„Steagul” Eikon-ului pe… „Reduta” Braşovului!

Posted on ianuarie 29, 2014

2 

TRIPLĂ LANSARE DE CARTE LA BRAŞOV

 

            Editura EIKON vă invită joi, 30 ianuarie 2014, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural REDUTA din Braşov (Strada Apollonia Hirscher nr. 8) la o triplă lansare de carte:

          Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României, de George Ene;

          Scrieri – Volumul I – Poeme, de Darie Magheru, ediție îngrijită de Mihaela Malea-Stroe, prefață de Octavian Soviany;

            Moromeţii – Ultimul capitol, o carte-reportaj scrisă de prozatorul Sorin Preda.

 Afis lansari Brasov mic

            Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României este o lucrare-document, ce conturează o imagine a lui Eminescu mai puţin cunoscută, de apărător al intereselor ţării şi de analist de excepţie în probleme politico-diplomatice. Ca observator atent al lumii politice, în calitate de redactor, ulterior redactor-şef al cotidianului Timpul, Eminescu sesizează incapacitatea şi insuficienta voinţă politică a structurilor de guvernare ale acelor timpuri. Deosebit de preocupat de problemele națiunii, la curent cu publicaţiile străine ale vremii, consultând documente istorice şi oameni politici implicaţi în activităţi de politică externă, Eminescu a lăsat în urmă o serie întreagă de articole politice şi o corespondenţă impresionantă, studiate de prof.  dr.  George Ene vreme de 15 ani şi adunate într-o carte captivantă și gravă despre destinul României.

             Darie Magheru – actor, poet, dramaturg, prozator, boem de o rară noblețe, Darie Magheru este una dintre legendele literare și artistice ale Brașovului. Prefațatorul volumului de poezie – Scrieri – Volumul I – Poeme – prin care Editura EIKON a început editarea integrală a operei  lui Darie Magheru -, Octavian Soviany, îi face un portret literar succint, dar complet:  …spirit incomod și caustic, ale cărui vorbe de duh mușcătoare au intrat de mult în folclorul cercurilor boeme ale Brașovului – Darie continuă să incomodeze și după moarte. Cu toate că – născută dintr-o neliniște experimentalistă, care l-a purtat uneori până aproape de ultimele limite ale limbajului și ale literaturii – opera sa a fost în multe privințe una de pionierat și, înainte de toate, s-ar cuveni editată integral, citită și comentată. S-ar descoperi astfel că Darie Magheru n-a fost nicidecum un epigon al scriitorilor de la Gândirea, ci, dimpotrivă, un autor iconoclast, demolator de poncife literare (și nu numai), lansat în căutarea unor noi teritorii ale literaturii, pe care o percepea ca pe o aventură existențială. ”

             În Moromeţii – Ultimul capitol, prozatorul Sorin Preda, nepotul lui Marin Preda, construieşte din fragmente, dintr-o suită de dialoguri cu consăteni, interviuri cu scriitori şi rude apropiate, un portret al omului Marin Preda, cu neliniştile, pasiunile, nostalgiile şi marile prezenţe feminine din viata sa.

Cu cât trece timpul, observ cu anume ciudă că această carte îmi aparţine tot mai puţin, că «Moromeţii – Ultimul capitol» a început deja să se scrie singură, adăugându-şi singură noi capitole, interviuri şi mărturii, fără niciun efort în plus; fără nicio voinţă sau opţiune special exprimată a autorului. Mai sunt încă multe de spus despre Marin Preda, despre întâmplările din viaţa lui… Recitind spusele şi frământările nostalgice ale unora şi altora, sunt uimit perpetuu, redescoperind un Marin Preda total necunoscut chiar şi pentru cei care i-au stat în preajmă, în vremea când încercau, pe cât posibil, să nu-l încurce în preocupaţiunea lui de bază – scrisul adică şi meditaţia le cele ale omului; la slăbiciunile şi căderile lui; la faptele lui când abjecte, când înălţătoare prin credinţă şi speranţă.”Sorin Preda

             La eveniment vor participa: Olga Lascu, Mihaela Malea-Stroe, George Ene, Sorin Preda, Daniel Drăgan, Mircea Moţ, Adrian Lăcătuş, Valentin Ajder.

Persoană de contact pentru detalii eveniment:

Valentin Ajder

Director

Editura EIKON

0728 084 802

 valentinajder@yahoo.com

www.edituraeikon.ro 

Posted in: Uncategorized