De-acum „doctor docent” în avangarda rusă, confratele nostru de la Chişinău, poetul, prozatorul, traducătorul, memorialistul şi… bloggerul Leo Butnaru, pregăteşte o nouă antologie-document care se anunţă incitantă la superlativ: AVANGARDA UCRAINEANĂ, sau cum „traduce” chiar el în titlul postării de pe blogul său : o „ANTOLOGIE A VECINILOR AFLAŢI ÎN RĂZBOI”. Eu i-aş spune un război al poeţilor aflaţi în antologie. Dar, nu e a antologia mea (şi trag nădejde să capăt un exemplar, avînd în memorie gesturile de generozitate mai vechi ale prietenului meu…) O anunţ, doar, cu bucurie, odată cu mulţumirile mele pentru acordul autorului.
FRAGMENTE DIN PREFAŢA LA ANTOLOGIA AVANGARDA UCRAINENĂ:
Specificul avangardei ucrainene
Avangarda poeziei ucrainene are indubitabile tangenţe, ba chiar filiaţii cu fenomenologia futurismului, cubofuturismului, akmeismului rus(eşti), fenomenologie căreia majoritatea autorilor din patria lui Gogol i-au resimţit, ba chiar i-au dorit benefica influenţă mobilizatoare, inspiratoare, orientativă, canonică. Şi… autobiografică, precum se înţelege şi din unul dintre poemele lui Oleksandr Korj dedicat lui Gheo Koleada:
…Întâmpinând
noul
an (23)
plesneam
de bucurie!
Şi beam
pentru futurism
pentru Semenko
şi Maiakovski.
Însă, spre deosebire de avangarda rusească, cea ucraineană nu e compartimentată atât de divers (akmeism, futurism, cubofuturism, egofuturism, imagism, adamism, lucism etc., etc.) dar, bineînţeles, în mod vădit sau doar in nuce, conţine elemente comune tuturor avangardelor, inclusiv diversităţii celei de la Petersburg şi Moscova. Iar problema identităţii mai multor avangardişti ruşi de provenienţă ucraineană este acut şi amplu dezbătută în mediile culturale şi nu numai din ţara vecină. Pentru că, într-adevăr, a avut loc o masivă migraţie a kievenilor spre Moscova, să zicem, precum se întâmplase, cu un secol înainte, cu Nikolai Vasilievici Gogol care nu prea ţinea să-şi pună în lumină originea ruteană. Revelaţiile sunt urmate de jubilaţii: iată, în unele anchete, marele pictor Kazimir Malevici scria că e ucrainean! Dar David Burlik, „tatăl futurismului rus”, de unde e? Sigur, din Ucraina, de lângă Harkov. Uneori, el chiar susţinea că ar fi un „futurist tătaro-zaporojan”. Opinie împărtăşită şi de fratele său Nikolai, poet şi el.
Apoi alţi lideri ai avangardei ruse – Aleksandr Arhipenko, Aleksandr Ekster – de asemenea ucraineni au fost… Et caetera. Chiar cu o remarcă uşor… derutantă: mai sunt încă destui exegeţi care tratează ca pe o ciudăţenie noţiunea de „avangardă ucraineană”, de parcă nu i-ar fi venit şi timpul acesteia – timpul recuperărilor, omologării, propagării. Iar prezenta antologie reprezintă şi ea un argument de necombătut în motivarea de a rosti şi de a scrie răspicat: avangarda ucraineană a exista, există, merită atenţie, – precum subliniază mai mulţi istorici occidentali ai artei ruseşti care, concomitent, studiază şi avangarda ucraineană (Marcades şi Nakov – Franţa, Boiko – Polonia, Bowlt şi Mudrak – SUA).
În ce priveşte agitata căutare şi redare de identitate a mai multor avangardişti ruşi cu descendenţă ucraineană mai persistă ecoul şi apucăturile atitudinii ideologiei sovietice care, până la urmă, le permitea şi ucrainenilor să spună, să scrie ceva despre avangarda „lor”, dar fără să îndrăznească a se referi la protagoniştii culturii ruse, chiar dacă aceştia se trăgeau din stepele zaporojenilor, de pe pripoarele Niprului. Sigur, nu e uşor să împarţi „ceva” între fraţi… Disputele continuă… Să mai îngăduim puţin asupra lor, la intersecţii de epoci, imperii, state independente, arte tradiţionale sau moderne, postavangardism sau postmodernism etc.
Astfel, de la căderea imperiului rus şi până în prezent, în virtutea diverselor ocurenţe, nefavorabile sau… nefolosite la timp şi eficient, Ucraina rămâne ţara cu acute probleme de autoidentificare, nesoluţionate deplin nu doar în cadrul naţiunii, poporului propriu-zis, ci chiar şi printre elitele intelectuale. De unde şi tezele dubitative lansate de unii (nu este exclus – (şi) rău-intenţionaţi) de a susţine că avangarda nu poate să apară într-o ţară, care încă nu s-a regăsit ca unicitate. Pentru că avangarda îşi propune drept scop înfruntarea tradiţiei, pe când într-o ţară cu probleme de autoidentificare creatorul de artă nu poate să facă asta, deoarece pur şi simplu nu cunoaşte respectiva tradiţie. Dat fiind că naţiunea mai e în procesul căutării de sine, bineînţeles că ea apelează frecvent la tradiţie, vag-atestată sau posibilă, „decupând-o” din contextul istoriei sale existenţiale private de atâtea elemente sine qua non în lungile perioade de subordonare unor imperii, fie celui ţarist, fie celui sovietic. Iată de ce Ucraina este condamnată să orbecăiască prin spaţii mito-arhaice, privată de posibilitatea creării unei arte noi, susţin unii.
Dar, atenţie! – deja noi ne aflăm în aria disputelor contemporane, tezele de mai sus „făcând abstracţie” de avangarda clasică ucraineană, care a fost şi a rămas o certitudine, referindu-se – tezele – la absenţa suflului proaspăt, postmodern, contemporan-european, transoceanic în cultura şi literatura ucraineană.
Teoreticianul postmodernismului (eu unul cred că postmodernismul ţine de orizonturile testamentare ale avangardei – L.B.) Vladimir Eşkilev propune ca atare situaţie să fie examinată nepărtinitor, atent, susţinând că problema absenţei avangradei ucrainene (contemporane; cea istorică îşi are deja locul tot mai conturat în analele literaturii, artelor, în general) e chiar cea veche, de care vorbeau încă panfuturiştii, cei din asociaţia „Noua generaţie” – nu a fost creat un câmp cultural urban important, nu există dominaţia culturii orăşeneşti, firească pentru contemporaneitatea noastră, de unde şi consecinţele: nici chiar astăzi, avangarda nu are cum şi nu are unde apărea în Ucraina. În esenţa ei, Ucraina mai este ţară agrară, rurală, în care arta îşi asumă datoria de a vorbi din partea poporului şi despre popor, din partea tradiţiei şi despre tradiţie, din partea străbunilor şi despre ei. (Ar fi un Ianus care vede doar cu ochii de pe faţa de la… ceafă. Ar fi ca şi cum un fel de păşunism, de semănătorism, ba chiar… de mioritism rutean…) În genere, arta contemporană, ca să nu vorbim de oarece avangardism, e una marginală, pe când în Europa, în America, după cum se ştie, ea deţine chiar prim-planul. Pentru ca Eşkilev să sublinieze: „Zi de zi, în 10 mii de şcoli ucrainene funcţionează o maşină fabuloasă, care hrăneşte tânăra generaţie cu lucruri arhaice. Graţie funcţionării acestei maşini, oamenii pur şi simplu îşi pierd interesul pentru literatura ucraineană. Această maşină lucrează, bineînţeles, şi împotriva noastră – a promotorilor artei noi. Dinozaurii au acaparat întreaga putere, oriunde”. (Probabil, astfel de constatări trebuie să ne dea de gândit şi nouă, românilor, în special celor din Interriverania Prutonistreană, alias Moldova Estică, unde tradiţia kitschizată mai face ravagii…) „Iar astăzi noi trebuie să schimbăm radical această situaţie”, conchide Vladimir Eşkilev.
(Citeşte tot aici: http://www.leo-butnaru.blogspot.ro/2014/06/in-asteptarea-unei-antologii-vecinilor.html. De altfel, ea a fost publicată şi în revista Vatra nr. 3-4, 2010. )
*
P.S. Tuturor celor al căror nume e patronat de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – La Mulţi Ani!
O urare specială, din inimă, lui Dorin Tudotan care se apropie azi de împlinirea a 7 decenii de viaţă, poezie şi luptă.
O îmbrăţişare pentru fiecare!
Leo
iunie 30, 2014
Mulţumesc, dragă Vasile. Dar în titlu (şi în text) ar fi o mică inexactitate – „răboilul”?
Adrian
iunie 30, 2014
Leo e pe cale sa refaca marea URSS … avangardista! E o treaba temeinica, grea. Bravo!
vasilegogea
iunie 30, 2014
@Leo
Tastatura! Şi… ochii mei… Am făcut cuvenitele îndreptări. Mulţumesc pentru atenţionare.
vasilegogea
iunie 30, 2014
@Adrian
Interesanta idee! De altfel, iata ce crede autorul despre avangarda rusa: „eu unul cred că postmodernismul ţine de orizonturile testamentare ale avangardei – L.B.”. Asadar., greu de scapat de mostenirea URSS-sista!
Ion Ionescu
iunie 30, 2014
Oare fenomenul „maidan” e si el unul de „avangarda”?
vasilegogea
iunie 30, 2014
@Ion Ionescu
Ştiu şi eu? Ar trebui să-l întrebăm pe d-l Butnaru. Eu, nu pot să vă răspund decîr ca la Radio Erevan: da, dar cu „partizani”, nu cu poeţi, ruşi!
Maidan Maidanovici
iulie 2, 2014
@Vasile Gogea
Treaba cu antologia separata a ucrainenilorr avangardisti ne reaminteste de strategia anarhistilor lui Nestor Mahno in Rezbelul Civil: cu Lenin, Trotki + Armata Rosie cind le convenea, de capul lor in rest, de unde cintecul lor de lupta, fredonat, ln context shpritzual de poetul Virgil Mazilesu: <>
Ramine si chestiunea limbii in care s-or manifestat: in velicorusa (de cele mi multe ori)? in malorusa (arareori + din intimplare)? Raspunsul il da pesemne bunul Leo Butnaru, bazileul antologiei,, in prefata sa insotitoare.
Maidan Maidanovici Bisov
iulie 2, 2014
Cantecul lui Mazilescu, , auzit pare-se la celalat Leo, Dimov: IA NE ZA LENINA, IA NE ZA TROTZKOVO,//IA TOLIKO PTITZKII GHENERAL
vasilegogea
iulie 2, 2014
@Maidan Maidanovici
Pe mine antologia hatmanului Leo Butnaru ma intereseaza in mod special: fiind nascut la Sighet, am crescut intre romani, ucraineni si evrei (majoritari) dar si ceva tziptzeri (de fapt, de la Vişeu) si poloni. Asa se face ca primul nume de scriitor pe care l-am auzit pe la trei ani a fost Taras Sevcenco. )Despre Taras Bulba am afla, se-ntelege, mult mai tirziu.)