Poeţii din cer ai Bistriţei: Viorel Paraschivoiu – un recital In Memoriam.

Posted on mai 23, 2014

0       În organizarea Centrului Judeţean pentru Cultură, cu susţinerea Consiliului Judeţean, va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, la Sinagogă, un spectacol de poezie şi muzică dedicat regretatului poet Viorel Paraschivoiu, trecut prea repede la cele veşnice. După cum ne-a comunicat managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure, manifestarea „Poeţii oraşului Bistriţa” îşi propune să-i aducă în atenţia cititorilor, a publicului larg, pe scriitorii plecaţi dintre noi şi relativ uitaţi.  În urmă cu ceva vreme, seria manifestărilor a fost deschisă cu evocarea poetului Luca Onul.
       Spectacolul dedicat lui Viorel Paraschivoiu va consta într-un recital de poezie susţinut de actriţa Camelia Dincă Ion din Bucureşti şi de actorul târgmureşean Dan Rădulescu, bistriţean la origine, după care poetul Dan Coman va prezenta antologia de versuri Înfăţişările, din poezia lui Viorel Paraschivoiu. Regia şi scenariul spectacolului îi aparţin lui Emil Teodorescu.

(Victor Ştir, http://www.mesagerul.ro/2014/05/20/viorel-paraschivoiu-la-poetii-orasului-bistrita.)

vio_0

       „Viorel Paraschivoiu, omul care purta poezia ca pe o pîine fierbinte şi o împărţea generos în dreapta şi-n stînga. La dreapta lui, Ioana Nicolaie. La stînga, eu şi Dan (acum Coman). Apoi Marin, chiar el, Marin Mălaicu-Hondrari. Ioana a plecat prima şi-n dreapta lui Viorel a rămas de atunci doar timpul. Cînd cu vorbele lui l-am cunoscut pe Marin se părea că în partea lui dreaptă s-a făcut lumină. Dar nu. Am înţeles mai tîrziu: Marin a fost ultima bucată de pîine, ultimul poem pe care ni l-a oferit nouă.

       În ultimii ani, cu Viorel mai umbla doar un baston. Şi acesta însă l-a lăsat. Timpul se depune în privire, ochii se închid şi se face noapte. Patru douăşapte: ştiu că e de necrezut. Omul care a făcut pentru noi o gaură în cer nu mai e. Uneori, în astfel de nopţi, îl aud vorbind cu cineva foarte cunoscut pe limba lor.”

(Florin Partene, http://bibliotecadepoezie.wordpress.com/2010/08/11/florin-partene-in-suplimentul-gloria-bistri%C8%9Ba/.)

Posted in: In Memoriam