„Grafotactica” sau semnificaţia „ordinii literelor” la James Joyce, în „Finnegans Wake”

Posted on aprilie 30, 2014

0Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureştiThe British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Republicii Irlanda,

Anunţă publicarea volumului

Joyce Lexicography. Volume 102.

C. George Sandulescu

James Joyce’s Word-Poetry:
Context-Free Graphotactics of FW

ISBN 978-606-8592-50-3

Lexicon%20102_%20Poetic%20Graphotactics

 

Ce este grafotactica? 

În această abordare coborâm sub nivelul cuvântului. Ne aflăm la nivelul LITEREI.

Grafotactică înseamnă ‘ordinea literelor’ — deosebit de importantă pentru Joyce — în vreme ce fonotactica este ‘ordinea sunetelor’. De cea de-a doua se ocupă foneticienii.

În ce privește grafotactica, însă, aceasta nu a fost niciodată studiată sistematic.

În absenţa ei, este imposibil să înţelegem chiar şi segmentele foarte scurte din Finnegans Wake. Ordinea literelor este pentru Joyce la fel de importantă ca şi ordinea cuvintelor — poate chiar mai importantă decât ea.

Un lucru esenţial este că literele — ca şi fonemele — nu au un sens. O literă luată separat nu are absolut niciun înţeles.

Şi totuşi Joyce izbuteşte să facă poezie din astfel de litere, să le dea viaţă, prin simpla ordonare idiosincratică a ceea ce numim grafeme.

De aici şi termenul de grafotactică: pentru Joyce, ordinea grafemelor are exact aceeaşi importanţă pe care o are fonotactica pentru un poet cum ar fi de pildă Gerard Manley Hopkins. Iată o direcţie de cercetare.

Volumul pe care îl publicăm acum este etapa preliminară necesară în studiul acestui domeniu atât de complicat, de care ne vom ocupa în volumele următoare.

C. George Sandulescu

 James Joyce’s Word-Poetry: Context-Free Graphotactics of FW, de C. George Sandulescu se lansează oficial la data de 10 mai 2014, dar el poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/FW-poetic-graphotactics.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesaţi website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât şi în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresaţi Editurii,  lidia.vianu@g.unibuc.ro.

Posted in: Uncategorized