Despre Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exil.
La Jockey Club Bucureşti
Miercuri, 9 octombrie, la ora 17.00, la Jockey Club (Str. Episcopiei nr. 9, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc, de Dinu Zamfirescu, apărut de curând la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.
Participă, alături de autor:
Zoe Petre
Neagu Djuvara
Stelian Tănase
Moderator: Liviu Tofan
Exilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autorităţile politice de la Bucureşti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cîrtiţe”, agenţi recrutaţi chiar dintre membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volum dezvăluie acţiunile regimului comunist împotriva exilului desfăşurate prin intermediul a trei astfel de agenţi: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman şi Pamfil Şeicaru. Operaţiunile lor de influenţare au avut în multe cazuri rezultatele scontate – au dezinformat, au fracţionat iniţiative de grupare a exilului, au încurajat şi au întreţinut intrigi şi vanităţi. Cititorii interesaţi află astfel detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanţilor mai virulenţi la menţinerea insidioasă a unui aşa-zis „dialog cu ţara”, totul în scopul de a anihila acţiunile exilaţilor.
Dinu Zamfirescu a fost deţinut politic, figură marcantă a exilului românesc după plecarea din ţară în 1975, autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, secţia română, timp de 14 ani. Iniţiator, împreună cu Radu Câmpeanu, al primei Asociaţii a Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sediul la Paris. Membru în Biroul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. A fost profesor de drept în cadrul Academiei Créteil, Franţa. A deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, pînă în 2010, iar actualmente este preşedintele Consiliului Ştiinţific în cadrul IICCMER şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Ion Ionescu
octombrie 9, 2013
Cind te gindesti ca numele stiintific al animalului (folositor, de altfel, prin gradina omului!) a carui denumire populara au imprumutat-o acesti agenti malefici, este, stiintific „Talpa europaea”!
Culai
octombrie 9, 2013
Propun completarea cu „Talpa Iadului european” … şi nu doar.
Că, dacă pînă pe la 45-50 de ani, aceia n-au făcut nimic bun în a lor viaţă, atunci ori sunt pensionaţi, ori eşuează-n caracatiţa diplomaticească.
Iar pensionaţii, tot cîrtiţe rămîn, chiar dacă „deschid” afaceri, ajung preşedinţi, administratori de bloc ori şed pe bănci şi prin crîşme, băsnuind, trăgînd cu ochiul şi timpanul şi ciripind mai departe.
cartita de biblioteca
octombrie 9, 2013
@Culai
de unde si numele Talpesh!
Culai
octombrie 9, 2013
T’alpech-i-aş una-n fund, că tot nu se dă la fund. Mare-a fost subt ceauşini, şi mai mai subt işti cretini care cred a ne conduce, dar Alţii de nas îi duce: https://www.google.ro/search?q=talpe%C5%9F&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:ro:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=axNVUruYH8LFigLGwIC4BA, crepe dezinformatorii ce nutresc denunţătorii!
Luc de Heusch
octombrie 9, 2013
Oare ghinararul Talpes stie obirsia numelui sau familial? TALPA EUROPAEA, LA TAUPE EUROPEENNE, etc. Dar pedofilul Kurt Treptow, finul sau de cununie? M’EST AVIS QUE NON
Il Topo di Vigevano
octombrie 9, 2013
Talpes Europaeus o fi oare cartitoiul pe care ni-l tot propovaduiau Marxulina si sotul ei Engelsica in ”Manifestul Partidului Comunist”? O fi sapind si acuma galerii in subsolul economiei liberal-capitalistice? Mai bine cu Vogt + Moleschot, ”cretini de numai pot”, decat cu antecitatele entitati/fiintari//dracii…
Imprecatorul din Deal
octombrie 9, 2013
Exemplu de basnuire cartitoasa, prin parcuri, in fata blocotetelor si la Haznalele Varanului Felix, relansata anul trecut, pe vremea suspendarii prezidentiale de nadragi: ”Trebuie sa iesim din NATO, oameni, bruni. Amerlocii ne-au adus gandacii de Colorada. Nimic bun de la dansii nu ne vine.” Or: odata cu gandacii de Colorada au venitara in Europa si peste un milion de soldati care, ei, au inclinat balanta victoriei in favoarea Anglo-Franco-Italienilor din Antanta Cordiala, urmarea fiind ca Ardealul s-a reintregit cu Romania ( cea obligata sa semneze Pacea de la Buftea, nitelus umilitoare).. Si vitavercea. De unde apelul nostru AD USUM OMNIUM TALPARUM VALACHICARUM. acesta: TALPAE VALAHICAE EX CULO CEAUSESCI EMERSAE, ITE UTERUM FOETULENTEM MATRIS VOSTRAE! NUNC ET IN SAECULA SAECULORUM.
Schott und Moleschott
octombrie 9, 2013
Apropo de Pamfil Seicaru, cel cu ”etajul si santajul”, mentorul secret al gazetarilor mercenari din Euromania de azi: nu numai ca a cartitit in ultima parte a exilului sau, inainte de a-si da obstecul final, dar a venit si intr-o vizita secreta la Bucuresti, pe vremea falselor haraieli ale Tovului Che Ausescu, nanus Valachiae maximus, cu Unchiasul Sovietic Eliberator. I s-au aratat maretele infaptuiri din Capitala + alte blocotetze, dar Ceasca , razgindindu-se, nu l-a mai primit in audienta, ci l-or expediat securienii napoi fara explicatii.
A ouat totusi, in Anii Cinzeci, doua pamflete de mare corosivitate la adresa Tovarasului Sadoveanu, ( sub forma de scrisoare deschisa, acesta) si Tarabagiului Arghezi, raliat si el, in cele din urma, la idealurile grandioase ale cocomunismului dejian.
John Le Carre
octombrie 9, 2013
@ALL
Despre CARTITA mea, ninica, dar chiar ninica? Nici macar Liviu Tofan, autorul celei de A PATRA IPOTEZE, nu agraieste? Ooo…
alese coman
octombrie 20, 2013
zamfirescu-niculescu war? Paris? ce spuneti domnule Dinu/?