Marius Oprea în căutarea osemintelor a două victime ale Securităţii, la Năsăud

Posted on aprilie 27, 2014

2 Gavrila-Rus-205x300                                                              Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organizează, în zilele de 28 şi 29 aprilie, o acţiune de investigaţii arheologice în oraşul Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud, pentru căutarea, identificarea şi deshumarea osemintelor a două victime ale Securităţii – Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, ucişi prin împuşcare, în 1956, în urma unei confruntări armate desfăşurate în apropierea satului Bichigiu.

Gheorghe-Pasca-300x217

Acţiunea de deshumare va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi şi istorici, coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care se vor afla Marius Oprea, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar Cluj, care a fost sesizat de către IICCMER în privinţa acestui asasinat. La faţa locului se vor afla şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe – a anunţat arheologul Gheorghe Petrov.

M. T.

(Conform cotidianul Făclia, http://www.ziarulfaclia.ro/actiune-de-cautare-si-deshumare-a-doua-victime-ale-securitatii-la-nasaud/)