„Transylvanian Concert” – de pe coasta de vest a Americii, la Bistriţa!

Posted on decembrie 2, 2013

0Eveniment unic:

Concert de jazz susţinut de Lucian Ban şi Mat Maneri

poster_lucian_ban_mat_maneri

Lucian Ban – Mat Maneri (USA)
în turneu de promovare a albumului ECM Transylvanian Concert.

După ce a fost prezentat în luna octombrie într-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert, produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM, şi semnat de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban, şi de violistul american Mat Maneri (nominalizat Grammy), va fi prezentat publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Satu-Mare, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Autorii surprinzătorului album vor concerta pe 4 decembrie de la ora 19:00, la Bistriţa în organizarea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi are loc în frumoasa Sinagogă Veche Bistriţa, spaţiu cu multiple valenţe culturale.

Albumul Transylvanian Concert – din inima Transilvaniei, în paginile publicaţiilor internaţionale:

Rezultat al unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureş, albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

          New York Times scrie că e vorba despre “un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a dlui Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrăţişarea misterului”.

Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz vorbește despre “momente de neașteptată frumuseţe”.

         Village Voice New York remarcă faptul că “Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”,

         în vreme ce Jazz Weekly apreciază că e vorba despre “O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz şi clasic, un amestec de piese şi sunete similar cu o liturgie modernă”. Celebra revista Jazz Times plasează noul album “cât se poate de aproape de goth-jazz”.

        De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că “sugerează un Keith Jarret, un Monk şi un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că “are propria frumusețe melancolică, dar şi o exuberanță greu de stăpânit”.

        La rândul său, London Jazz News scrie că ”Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil şi bucuria”,

        iar Neue Zurich Zeitung observă că “Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată şi relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

Albumul poate fi găsit şi comandat prin www.andante.ro  distribuitorul oficial ECM în România

şi în reţelele Cărtureşti şi pe website-ul www.carturesti.ro

       Lucian Ban – Mat Maneri
Foto: Claire Stefani / ECM

(Preluat de pe site-ul Societăţii de concerte – Bistriţa: http://societateadeconcerte.org/concerts/eveniment-unic-concert-de-jazz-sustinut-lucian-ban-si-mat-maneri/3316/.)

Bravo, Herr Dr. Gavril Ţărmure!

Posted in: Uncategorized