Un „desant al artelor îngemănate” la Cluj

Posted on ianuarie 28, 2014

0Rondul poeţilor

este un proiect lansat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie)

de către Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj în parteneriat cu

Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Rondul poetilor 1

Se va derula de-a lungul întregului an.

           Va debuta vineri, 21 martie 2014, cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei (UNESCO), cu un prim Recital de poezie susţinut de poeţii invitaţi cu poeme inspirate de tablourile expuse în sălile Muzeului de Artă. Vor fi tipărite cartoline care vor reproduce tabloul inspirator şi poemul. Acestea vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor Muzeului. Organizatorii îşi doresc ca Recitalul să fie însoţit, cu concursul Academiei de Muzică Gh. Dima şi al Filarmonicii de Stat Transilvania, de o ilustrare muzicală.

Poemele vor fi expuse permanent alături de tabloul inspirator.

Poeţii Rondului vor participa la întâlniri periodice (lunare) cu vizitatorii. Vor citi din creaţia lor şi, alături de critici de artă, vor vorbi despre Poezie şi Pictură (Ut pictura poesis!)

Cea de-a doua ediţie a Rondului, cu un Recital mult mai amplu, va avea loc în luna decembrie. Ea va fi dedicată aniversării a 65 de ani de existenţă a Filialei Cluj a USR şi a revistei Steaua. Cu acest prilej, va fi lansat un album al Rondului.

Proiectul urmăreşte să pună în valoare colecţiile Muzeului de Artă şi calitatea poeţilor clujeni şi a invitaţilor lor, pe un fundal muzical de excepţie. El va fi un veritabil desant al artelor îngemănate în viaţa cotidiană a clujenilor. Prin construirea şi consolidarea unui sentiment al frumosului, va contribui la o îmbunătăţire a calităţii vieţii clujenilor.

Recitalurile de poezie vor putea fi reluate la Radio Cluj, la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, în alte spaţii propice unui moment de literatură şi artă.

Pentru alte informaţii:

Irina Petraş, preşedinte Filiala Cluj a USR (irinapetras47@gmail.com)

Călin Stegerean, director Muzeul de Artă Cluj-Napoca (stecalin@yahoo.com)