BRANCUSI IN NEW YORK 1913 – 2013
November 7, 2013 – January 25, 2014
Paul Kasmin Gallery, New York
“[Brancusi] introduced three of the decisive inventions in sculpture of the twentieth century: environmental sculpture, minimalist sculpture, and serial sculpture.” – Museum director and Brancusi expert Pontus Hulten
Paul Kasmin Gallery is pleased to present Brancusi in New York 1913 – 2013, an exhibition of works from the Brancusi Estate collection. The show celebrates Brancusi’s 100th anniversary in New York following his debut at the Armory Show in 1913, where the sculptor exhibited five works that directed modern sculpture on a radical new path.
The Gallery will present five masterpieces by Brancusi: Head, Mademoiselle Pogany II, The Newborn, Sleeping Muse II, and Fish. The works will be presented in a contemporary context at Paul Kasmin Gallery’s 515 West 27th Street location, from November 7, 2013 to January 25, 2014, as a testament to Brancusi’s continued relevance in today’s art world. A fully illustrated catalogue, Brancusi in New York 1913 – 2013, published by Assouline, chronicles the sculptor’s success in New York City and his impact on its artistic milieu. The exhibition was produced in partnership with the Brancusi Estate and is curated by Jérôme Neutres, who is the catalogue’s author.*
*
*
*
*
Together Head, Mademoiselle Pogany II, The Newborn, Sleeping Muse II, and Fish explore dominant themes in Brancusi’s oeuvre. Collectively and individually, they testify to his signature style admired by New Yorkers since 1913, and today they exemplify a sophisticated expression of perfected simplicity. With these sculptures, Brancusi shattered the paradigm of abstraction in sculpture and radicalized the idea of purity in form. Simply stated in the words of Jérôme Neutres, “Brancusi changed the way art was made.”
Citeşte mai mult aici:
http://www.paulkasmingallery.com/exhibitions/2013-11-07_brancusi-in-new-york .
nicolaeiuga
decembrie 10, 2013
In cazul acesta, nu Brâncuşi a descoperit America, ci America l-a descoperit peBrâncuşi. A fost nevoită!
vasilegogea
decembrie 10, 2013
@nicolaeiuga
Aşa este. Dar o recunoaşte, iată, şi după o sută de ani!
nicanor
decembrie 10, 2013
”O expresie sofisticata a simplitatii perfectate”: nu e rau spus in ce-l priveste pe Brancusi, a carui branca data orizontului epocal de asteptare artistica mai e captata inca, dupa un veac de convulsii multiple, in seismografele receptarilor criticiene contemporane noua. (V-am zis-o!)
vasilegogea
decembrie 10, 2013
@nicanor
Foarte bine! România îl mai „caută” încă!
ozn from Brasov
decembrie 10, 2013
la casa memorială un singur efort ministerios – un îndrumător de drum spre Hobița,nu paznic,nu custode,nu nimic,o casă lăsată în grija și negrija ei,azi în Romania.El născut și nu făcut undeva printr-o suburbie din Europa,dar Larousse prin evoluție și cînd comuniștii l-au respins că nu cadrează,usliștii și celelate găști de aceeași țeapă se ocupă de 007,agentul secret al fondurilor de inaniție cultural-monetară;las că vine Mugur acuși acuși și dă autografe cu pixul Bildenburg.și mai rezolvă și el vreun dosar secret nouă, dar exportat de cine cunoaște și oferă un iaca ce avem noi,de la mineralogie și o să mulgem oile la munte cu aparate sterilizate made in Swiss de unde se dă o oră exactă la harnicile noastre beizadele.Pasărea măiastră planează la mii de kilometrii și de cultură din Românica ei și vai,vai încă și a noastră,dar tot e bine că ea s-a dus la timp în țările alea calde!.
Iancu Motu
decembrie 11, 2013
Sper ca cei de peste „Balta cea Mare” sa nu aiba idei in genul celor de pe Tg. Jiu, altfel spus sa spele cu furtun cu apa sub presiune vreo lucrare semnata de catre Brancusi! Trecand la registul cat de cat serios, am vazut cum si cat de profund inteleg si apreciaza tinerii din Occident arta Marelui Brancusi. Am vazut un grup de cca. 20 de tineri ( intre 18-22/25 de ani) care discutau aprins la iesirea din Muzeul Guggenheim de la Venetia. A fost o incantare sa-i ascult. Can am intrat in vorba cu ei si le-am spus ca sunt roman m-au asaltat cu intrebari despre… Tg. Jiu. Nu i-am descurajat sa vina, sa vada. Oare am gresit, avand in vedere cele scrise la inceput?
ozn from Brasov
decembrie 11, 2013
parcul este noroc lui Brâncuși un loc de pelerinaj întru ce-am avut și ce-am pierdut,nimeni nu vorbește acum în neocomunism despre axa culturală a lui Brîncuși,vai lume și de muzeul de artă din Tg. Jiu,a trebuit să le spun cum se scrie Schwaitzer (Cumpăna) pentru că acum cultura se face la supermarket cu șvaițer made in…
vasilegogea
decembrie 11, 2013
@ozn from Brasov
Ei, nu chiar nimeni! De pilda, poetul Horia Muntenus a realizat un exceptional documentar intitulat chiar asa: „Calea Eroilor” (vezi pe acest blog despre: https://vasilegogea.wordpress.com/2012/12/13/calea-eroilor-un-documentar-de-horia-muntenus-dedicat-ansamblului-monumental-ridicat-de-brancusi-la-targu-jiu/.)