Revista ALTERNANŢE reuneşte în paginile ei exclusiv creaţii literare şi de artă din toate părţile lumii, cu precădere însă din Ţară. În cuprinsul ei vor alterna poezia, eseul, critica, proza, teatrul, însoţite de lucrări grafice şi de pictură ale celor mai aleşi reprezentanţi ai ei. Ea se va profila treptat pe tematici anunţate în prealabil, încât cei interesaţi să-şi poată pregăti din vreme materialul dorit. Colegiul de redacţie al revistei nu îşi asumă răspunderea pentru orientările colaboratorilor săi.
Ea rămâne deschisă tuturor, mai ales tinerilor scriitori, artiştilor plastici din ţară, precum şi celor din afara ei, încercând astfel să ofere o panoramă cât mai cuprinzătoare a creatorilor reuniţi în paginile ei. Sperăm că în momentul când vor primi revista, atât cei care au colaborat la numerele ei, cât şi cei interesaţi de o colaborare să ne trimită în continuare materialele lor cele mai reprezentative.
Revista ALTERNANŢE, ediţia online, este publicată în internet şi a fost deja înregistrată de Biblioteca Naţională a Germaniei – Centrul ISSN. Cea tipărită, este la tipografie şi va fi gata săptămâna viitoare.
Ne-ar onora dacă aţi recomanda revista colegilor, prietenilor şi cunoscuților.
Adresa pe net: http://www.revista-alternante.de/ .
Cu aleasă prețuire,
redacția revistei
ALTERNANŢE
revistă de cultură
ANUL I, Nr. 1, noiembrie 2013, ISSN 2198 – 0144
În acest număr semnează: Gellu Dorian, Rodica Grigore, Bedros Horasangian, Clelia Ifrim, Vasile Gogea, Adrian Alui Gheorghe, Ion Maria, Ioan Negru, Iulian Boldea, Gabriel Cojocaru, Constantin Arcu, Miron Kiropol, Iulian Dămăcuş, Ştefan Doru Dăncuş, Olimpia Iacob, Stelian Ţurlea.
Pentru a citi revista, în format pdf, daţi click mai jos:
ALTERNANTE anul I, Nr.1 , noiembrie 2013 pdf
Culai
noiembrie 4, 2013
În primul rînd, îmi place designul (ori, cum s-o scrie, dar parcă-i zice dizainul) coperţilor şi Cuvîntul-program către cetitori. Şi-mi mai place modestia redactorilor care au cedat mult spaţiu invitaţilor lor. Spaţiu ce sper că se va restrînge, pentru a încăpea-n viitor, cît mai mulţi colaboratori… Iar, dacă foarte discretul Domn Gogea ar fi recunoscut spăsit că face parte dintre redactori, apăi poate că m-aş fi lipit şi eu cu ţărăniile mele moldave… Da’cum timpu’i chiar la-nceputu-Facerii, io cred şi sper să mă strecor cîndva cu cîteva de-ale mele.
Deocamdată-i salut pe toţi cei mie ştiuţi, dar şi pe necunoscuţi, pentru colaborarea la primul număr, iar tuturor: Viaţă lungă în armonie şi amicală chişcătorie!… Fiindcă Literatura nu-i totuşi numai apret şi smoking, dacă e să mă raportez şi la marii noştri umorişti.
O notă specială pentru „finaliştii” din revistă:
Domnul Adrian Alui (pardon, Von, că tot vă situaţi în Allemania) Gheorghe, proaspătul director al Bibliotecii din vecinătatea mea – la ora cînd vă scriu, de salutat nu numai pentru bunele intenţii declarate-n noua sa misie, pentru înţeleapta cumpătare a aprecierii timpului în care-a ales acest nou jug pe grumaji (ce bine-i că-i are!), dar şi pentru lansarea, de la înălţimea Bastiliei bucarestoaze a romanului său, „Urma” – poate prima ficţiune litera-naţională despre universul puşcăriilor politice exterminatorii. Profitînd de bagajul memorial al atîtor mărturisitori supravieţuitori, AAG a izbîndit o istorie ce poate deveni, deie Domnul, un scenariu de film mai izbutit decît cele de pînă acum, de la descătuşarea umorilor filmice pricinuite de anul mili-mineriadelor 1990.
Doamna Olimpia Iacob – poate cea mai redutabilă traducătoare din R. Tagore, pe filieră engleză – cu un Poem ce încheie-n sentimentală glorie acest prim număr. Fericită şi vecinătatea acestui poem cu guru-ul citat pe coperta a IV-a.
Laude!
PS: uitam să spun, cît m-a amuzat Cîrligul de subt Ţ, al titlului. Potriveală sau nimereală, graficianului Glorie!
vasilegogea
noiembrie 4, 2013
@Culai
Multumim pentru aprecieri si incurajare!
De-acum, deschisa-i calea, drumul cunoscut!
Cu indemnul stravechi: bateti, si vi se va deschide!
culai
noiembrie 4, 2013
Batem, batem, da’nu ca’n 90 ai lu’cosma şi mai ales ai măgărescului măgurean.
Vom căta idei ce să se prindă măcar ca scaiul de mioare, de temele popuse deja.
Veţi trece de cele 76 parcă pagini, ori ăsta-i formatul aprobat pentru apariţiile pe hîrtie?
Tot-io.
vasilegogea
noiembrie 4, 2013
@culai
N-am raspuns la indemina la intrebarea d-voastra. Doar, d-l Eugen Popin care e, ca sa zic asa, „in miezul reactorului”, ne poate spune. Din experienta mea de editor (si de revista, si de carte) pot sa va spun ca da, exista o relatie intre format/numar de pagini/ coala tipo.
Dorin Tudoran
noiembrie 4, 2013
Sa le dea Dumnezeu noroc si admiratorii fonduri!
vasilegogea
noiembrie 4, 2013
@Dorin Tudoran
Să te audă ministrul de interne (care e şi al culturii!) din Landul Bavaria!
Mulţumim, dragă Dorin!
Eugen D. Popin
noiembrie 4, 2013
Fie-vă gura aurită, domnule Tudoran. Cât despre fonduri, ….,eu cred mai degrabă în minuni divine, deloc în mărinimia celor care ”taie și împart pâinea”. Mulțumesc pentru gândul cel bun!
Eugen D. Popin
noiembrie 4, 2013
@Culai
Mulțumim pentru aprecieri. Design ori dizain, oricum l-am scrie, e bine că reușește să convingă și că are personalitate. Sugestiile Dumneavoastră, sunt și intențiile noastre pentru viitor. Iar despre bietul ”Cîrlig de subt Ţ”, pentru a vă cita, chiar n-a fost nici nimereală și nici potriveală. A fost ceva care se practică în mod curent în design. Iar la invitația Domnului Gogea, adaug și invitația revistei.
Gabriela
noiembrie 5, 2013
Felicitări pentru noua publicație și vă doresc un număr infinit de apariții! Este o bună inițiativă și dovedește o sedimetare a fenomenului cultural românesc, ce trece de limitele teritoriale ale României. A fost o idee foarte înspirată și sunt sigură că revista va atrage oameni de valoare în jurul ei, din țară și diaspora. Mi-a plăcut de asemenea concepția grafică și sugestia pe care se bazează. Cu alte cuvinte, e o publicație ce își va câștiga în timp o poziție de prim rang, printre publicațiile de profil.
vasilegogea
noiembrie 5, 2013
@Gabriela
Vă aşteptăm cu proză!
Mulţumim pentru gîndul bun!
Gabriela
noiembrie 5, 2013
Cu mare drag!
Gabriela
noiembrie 5, 2013
Reblogged this on Fata din vis and commented:
Salutăm aparița unei noi publicații de cultură! Vineri, 1 noiembrie, a apărut la München, primul număr al revistei Alternanțe, în dublă versiune, tipărită și on line.
vasilegogea
noiembrie 5, 2013
@Gabriela
Mulţumim pentru promovare!
Gabriela
noiembrie 5, 2013
Plăcerea de partea mea.
Eugen D. Popin
noiembrie 5, 2013
@Gabriela
După aprecierile Gabrielei la adresa revistei și cuvintele domnului Gogea, de mai sus și de mai jos, e greu să adaug ceva. Poate doar : ”fie într-un ceas binecuvântat!” Mulțumim și pentru semnalarea de pe „Fata din vis„.
vasilegogea
noiembrie 6, 2013
O primă semnalare în presa scrisă din ţară a „Alternanţe”-lor a apărut în cotidianul clujean „Făclia”: http://www.ziarulfaclia.ro/revista-romaneasca-de-cultura-la-munchen/.
Mulţumim redacţiei şi semnatarului notei, prozatorul şi jurnalistul Viorel Dădulescu.