O invitaţie la M.Ţ.R.: „În urma acului”: Războaie, închisori, emigrări, amuţiri, multă răbdare

Posted on februarie 4, 2014

0MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI

5 februarie – 2 martie 2014, Sala Irina Nicolau
ÎN URMA ACULUI. ROMÂNII DE PESTE BUG

Pentru noi, a fost emoționant să aflăm că în Ucraina, dincolo de Bug, trăiau în anii ‘40 – şi încă mai vieţuiesc – comunităţi rurale româneşti. Informaţia a căpătat materialitate odată cu descoperirea colecţiei de cusături alcătuită în 1943 de către Anton Golopenţia şi dăruită, începând din anul 2006, Muzeului nostru, de către Sanda Golopenţia. Expoziţia ÎN URMA ACULUI propune un discurs vizual, audio şi audiovizual despre povestea cusăturilor româneşti din Donbas.

Războaie, închisori, emigrări, amuţiri, multă răbdare: cusăturile au drumeţit, au emigrat, au fost închise. Ştergare, cămăşi şi păretare au călătorit pe rute lungi, din Donbas, la Bucureşti, din Bucureşti, la Ithaca, N.Y., şi de acolo la Providence, R.I. în Statele Unite, apoi, din Providence, înapoi, la Bucureşti. Drumurile s-au înscris în intervalul 1943–2005. Unele dintre cusături au stat în lăzi, cutii sau dulapuri, nebucurând ochii nimănui, timp de mai bine de 50 de ani. 

Poate că e timpul să încercăm să scoatem de sub sfielile tăcerii de cultură mereu altfel dominată şi mereu îndoindu-se de sine momente, cum a fost cel al cercetării I.R.E.B., în care s-a îndrăznit tinereşte întâlnirea cu semeni înstrăinaţi de multă vreme, dar păstrând încă nume, vorbe şi podoabe ale vieţii prin care puteau fi contactaţi şi înţeleşi. Momente de acest fel luminează nu numai un aspect al trecutului românesc, ci şi modul în care se poate vorbi astăzi despre o diversitate românească. (Sanda Golopenţia).

afisbugcopy

ÎN URMA ACULUI. ROMÂNII DE PESTE BUG – expoziţie deschisă în sala IRINA NICOLAU, în perioada 5 februarie – 2 martie 2014. Vernisajul va avea loc în ziua de 5 februarie, orele 17.00, cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înfiinţarea Muzeului.

Vineri 7 februarie, la orele 14.00, în expoziţie se vor lansa volumele:
Şcoala sociologică de la Bucureşti. Publicaţii, expoziţii şi proiecte internaţionale (număr special, Transilvania 1/2014)
şi
Şcoala sociologică de la Bucureşti. Contexte, tendinţe, crize (număr special Sfera Politicii, mai-iunie 2013)

Vor vorbi: Sanda Golopenţia, Vintilă Mihăilescu, Zoltán Rostás, Dumitru Sandu, Radu Vancu şi colaboratorii celor două reviste.

(Preluat de pe Cooperativa G : http://www.cooperativag.ro/urma-acului-romanii-de-peste-bug/ .)

___________________________________

Vezi pe acest blog şi https://vasilegogea.wordpress.com/2013/02/05/muzeul-national-al-taranului-roman-implineste-23-de-ani-de-la-refondare/.

Posted in: Anamnesis