Cetatea Rupea sub asediul… aparatului de fotografiat al lui Constantin Cojocaru

Posted on martie 15, 2014

4          Aşezată pe o stâncă masivă de bazalt a dealului Cohalm, în partea de vest a oraşului, străvechea Cetate săsească de la Rupea prezintă trei incinte concentrice, realizate succesiv între secolele XIV-XVII. A fost clădită pe urmele unei alte fortificaţii de apărare, ce exista aici înainte de stabilirea saşilor în Transilvania. Zidurile celor trei incinte, ridicate direct din stâncă, au aspectul unei spirale care porneşte din incinta de jos, trece prin incinta de mijloc (cea mai mare ca suprafaţă) şi se terminăc u incinta superioară (cea mai impunătoare şi cea mai veche). Incinta de sus are o suprafaţăd e peste 1500 mp. Zidurile sale se îmbină perfect cu rocile naturale, formând împreună sistemul defensiv al cetăţii. Intrarea se face prin poarta de sub Turnul pulberăriei, situată pe latura de nord. În interior se mai păstrează urmele unor încăperi ce erau folosite ca locuinţe în timpul asediilor, dintre care sunt cunoscute camera judelui şi cea a preotului. În incinta de mijloc, ce o înconjoară pe cea de sus, se află urmele capelei, precum şi două turnuri de apărare, Turnul cu gratii (Gatterturm) şi un alt turn pentagonal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cetatea sau incinta de jos datează din secolul al XVII-lea şi este apărată de  ziduri înalte de 4-5 m, prevăzute cu bastioane şi terminate cu creneluri. Aici a fost săpată în 1623 o fântână adâncă de 41 m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După 1324, reprezentanţii regelui Carol I Robert de Anjou ocupă Cetatea, pe care o stăpânesc timp de aproape un secol (până în 1420, când a fost redată locuitorilor din Rupea).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În 1688, Cetatea a fost ocupată şi refăcută de austrieci, care şi-au instalat aici o garnizoană. În timpul epidemiei de ciumă din 1716, Cetatea a fost folosită ca refugiu pentru cei ce nu erau afectaţi de boală, iar în 1788 ca adăpost împotriva năvălirii turcilor.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERACetatea de la Rupea, aşezată pe drumul principal de pătrundere a năvălitorilor în Transilvania, asediată în repetate rânduri de turci, a rămas aproape intactă. A fost restaurată ultima oară în 1954.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biserica evanghelică din oraş, ridicată în secolele XIV-XVI în stil gotic, păstrează o valoroasă colecţie de covoare orientale. Tot aici este adăpostit şi un frumos potir din argint, ce uimeşte prin bogăţia sa ornamentală.

 

 

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzeul (1970) prezintă dovezi arheologice şi documentare legate de cetate (secţia de istorie), dar şi costume populare, ceramică, unelte, ţesături, icoane (secţia de etnografie).

(Sursa text: http://www.historia.ro/galerii-foto/cetatea-rupea . Pentru a vedea imaginile mărite, daţi un click pe fotografii. )

Fotografii de Constantin Cojocaru

Posted in: Uncategorized