Dinu Zamfirescu despre “cârtiţele” Securităţii din exilul militant românesc

Posted on octombrie 11, 2013

10    Despre Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exil.

La Jockey Club Bucureşti

cartitele_securitatii_afis

                         Miercuri, 9 octombrie, la ora 17.00, la Jockey Club (Str. Episcopiei nr. 9, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc, de Dinu Zamfirescu, apărut de curând la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.

Participă, alături de autor:
Zoe Petre
Neagu Djuvara
Stelian Tănase

Moderator: Liviu Tofan

securedownloadExilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autorităţile politice de la Bucureşti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cîrtiţe”, agenţi recrutaţi chiar dintre membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volum dezvăluie acţiunile regimului comunist împotriva exilului desfăşurate prin intermediul a trei astfel de agenţi: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman şi Pamfil Şeicaru. Operaţiunile lor de influenţare au avut în multe cazuri rezultatele scontate – au dezinformat, au fracţionat iniţiative de grupare a exilului, au încurajat şi au întreţinut intrigi şi vanităţi. Cititorii interesaţi află astfel detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanţilor mai virulenţi la menţinerea insidioasă a unui aşa-zis „dialog cu ţara”, totul în scopul de a anihila acţiunile exilaţilor.

dinu zamfirescu

Dinu Zamfirescu a fost deţinut politic, figură marcantă a exilului românesc după plecarea din ţară în 1975, autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, secţia română, timp de 14 ani. Iniţiator, împreună cu Radu Câmpeanu, al primei Asociaţii a Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sediul la Paris. Membru în Biroul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. A fost profesor de drept în cadrul Academiei Créteil, Franţa. A deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, pînă în 2010, iar actualmente este preşedintele Consiliului Ştiinţific în cadrul IICCMER şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Posted in: Anamnesis