Viaţa Martei, ce-aţi făcut cu ea?

Posted on iulie 3, 2014

8Ei bine, nu e un remake după celebra piesă a lui Nicu Kovaci.

E doar întrebarea la care, probabil, va răspunde scriitoarea Marta Petreu la întîlnirea cu publicul, chiar de Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, la Cluj-Napoca, unde va avea loc lansarea noii sale cărţi de poezie

Asta nu este viata mea

vineri, 4 iulie, ora 13, la Book Corner;
Invitată: Ruxandra Cesereanu;
Citeste din poemele Martei: Miriam Cuibus

Afis Marta Petreu Asta nu este viata mea-H848

„O fotografie din anii ’80 o reprezintã pe Marta Petreu într-un moment de exuberanţă şi teribilism, pozând, la propriu şi la figurat, în “femeie pierdută”. Regia îşi face efectul asupra privitorului doar în prima clipă, pentru că imediat după aceea el îşi seama cât de străină este tânăra din fotografie de starea de spirit pe care o afişează. Inteligentă, conştientă de ea însăşi, ironică la adresa întregii lumi, ea îşi interpretează rolul cu ostentaţie, parodiindu-l.

Nu este vorba de spirit ludic, ci de un refuz al obligaţiei de a fi ea însăşi, al pretenţiei celorlalţi de-a o vedea fixată într-o atitudine, al ideii în sine de fi fotografiată.

Marta Petreu ştie să se joace, dar, spre deosebire de generaţia care a adoptat-o, nu face din joc un mod de a fi. Ea îşi foloseşte inventivitatea ludică doar pentru a respinge tiparele constrângătoare ale existenţei. Esenţa poeziei sale o constituie refuzul, nu jocul. Indiferent de textul propriu-zis, subtextul este un refuz vehement şi repetat: Nu! Nu! Nu!

Poeta respinge autoritatea tiranică a vieţii cu mânie şi uneori cu oroare, ca pe un act de viol săvârşit asupra ei. Poemele pe care le scrie nu sunt confesiuni tandre sau melancolice, nu sunt cântece voioase, nu sunt patetice declaraţii de adeziune. Sunt, aproape fără excepţie, discursuri sarcastice, rechizitorii la adresa modului în care este organizată lumea.

Poezia Martei Petreu nu a evoluat de la euforie la sarcasm (ca poezia lui Mircea Dinescu, de exemplu). A fost de la început violentă, rechizitorială, demistificatoare.”

(Alex Ştefănescu, în România literară, nr.1/2004, http://www.romlit.ro/marta_petreu .)

Reclame