciază, într-un comunicat, că „Legea specială propusă de guvern stipulează astfel că pentru proiectul propus la Rosia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordînd toate derogările necesare si obligîndu-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare.” De asemenea, asociaţia consideră că „prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu deţin pregătirea profesională necesară sau informaţia deosebit de complexă ce trebuie parcursă” şi că, astfel, „complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură iniţiată în 2004 şi aflată în desfăşurare) este pur şi simplu anulată”.
           Alburnus Maior mai afirmă că acest proiect de lege încalcă legislaţia în vigoare, unul dintre aspectele cotestate fiind faptul că proiectul de exploatare este unul privat (al companiei Roşia Montana Gold Corporation), care „este declarat de interes public naţional deosebit, urmînd ca cei care se opun proiectului să fie expropriaţi”. De asemenea, asociaţia afirmă că „Roşia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare şi fără nici o licitaţie publică” şi că „titularul licenţei de exploatare (Roşia Montana Gold Corporation – n.r.) poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier”.
          Reamintim că proiectul de la Roşia Montana implică utilizarea cianurii în cadrul procesului tehnologic, ceea ce impolică riscuri serioase de poluare ireversibilă a mediului. De asemenea, exploatarea minieră ar urma să distrugă vestigiile istorice, unice în lume, existente în perimetrul respectiv. Împotriva exploatării de la Roşia Montana s-au pronunţat nu numai membri ai societăţii civile sau asociaţii ecologiste, cum ar fi Greenpeace, ci şi numeroase organizaţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi Academia Română, Biserica Ortodoxă Română sau Royal Geographical Society.
         Viorel DĂDULESCU

          Update. Peste 5.000 de persoane au răspuns la Cluj chemării Asociaţiei Alburnus Maior (conform http://www.ziarulfaclia.ro/protest-impotriva-exploatarii-miniere-de-la-rosia-montana-la-cluj-cu-cianura-nu-te-poti-spala-pe-miini-2/ ).