Conferinţele de la „Arcade”:
Dumitru Stăniloae – „ O viaţă ca Teologie”
Galeriile „Arcade-24” din Bistriţa vor găzdui marţi 19 noiembrie, de la ora 18.00, două conferinţe dedicate dedicate pr. acad. prof. dr. Dumitru Stăniloae, la împlinirea a o sută zece ani de la naştere. Costion Nicolescu va rosti conferinţa Dumitru Stăniloae-„O viață ca Teologie” şi preotul Marc-Antoine Costa de Beauregard – „Duhul Sfânt în Teologie”. Amintim că Marc-Antoine Costa de Beauregard este preotul ortodox francez care a realizat “Mica dogmatică vorbită”, prin interviul în limba franceză cu părintele Dumitru Stăniloae..
Evenimetul va fi moderat de criticul de artă Mircea Oliv.
(Conform cotidianul Mesagerul de Bistriţa: http://www.mesagerul.ro/2013/11/15/conferin-ele-de-la-arcade-dumitru-staniloae-o-viata-ca-teologie.)
DUMITRU STĂNILOAE:
„…prin sinteza în care diferitele influenţe intră în spiritul românesc, acesta este chemat să reprezinte şi un fel de punte între ele. Dacă în primele secole ale existenţei sale poporul român a fost o punte între romanitate, între daco-traci şi între spiritualitatea creştină bizantină, iar mai tîrziu între romanitate, spiritualitatea bizantină, slavi şi popoarele germanice din Apus, apoi, din secolul XIX, între spiritualitatea bizantină moştenită şi cultura franco-germană, acum se deschid perspectivele unei intermedieri pe o scară mondială. Spiritualitatea sa traco-romano-bizantină e chemată să intermedieze între cultura occidentalo-americană, cu tendinţa ei de distincţie, de definire, de lipsă de entuziasm etic şi uman, dar prin aceasta ajunsă la un moment de epuizare spirituală, şi între culturile afro-asiatice, încrezătoare în străfundurile indefinite ale realităţii, însufleţite de un mare elan vital, care-şi iau forţa din ideea identificării omului cu toate. Numai spiritualitatea aceasta cu caracter de punte proprie Europei de Est, cu deosebire poporului nostru, poate indica drumul clar şi fecund în acelaşi timp al unei umanităţi personalizate şi plină de elanul comuniunii. Spiritualitatea noastră poate da Occidentului forţa, iar Orientului claritatea unui adevărat umanism care să se folosească şi de luciditatea Occidentului şi de elanul generos şi inepuizabil al Orientului.”
(Fragment citat din Reflexiuni asupra poporului român)
Bia Tudor
noiembrie 16, 2013
Parintele Staniloaie, Parinte intre parinti. Pacat ca mostenirea lui, cartile si traducerea Filocaliei nu rodeste in pamantul intelectualitatii de azi.
Luca Stroici
noiembrie 16, 2013
@All
Parintele Marc -Antoine Costa de Beauregard o fi una si aceeasi persoana cu Fratele Marc, tinarul fratuz ce ucenicea, acum peste douazeci de ani, la Catedrala Metropolitana din Iasi… asteptind sa fie hirotonit preot ortodox? (Mai era un altul, de meserie prof la Universitatea din Caen, ce ucencea, in anul sabatic, pe linga Parintele Ioanichie Balan si statea in gazda in satucul Agapia.)
vasilegogea
noiembrie 16, 2013
@Bia Tudor
Înţeleg foarte bine nemulţumirea ta, dragă Tudor. Dar n-aş fi extrem mustrător: la care „intelectuali” te referi? La cei puţini şi „publici”? Sau la cei mulţi şi „anonimi”, aproape „invizibili”, „plugari” modeşti pe „ogorul” (cît a mai rămas din el) al spiritualităţii româneşti?
Iată, evenimentul de la Bistriţa e un răspuns semnificativ. Şi, ne mai spune ceva: lumina învăţăturii Părintelui Stăniloae inspiră nu doar pe teologi, filosofi şi literaţi, ci şi artişti plastici, cu deosebire pictori. De la Horia bernea la Marin Gherasim, ca să dau doar două exemple, dintre cei care au avut sau mai au legături cu Bistriţa.
Ştiu, aşteptările tale sunt mari, la fel şi exigenţele. Şi ai toate temeiurile pentru aceasta. Dar, în vremuri atît de „sărace” ne bucurăm şi de foarte „puţin”! Dacă „puţin” e să aduci în prezentul ăsta cenuşiu lumina exemplului de viaţă în Cristos a lui D. Stăniloae.
vasilegogea
noiembrie 16, 2013
@Luca Stroici
Iata ce am gasit despre Parintele Marc-Antoine la o repede cautare pe Google: http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-marc-antoine-costa-beauregard-139063.html.
Luc de Heusch
noiembrie 16, 2013
@Vasile Gogea, Magister Ludi ac Blogi
Multumescu-va frumos. M-am edificat. Nu e Marc al Bahluvienilor, ortodox postlovilutionar, ci unul din stirpea lui Olivier Clement, dar mai jun decit acesta, freceventator, si el, cu vechime al Parintelui Staniloaie. N.B. Olivier Clement? Aveam de el, in bibliotecuta personala, L’ORTODOXIE, in faimoasa colectie ”Que sais-je?”, unde Dumitru Staniloaie citat iaste la tot pasul. Dupa Lovilutie, cind lectoream la Nancy, furam invitati, nevasta din dotare si cu mine la niste doamne, catolice + pensionare + coproprietare ale unei ferme dezafectate din satucul Chelles, nu prea departe de Clermont-Ferand. In biblioteca asociatiei lor se gaseau, alaturi de EXPERIENTA INTERIOARA a lui Georges Bataille , si dialogurile antecitatului Olivier Clement cu Patriarhul Ecumenic Athenagoras ( pe care mi le recomandase, in 1987, cind l-am vizitat cu Liviu Cotrau la Rohia, Parintele Steinhardt).NB bis. Acu, ce sa zic? Olivier Clement aflindu-se repliat in tenebra divina, parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard
ramine, pare-se, lumina principala a ortodoxiei hexagonale de inriurire romaneasca,, staniloaiasca…