„A fost o vreme în care unii au dorit să dispărem cu totul”
Prinţul Şerban Dimitrie STURDZA descinde în linie directă din domnitorul Mihai Sturdza, penultimul cap încoronat al Moldovei, înaintea Unirii lui Cuza. Unchiul său, Mihai Sturdza, care trăieşte în Franţa, a fost interpretul şi însoţitorul preşedintelui francez Charles De Gaulle în România, în 1968, dar şi al preşedintelui Valery Giscard d’Estaing în timpul vizitei pe care Ceauşescu a efectuat-o în Franţa. De curând, Şerban Dimitrie Sturdza a fost în Baia Mare, ca moderator în cadrul Conferinţei Internaţionale Neconvenţionale a Tinerilor Canadianişti, organizată de Centrul de Studii Canadiene al Centrului Universitar Nord. Prin intermediul conf. univ. dr. Crina Bud, sufletul acestei conferinţe şi prietenă a prinţului, am obţinut, ulterior, acest interviu.
Reporter: Aveţi puternice legături în străinătate, sunteţi un VIP şi totuşi aţi rămas în România, în nişte vremuri în care foarte mulţi români încearcă să-şi facă bagajele cât mai repede şi să plece în căutarea unei lumi mai bune. Ce vă reţine aici ?
Şerban Dimitrie STURDZA: Am plecat “definitiv” din România în 1987, când aveam douăzeci de ani. M-am stabilit în Franţa, unde tatăl meu se afla deja din 1974. Am trăit, studiat şi lucrat la Paris între 1987 şi 1994. În 1994 am emigrat în Canada, la Montréal, unde am trăit până în 1998, anul reîntoarcerii mele în România.
Am multe rude şi prieteni în străinătate, la Paris, la Bruxelles, la Montréal, mă simt peste tot aproape ca la mine acasă – şi totuşi m-am întors, pentru că iubesc această ţară şi acest popor! Am călătorit destul de mult prin lume, dar pentru mine, România este cea mai frumoasă ţară. Şi este patria mea. Când mă gândesc la munţii ei, la văile şi câmpiile ei, la Delta Dunării, la mânăstirile din Moldova, la Maramureş, la fascinanta Dobroge, îmi spun că Dumnezeu a fost foarte generos cu noi… Îmi place mâncarea românească, îmi place muzica populară românescă, îmi place să vorbesc româneşte, să petrec sărbătorile alături de familie. Pentru mine, latura spirituală are o însemnătate deosebită. Pe de altă parte, aici m-am căsătorit, am doi copii şi doresc ca ei să crească în ţară, nu vreau să fie nişte înstrăinaţi. Mama şi soacra mea locuiesc de asemenea, în România. Consider că am motive suficiente pentru a trăi aici şi nu regret deloc acest lucru.
R.: Dacă ar trebui să pledaţi pentru ţara noastră în faţa unor străini, care ar fi primele trei lucruri pe care le-aţi recomanda să le vadă, să le asculte sau să le guste?
Ş.D.S.: E cam greu să mă rezum la doar trei lucruri. Le-aş recomanda să viziteze splendidele mânăstiri din Moldova, Maramureşul care a ştiut atât de bine să-şi respecte şi să-şi conserve tradiţiile, Bucovina şi Delta Dunării. Le-aş mai sugera să asculte muzica dumnezeiască a lui Gheorghe Zamfir, să meargă la o piesă de teatru de-a maestrului Dan Puric şi să mănânce o ciorbă de perişoare şi nişte sarmale cu mămăliguţă, însoţite de o horincă, urmată de un savuros vin românesc.
R.: Faceţi parte dintr-o familie de care se leagă istoria ţării noastre. Renumele este o povară sau un avantaj?
Ş.D.S.: Acest nume nu este nici un avantaj, nici o povară. Port cu mare onoare, responsabilitate şi demnitate acest nume. El mă obligă să fiu atent mereu la ceea ce fac, ce spun… Este un nume care ne impune permanent o anumită atitudine, o anumită conduită. Lumea nu ne priveşte niciodată cu indiferenţă. În general suntem priviţi cu respect, foarte rar se întâmplă să avem parte de reacţii ostile. Şi dacă astăzi, după atâtea valuri de naţionalizări, exproprieri, reforme agrare, nu mai putem să făurim lucruri trainice şi măreţe, cred că avem, cel puţin, datoria de a ne îngriji de “blazonul” pe care l-am moştenit, lustruindu-l măcar, fără a aduce niciun prejudiciu de imagine renumelui familiei Sturdza, clădit atât de greu, de-a lungul a câtorva zeci de generaţii.
R.: De mici, din vremea când părinţii şi bunicii ne citesc primele poveşti, suntem învăţaţi că prinţii sunt frumoşi, curajoşi, drepţi şi au averi impresionante, inclusiv un palat. Credeţi că sunt adevărate aceste atribute în cazul dumneavoastră ?
Ş.D.S.: Îmi vine greu să vorbesc despre mine. Modestia este şi rămâne una dintre virtuţile creştine fundamentale. E adevărat că fiecare dintre noi vine pe lume ca vlăstar al unei familii şi că, pe parcursul vieţii noastre devenim tot mai conştienţi de originile noastre, de trecutul familiei noastre. Noi nu căutam să cultivăm diferenţele, să fim mai cu moţ, dar considerăm că puterea exemplului personal este crucială. Eu m-am născut în perioada comunistă. Mama mea a trebuit să dea dovadă de mult tact pentru a-mi dezvălui, treptat şi cu multă delicateţe, ce este cu numele acesta. Pe de altă parte, societatea de atunci nu rata nicio ocazie să-mi amintească, într-un fel sau altul, că aveam o tinichea de coadă. Când mi se adresau cu apelativul Prinţe, cuvântul suna, mai degrabă, a insultă. Acum, din fericire, lucrurile sunt percepute altfel. Iar dacă frumuseţea e adevăr, atunci putem mărturisi că iubim mult ţara şi neamul românesc. Iar cât despre curaj… Astăzi, în timp de pace, acesta se manifestă sub forma dragostei faţă de compatrioţii noştri. Palatele ne-au fost şi rămân confiscate în continuare, dar memoria, amintirile, nu ni le poate fura şi distruge nimeni. A fost o vreme în care unii au dorit să dispărem cu totul, pentru totdeauna, numai că Dumnezeu a rânduit altfel lucrurile.
R.: Care este fiinţa şi care este lucrul la care ţineţi cel mai mult pe lumea aceasta ?
Ş.D.S.: Dumnezeu, familie, ţară şi neam. Aceasta este ordinea firească.
(Interviu realizat de Anca Goja pentru Graiul Maramureşului, http://www.graiul.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=20207:a-fost-o-vreme-in-care-unii-au-dorit-s-disprem-cu-totul&catid=24:interviu.)
Culai
octombrie 7, 2013
„Dumnezeu, familie, ţară şi neam. Aceasta este ordinea firească.”
– Care-i fiinţa şi care-i lucrul din acest răspuns?… Ori a fost luat pe neaşteptate şi le-a nimerit ca nuca-n perete… Oricum, între aberaţie şi abstracţiune, exacerbare şi desfiinţare, toate aceste abstracţiuni al’dată scumpe oricui, au ajuns demonetizate mot-uri ce sunt într-o cădere vertiginoasă. Ceva între o criză mondială şi un meteor.
Într-adevăr, să fii os domnesc e o mare povară. Iar cine tace, mai înţelept se treace.
Culai Oxenstiern, en Spectateur
vasilegogea
octombrie 7, 2013
@Culai
Da’ văd că nici răzăş nu-i de ici, de colea! ce s-ar fi făcut prinţii fără ei?
Culai
octombrie 7, 2013
Păi, nu, Os Trudit de maramureşan Cneaz?…
Mi-a mai (dis)plăcut etimologia (apud urechia unui matinal-domenical invitat pe parcă la RRC, carele-a reinstaurat hronicăria orală printre istoricienii cu ştaif, diurni) dată mot-ului Crai. Uitînd, la vîrsta-i din dotare, de polisemia excepţională a nomenului (stea, astru, ţară, domn/itor scoborînd pînă la şefirea chiar a unei/unor obşti săteşti, cum poetic le evocau autorii luceferilor şi nunţilor), hopa, domnu’cu pricina să ne dea pe gură-n auz ce-au clocitără a’sale sinapse (redau cu aproximare) : … crai vine de la crali, care vine de la Carol sau Karl sau mai binezis de la Carlo-Magnul, Şarlămain, primul ctitor „putem spune” al uniunii europene…
Iată, de la cine „se justifică” tot mai calamitara UE… Oare, numai gura acestui Cutare?
Basm/n/e de adormit nu numai politicienii într-o ureche.
Că, uite-n ce mîini ajuns-a o Ţară ai cărei politicrai au desfiinţat ţărănime şi meserii şi au proletarizat cu traista-n băţ pînă şi posesorii de materie cenuşie, de oarece îndemînatice ocupaţii… Am ajuns un stat de muncitori-cu-gura-nvîrtiţi şi de asistaţi sociali cît mai batjocoriţi.
vasilegogea
octombrie 7, 2013
@Culai
…acu’, bădie Culai, cu etimologia n-avem ce-i face: îi cam dă temeiuri „istoricianului” pînă şi Lazăr Şăineanu…
Dar, dacă veni vorba de „politicrai”, aceştia ţin mai degrabă de crailîc, iară nu de nobleţe (pămînteană ori magică!).
I Crai della Corte Vecchia
octombrie 7, 2013
@Boer Gogea & Badia Sa Culai I de Deutschenstein
Kaiser = Caesar; crai=kiraly=kral’=Carolus. Romana veche a mostenit din latinie doar pe imparat=imperator, de unde si ”Vie imparatia Ta” din rugaciune, ci nu ”Vie regatul tau”/VENIAT REGNUM TUUM /QUE VOTRE REGNE ARRIVE. ”Rege”, ”regina”, ”regat”, ”riga”= neologisme de veac nouasprezece. Cronicarii vorbesc de ”craiul lesesc”, ”craiul unguresc”, craiul svezilor”, etc. TZAR=CAESAR: dupa pronuntia tedesca a latinei: TZEZAR. Cum bine stim, cei mai crai dintre crai sint ai de Curtea Veche, zugraviti de Mateiu Cara si exegetati de Vasile Lovinescu-Geticus, varul guenonizat al doamnei Monica Lovinescu. Vom reveni. Veti mai auzi de noi, vorba lui MRU…
I Crai della Corte Vecchia
octombrie 7, 2013
@ I Crai della Corte Vecchia
Numai Martorii Iehovini folosesc ermenul de ”regat” in locul celui de ”imparatie” sau de ”craiie”. Adunarile lor se cheama, prin urmare, ”Sali ale regatului”. Banuiala mea e ca traduc literal din engleza americana, in brosurile lor, termenul de ”kingdom”, dar nu am verificat daca el, termenul de ”regat”, figureaza, in locul celui de ”imparatie”, si in versiunile romanesti ale Bibliei lor revazute, dar neaugmentate.
vasilegogea
octombrie 7, 2013
@I Crai della Corte Vecchia
Avem pacienţă, nu ne pierdem cu firea!- vorba tătînelui lui Mateiu.
Il Castello Sturdzesco
octombrie 7, 2013
@Badia Culai I de Deutschenstein
Cred ca reprosuri i se pot face mai degraba ziarestei maramuresene decit Principelui Sturdzesc. Intrebare ultima e cam stangace. Fata nu l-a citit pe Heidegger in traducerea iesita la Editra Grinta, necum pe cel inromanizat de Coteria Liicenilor, altminteri l-a fi intrebat de entitati, fiiri, fiintari, existenti, fiinzi, etanti, ci nu de fiinte si lucruri lui dragi. Parerea mea (si a Vacaroiului)!
Paul Miclaus
octombrie 7, 2013
@Dimitrie Sturdza
Unchiul D-Voastra, cel care impreuna cu Leon Negruzzi a facut parte din suita Generalului de Gaulle, e si auctorele unei carticele destul de recente dar miezoase, aparuta la Compania Adinei Keneres, despre, intre altele, relatiile, deseori ironice, dintre Junimea ieseana si francmasonerie sau Alianta Israelita Universala; mitomaniile lui Curzio Malaparte din romanul KAPUTT, fictiune haioasa data drept reprtaj de razboi de cineva nestiutor absolut al Iasului Anilor Patruzeci; negocierile de la Stockholm; cauzele bamcare ale destramarii marilor proprietati funciare din Moldova secolului al nouasprezecilea, etc, etc. In ce priveste Castelul Sturdzesc de la Miclauseni, localizabil intre Roman si Tg.Frumos, el se afla azi in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Sucevei, in apropierea unei manastiri, restaurat in buna parte + vizitabil, de ghid servind un inimos studinte al Facultatii de Teologhie Ortodoxa din Iasi. Un LOCUS AMOENUS ce nu trebuie ocolit nicicacum, mai ales ca, la origini, castelul era un conac falos, caruia, dupa moda vremii, i se vor fi adaugat turnuri si turnulete in stil renascentin.
Le Cajvafocsanien en goguette
octombrie 7, 2013
Am cunoscut si eu, dupa inchierea studiilor universitante si corvoadei mirlitare, pe cineva dintre Sturdzesti, o domnisoara aproape nonagenara, Georgette Sturdza, fosta, intre altele, proafa de French si de maniere frumoase la Notre-Dame-de-Sion si alte pensionate interbelice, vecina, pe strada Sf.Atanasie, cu familia lui Ioan Petru Culianu, habitanta, aceasta din urma, a casei ce va fi apartinut cindva Veroncai Micle. Cumparai de la ea, pentru o suma rezonabila, carti legate artistic (de Valery, Moreas, Gide, Claudel + un exemplar bivolumic din Bedier & Hazard: HISTOIRE DE LA LITTERARURE FRANCAISE). Urma sa se mute la Bucuresti, asa ca nu-si pastra, din comoara adunata inaintre de Rezbelul Secund, decit un Baudelaire intr-o editie de lux. Se intimpla asta in ANNO DOMINI MCMLXXIV,anul instituirii ceausiene a ”sceptrului rezudential”, de vreme ce, intrunite la o cafea, pe veranda veronico-micleana, domnisoara Bogdan, domnisoara Georgette Sturdza si doamna Culianu citeau cu voce tare, din ”Scanteia”, sau ”Romania Libera” telegrama de firitisire a pictorului Salvador Dali catre Paedicator Valachiae Maximus.
NOTA BENE. Domnisoara Georgette isi avea camera ei de oaspete la Castelul din
Miclauseni, azi proprietate a Mitropoliei Moldovei si Sucevei.
Baderne-Baderne
octombrie 7, 2013
Calatorule catre te opresti o vreme la Baden-Baden, nu ocoli DIE SOGENANNTE STURDZAKAPELLE, o bijuterie arhitecturala pe care ti-o recomanda orice ghid german serios si unde repauzeaza un ancestru al principelui nostru intervievat maramureseneste. Legenda spune ca si-ar fi tras un glonte in teasta din pricina unei datorii de onoare facute la cazinoul din localitate, frecventat, mai tarziu, chiar de F.M. Dostoievski, auctorul autofictiunii JUCATORUL
. A vizitat-o, cu interes electoral, insusi Adrian Nastase Multicasosu, fiindca e locul unde se tin slujbele pravoslavnice pentru euromanii din landul Bade-Wuertemberg.
vasilegogea
octombrie 7, 2013
@Il Castello Sturdzesco
Plus părerea mea (pe lîngă a Văcăroiului)!
Kritikos
octombrie 7, 2013
ERRATA: a se citi ”sceptrul prezidential” in loc de ”sceptrul rezudential”. In amintirea Tovului Neculai I Ceausinul, instituitorul sau. L-a instituit, dar nu i-a purtat norocul de a fi ghilotinat, asemeni regilor franci, ca l-or puscatara la Verolutie ca pe un simplu oarecare.
anamariadeleanu
octombrie 8, 2013
Domnule Culai, mă întrebam, de felu-mi sunt curioasă, dacă mai rămîne cineva intrigat, nu doar …extaziat, de ce se aude uneori la acel matinal /matineu (?) duminical
si se cuvine să mulțumim Dpmnului Gogea pentru grija de a ne pune și de a ne păstra în ”Aceasta este ordinea firească.”
Culai
octombrie 9, 2013
Dragă mie şi foarte sensibilă Doamnă, în primul rînd, iertare că demult n-am mai trecut pragul blogului D-voastre!
Ştiu că sunteţi întruchiparea dreptei măsuri în toate, de care ducem atîta lipsă – mai ceva ca apa prin secete… Dară, iată: eu nu (mai) pot scrie oblu, ardeleneşte; nici caragialiceşte ori maziliceşte, mai dragi fiindu-mi Mironescu tazlăuanul, Brăescu parcă bîrlădeanul şi mai ales Nic’alu’Ştefan a’Petrii, ajuns Creangă prin Ieşii eminescofili…
Desigur, îi sunt plecat recunoscător Gazdei ce mă suportă stoic-detaşat cu-a’mele ţărănii de la dintre valea Moldovei şi-a Bistriţei cea lăcoasă!
Dar şi pe Dumneavoastră veţi şti că nu Vă uit şi că vă voi mai trece pragul sălaşului, Curînd!
camelia soc
iunie 6, 2014
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE D-L MIHAI STURDZA
Stimate Domnule Mihai Sturdza,
Mă adresez Dvs. nu în calitate de salariat al Muzeului Naţional al Literaturii Române, ci în calitate de om de cultură, cu speranţa că, în felul acesta, un dialog ar putea fi stabilit mai uşor, de la om de cultură la om de cultură.
Ca persoană care cunoaşte bine ţările Apusului, vă veţi fi amintind că există, în unele dintre acestea, nişte ghiduri de orientare, cu obiective culturale ce pot fi vizitate, vechi de o sută sau chiar mai mulţi ani. Şi, desigur, cine are curiozitatea să afle în ce măsură aceste ghiduri de orientare au rămas actuale merge să verifice şi constată, cu plăcută surprindere, că, acolo, majoritatea instituţiilor au rămas neschimbate şi statornice în tot acest interval de timp.
Şi, mai mult, vor continua să rămână.
Aşa se constituie tradiţia. Prin instituţii solide, care rezistă nu numai în timp, ci şi în… spaţiu.
Desigur, nu putem cere României de astăzi ca lucrurile să se petreacă aidoma. Dar Dvs., ca descendent al unei nobile familii româneşti, vă pot aminti că, având tot dreptul să vă recuperaţi proprietăţile, dacă v-au fost confiscate abuziv, aveţi, o dată mai mult, dreptul de a recupera funcţiunea civilizatoare a boierimii române.
Căci, să ne aducem aminte de neamurile boiereşti, de funcţia lor de ctitori culturali, pe care istoria îi preamăreşte şi astăzi, şi în veacul veacului. Şi cine, mai mult ca Dvs., descendent al unei astfel de familii, poate înţelege mai bine sensul tradiţiei culturale, ca stăruinţă în spaţiu şi în timp?
Astăzi, ne uităm neputincioşi cum bietele instituţii culturale se prăbuşesc rând pe rând, sub bocancul unui materialism mercantil, abject. Nu mai putem continua aşa. Nu vrem, în faţa conştiinţei noastre şi a lui Dumnezeu, să fim complici la această autoanulare a fiinţei noastre.
Instituţia mecenatului este absentă în România. Însă în toate există un început.
La aproape 60 de ani de prima ctitorire, Dvs. aveţi minunatul prilej de a re-ctitori Muzeul Naţional al Literaturii Române şi să fiţi aşezat culturalmente alături de ilustrul ei prim ctitor, Perpessicius. Aveţi datoria, în faţa fabuloasei Dvs. descendenţe, să nu rataţi această înaltă demnitate!
Acceptaţi un mediator, de preferat, o solidă figură culturală, una căreia chiar îi pasă de cultura română, lăsaţi avocaţii, cu socotelile lor aritmetice şi ameninţătoare, lipsite de spirit, şi primiţi să staţi la aceeaşi masă a negocierilor cu un reprezentat al Primăriei, pentru a găsi o soluţie rezonabilă, care să satisfacă atât cererile Dvs., dar care să permită, în acelaşi timp, şi Muzeului Naţional al Literaturii Române să continue să existe, în spaţiul devenit tradiţional, drept reper cultural naţional, şi să-şi exercite în continuare funcţia lui spirituală de revelator al identităţii culturale româneşti.
Nimic din ceea ce aţi făurit sau veţi făuri în continuare, vă asigur, nu se va compara cu această faptă, prin care vă arătaţi respectul şi dragostea faţă de cultura care ne determină ca oameni şi ne face să fim ceea ce suntem!
Istoria vă va fi recunoscătoare.
Dora Mezdrea