Traficul de morţi de la Roşia Montană

Posted on septembrie 10, 2013

13          Cu acest al treilea „conspect” din dosarul Roşia Montană, risipit pe net, am ajuns, folosind cuvintele marelui poet Virgil Mazilescu, la „limita dincolo de care nu se mai poate”. Orice comentariu pare interzis în faţa relităţii descrise în reportajul-anchetă realizat de Oana Moisil  şi ilustrat cu fotografii de Rene Zieger şi Alexandru Vakulovski. Acolo unde ajunge „febra aurului” nu mai rămîne nici loc luminat, loc cu verdeaţă, loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea.
          Iată cum începe:
          Din 2004, la Roşia Montană se face trafic de morţi. „Se dezgroapă”, „se duc”, „se scot”, „se reînhumează”, „se plantează”, „se mută la oraş”, „se cumpără”. Ilegal, la bucată sau cu toptanul. Astea sunt expresiile localnicilor care mi-au povestit cum compania Roșia Montană Gold Corporation plăteşte deshumări pentru că are nevoie să mute tot ce mişcă sau putrezeşte pe-acolo, ca să înceapă exploatarea aurului. Anul trecut, am fost de opt ori la Roşia Montană, ca să înţeleg cum febra aurului s-a infiltrat doi metri în adâncurile localităţii. În timp ce documentam subiectul, visele cu morţi sfârtecaţi ajunseseră o normalitate.

         Dar, aveţi cel puţin acest curaj  şi, citiţi şi priviţi totul aici:

http://www.vice.com/ro/read/traficul-de-morti-de-la-rosia-montana.
http://www.vice.com/ro/read/traficul-de-morti-de-la-rosia-montana?Contentpage=2
http://www.vice.com/ro/read/traficul-de-morti-de-la-rosia-montana?Contentpage=3

e5d79031e1c89b838ce7b95833ec6ac0

Din cimitirele Roşiei Montane, morţii au fost reînhumaţi în nord-vestul ţării, în funcţie de noua locuinţă a strămutaţilor. Numărul lor exact nu poate fi aflat, deoarece persoanele implicate refuză să dea informaţii. (hartă de Luminiţa Dejeu)

Posted in: Spune acum!