Întîlnire cu poezia atroce a unui mare poet: Nicolae Avram la „Book Corner” – Cluj

Posted on noiembrie 12, 2013

0   Lansare de carte:  All Death Jazz  de  Nicolae Avram     

afis avram

Librăria Book Corner vă invită miercuri, 13 noiembrie, începând cu ora 17.00 la o întâlnire cu poetul Nicolae Avram şi noul său volum de poeme – All Death Jazz (Casa de Editură Max Blecher, 2013). Alături de autor se vor afla invitaţii Ştefan Baghiu şi Ştefan Manasia.

Acest eveniment este organizat în colaborare cu Direcţia judeţeană pentru sport şi tineret Cluj şi Clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau.

Despre volum

“Nicolae Avram revine cu un volum nou care prelungeşte lumea dură, dar „corectă”, cu regulile la vedere, din Federeii. Poetul deţine o ureche extrem de fină, având posibilitatea de a decupa un limbaj frust, decojit de orice convenţie şi de a-l muta în spaţiul neconvenţional al poemului care câştigă, astfel, în autenticitate. Volumul este foarte atent construit, alternând registrele şi conferind întregului un ritm al trăirilor extreme, o muzicalitate a sensurilor. De la grotesc la lilial, de la sumbru la angelic, de la crâncen la diafan, de la tragic la comic, de la dezgust la melancolie, Nicolae Avram are harul (şi ştiinţa!) de a antrena, în cartea sa, străbătută de un subtil fior al morţii, toate claviaturile poetice. Pe scurt, mă bucur să redescopăr o voce proaspătă, care s-a reinventat, un poet care întrece în autenticitate cam tot ce se scrie astăzi în poezia românească.” (Bogdan Creţu)

“După Federeii – volum de primul raft, în care Nicolae Avram salvează tema casei-de-copii de retorica manipulatoare a patetismului şi sentimentalismului lacrimogen, surprinzând, în dramatismul ei extrem, ca puţini alţii, condiţia noastră de fiinţe aruncate în lume – autorul îşi continuă turul de forţă cu All Death Jazz. Adică: aceeaşi poezie de vână epică şi contrapunct liric tulburător, ritmată fără cusur, încât nu poţi lăsa cartea din mână, evitând melodrama în situaţii care îmbie la melodramă, impunând prin autenticitate, implicată existenţial până la ultima fibră. All Death Jazz relevă faţetele inepuizabile ale unor dezmoşteniţi ai soartei în care, deşi nu ne vine uşor, sfârşim prin a ne recunoaşte pe noi înşine.” (O. Nimigean)

Despre autor

nicolae_avram_-_foto_ana_toma

Nicolae Avram (n. 1966, Năsăud) îşi petrece copilăria şi adolescenţa la casa de copii. Absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică Bucureşti. A publicat volumele de poezie: Cântece de sinucigaş (2000, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, la Colocviile Coşbuc, Bistriţa); Litanii pentru diavol (2006); Cântece de sinucigaş (cartea a doua) (2008, Premiul „Radu Săplăcan”) şi Federeii (2010), inclusă în antologia „Cele mai frumoase poeme din 2010” (2011) de Radu Vancu şi Claudiu Komartin. A îngrijit poezia postumă a lui Aurel Onişor. All Death Jazz continuă volumul Federeii, apărut la Casa de Editură Max Blecher în urmă cu trei ani.

Valentin Derevlean

Coordonator Book Corner // Grupul Librarium

_______________________________

Amintesc cititorilor că Nicolae Avram a fost invitat şi găzduit şi pe  Gogea’s Blog, la  Pavilionul de oaspeţi, cu doi ani în urmă: https://vasilegogea.wordpress.com/2011/05/10/nicolae-avram-si-federeii-sai-la-pavilionul-de-oaspeti/.