„Luna Eminescu” în burgul încoronat al poeziei, Bistriţa

Posted on ianuarie 17, 2014

5          Sub genericul „Luna ianuarie, Luna Eminescu”, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este prezent, în calitate de partener, la o serie de evenimente, care au debutat de Ziua Culturii Naţionale la Botoşani şi Ipoteşti, cu participarea a peste 50 de poeţi, în frunte cu Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Din partea CJC BN a participat poetul Dan Coman, consilier editoral CJC BN, laureat al Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu ”Opus Primum” 2004 şi Gavril Ţărmure, managerul instituţiei. Dan Coman, la 10 ani de la succesul personal, a înmânat, la Sala Teatrului Naţional Mihai Eminescu, Premiul „Opus Primum”, laureatului din acest an, Ştefan Baghiu. Gavril Ţărmure participă şi în calitate de editor al laureatului Marelui Premiu Naţional de Poezie Mihai Eminescu „Opera Omnia”, Ion Mureşan, fiind şi editorul altor poeţi nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu „Opera Omnia” si „Opus Primum” cât şi a unor autori nominalizaţi la Premiul Gala Tânărului Scriitor a anului 2013, ce se va înmâna Bucureşti.
Institutul Cultural Român – Budapesta deschide expoziţia de artă românească ce conţine lucrări de pictură ale unor artişti români contemporani reprezentativi, curator fiind Mircea Oliv, critic de artă, consilier artistic CJC BN. Pe 17 ianuarie, ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa va fi premiera de film : Câinele japonez. Distributie: Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu. Film regizat de Tudor Cristian Jurgiu; pe 18 ianuarie, la ora 17 :30, la Galeria Lina, va fi deschiderea expoziţiei documentare Mihai Eminescu. Prezintă Vasile Gogea şi Dan Coman, şi în aceeaşi zi, de la ora 18.00 – Concert extraordinar „Artişti mici, talente mari” – 6 dintre cei mai străluciţi tineri muzicieni din România, în recital. Concertul marchează şi împlinirea a 69 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului. Pe 24 ianuarie, la ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa va fi un spectacol extraordinar de poezie şi muzică „Eminescu şi noi” realizat şi susţinut de marele actor Ion Caramitru şi legendarul muzician Aurelian Octav Popa –clarinet. Pe 28 ianuarie, la ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, este spectacolul de teatru „Lecţia de iluzionism” de Matei Vişniec, în distribuţia Teatrului Naţional Iaşi. Aşadar o lună plină de manifestări realizate de instituţia coordonată de Gavril Ţărmure.

(Preluare din Răsunetul: http://www.rasunetul.ro/agenda-bogata-luna-eminescu-pentru-cjc-bn .)

g tarmure si i muresan

  „Nu consider că premiul de la Botoşani este un premiu, el este o legitimaţie de club. Uniunea Scriitorilor din România are premii profesionale. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei româneşti din ultimii 50 de ani, unde poţi să stai la masă şi să discuţi cu poeţi de talia lui Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana,  Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală. Consider că Premiul Naţional de Poezie mă aduce acasă.”, declară poetul Ion Mureşan. (Conform Monitorul de Cluj: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/32107-poetul-clujean-ion-muresan-a-castigat-premiul-national-de-poezie-%E2%80%9Emihai-eminescu#sthash.rMDAiJUz.dpbs )

Posted in: Uncategorized