Danilo De Salazar (Universitatea din Calabria) – laureat al Trofeului “Ars Maris” la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Multicultural de la Reghin

Posted on octombrie 11, 2013

1                Ediţia cu numărul VII a Festivalului Internaţional Multicultural “Ars Maris” a debutat joi, 3 octombrie, 2013 la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin.
radu

                   Devenit un eveniment de tradiţie în spaţiul cultural reghinean, “Ars Maris”  a adus şi în acest an artişti din toate genurile, arte plastice, film, muzică, poezie, fără să neglijeze artiştii reghineni care îşi găsesc în cadrul festivalului un mijloc de exprimare şi afirmare.

                 <<“Ars Maris” a evoluat înspre bine, de cel puţin trei ani putem spune că şi-a construit propriul profil. Era destul de greu mai ales că facem multe, nu e axat pe un singur lucru, e un eveniment multicultural. „Ars Maris” şi-a găsit un public propriu ceea ce e un lucru mare, are un public al lui şi dacă acest public va creşte va trebui să schimbăm şi locaţia. Momentan e bine să fie înghesuială, unde e înghesuială se mai schimbă opinii şi cred că e bine.>>  a precizat scriitorul Radu Ţuculescu, fondatorul şi organizatorul Festivalului Internaţional Multicultural “Ars Maris”.

Două tinere artiste plastice reghinene, Kalabér Timea şi Fekete Ferenczi Blanka, asistate de  Dr. Cristian Cheşuţ, profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, au deschis festivalul cu expoziţiile lor de pictură, grafică, respectiv ilustraţii de carte.
o familie de artisti

Devenită deja o tradiţie în cadrul “Ars Maris”, promovarea artiştilor reghineni şi-a pus amprenta şi la această ediţie încă din prima zi de festival, o plăcută surpriză venind din partea tinerei artiste plastice Kalabér Timea, picturile sale putând fi admirate la Biblioteca Municipală din Reghin. 

Programul primei zile “Ars Maris”  a continuat cu proiecţia filmului „Viaţa lui Adalbert”, în regia lui Gabriel Achim, introducerea în atmosfera filmului fiind făcută de criticul de film Ioan-Pavel Azap.

A doua zi din cadrul Festivalului Internaţional Multicultural “Ars Maris”, iubitorii de cultură din Reghin au avut parte la Business Café, gazda serii de vineri a festivalului, de un program de excepţie, muzică de jazz, lansări de carte, poezie, seara culminând cu momentul decernării Trofeului “Ars Maris”.
jazz

Seara a fost deschisă de recitalul susţinut de Transilvania Brass, un cvintet de suflători plus percuţie, compus din două trompete, un corn, un trombon şi o tubă care au încântat publicul cu un somnd muzical deosebit, caracteristic orchestrelor de jazz americane, în combinaţie cu repertoriul formaţiei, constituit din piese muzicale celebre, la rândul lor prezentate într-un aranjament muzical de excepţie.

A continuat cu un moment special încărcat de aduceri aminte, prilejuit de lansarea volumului postum Jurnal intim  semnat de doctorul Dumitru Ţuculescu.

nepotul despre bunic

Graţie popularităţii de care s-a bucurat, volumul a fost în acest an reeditat, prefaţa celei de a doua ediţii purtând semnătura lui Cristian Aszalos, jurnalist sportiv, nepotul doctorului Dumitru Ţuculescu. Printre cei mai emoţionaţi s-a numărat fiul autorului cărţii, scriitorul Radu Ţuculescu care a oferit publicului câteva din dedesubturile apariţiei jurnalului tatălui său.

“Înainte de a împlini 80 de ani, tata fiind bolnav, am făcut o mică conspiraţie cu sora şi cumnatul meu. I-am subtilizat jurnalul şi l-am publicat gândindu-ne să-i facem o surpriză de ziua lui de naştere. În urmă cu câteva luni apare publicaţia Reghinul Cultural unde ştiam că nepotul meu, Cristian Asztalos scrie ceva despre bunicul lui, despre tata. Nu mare mi-a fost surpriza să citesc un eseu de peste 15 pagini, extraordinar de documentat despre bunicul lui,despre tatăl meu. Nu m-am gândit niciodată să reedităm jurnalul tatălui meu. A venit însă Mircea Petean la mine, editorul cărţii cu această propunere de a face a doua ediţie a jurnalului lui tata. M-am bucurat extraordinar. Când eram aproape gata să semnez contractul am avut o rugăminte, volumul să conţină eseul lui Cristi despre bunicul său. Sunt şi eu mândru că şi nepoţii sunt mândri de bunicul lor precum şi de faptul că că mergând prin Reghin găsesc oameni care îşi aduc aminte cu drag de tata”, a precizat Radu Ţuculescu.

Ultimul dar nu cel de pe urmă care a adus omagii celui care a fost doctorul Dumitru Ţuculescu a fost  Părintele Ilie Damian“Printre cei aleşi care rămân în sufletul şi viaţa mea, un model de a trăi în lume este doctorul Dumitru Ţuculescu. Mă bucur foarte mult că am avut privilegiul de a-l cunoaşte şi de ai fi apropiat. În afară de competenţa medicală pe care o recunoaştem cu toţii aş vrea să subliniez aspectul religios care îl caracteriza pe doctorul Ţuculescu. Eu ca preot, ca absolvent de facultate , o perioadă conducător al preoţilor în Protopiatul Reghin  în acele vremuri grele, totdeauna, şi acum mai mult ca niciodată, ştiu că am avut de învăţat teologie teoretică şi practică de la medicul Dumitru Ţuculescu. Aceasta se datorează dragostei pe care o avea  pentru om. El căuta în sufletul omului să-i insufle în primul rând credinţa puternică şi sănătoasă în Dumnezeu. Doctorul Ţuculescu rămâne una din personalităţile Reghinului dragi mie şi lui Dumnezeu”, a spus părintele Ilie Damian.

Momentul special al serii a fost decernarea Trofelui “Ars Maris”, care în acest an i-a drumul Italiei prin intermediul lui Danilo De Salazar care se înscrie în galeria personalităţilor care au obţinut acest premiu de-a lungul anilor.
danilo si radu

“Este o onoare pentru mine să primesc acest premiu. Este primul premiu din viaţa mea literară, sper să nu fie şi ultimul. Puteţi fi siguri că voi păstra cu mare drag şi nu voi uita niciodată aceste zile frumoase petrecute la Reghin. Este minunat să vezi că munca ta este apreciată”, a spus Danilo De Salazar, scriitor, traducător din literatura română şi cadru didactic la Universitatea din Calabria (Italia).

Vezi mai multe fotografii şi citeşte mai mult în fotoreportajele din cotidianul

Zi de zi :

http://www.zi-de-zi.ro/?p=149859   şi

http://www.zi-de-zi.ro/?p=149989#ad-image-2.

Posted in: Premii