Sfîntul Gheorghe „poticarul” din Cluj

Posted on iulie 4, 2014

7Statuia Sfântului Gheorghe (omorând balaurul) din Cluj-Napoca este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga. (În fapt, este o soră geamănă, turnată după aceeaşi matriţă.) Copia identică a fost realizată în anul 1904 de Kalman (Coloman) Lux (1880-1961).

Statuia a fost amplasată la Cluj în jurul anului 1900, iniţial în „Piaţa Sf.Gheorghe” (redenumită în perioada comunistă în „Piaţa Gheorghe Sion”, apoi în „Piaţa Păcii”, în prezent „Piaţa Lucian Blaga”), în faţa Bibliotecii Universitare. În anul 1960 a fost mutată în piaţa mică din faţa Bisericii Reformate-Calvine de pe str.M.Kogălniceanu, locaţie considerată mai potrivită.

Statuia de bronz a Sf. Gheorghe

(Sursa foto: http://turistclujan.wordpress.com/tag/statuia-sf-gheorghe/)

Statuia originală de la Praga (prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura) a fost realizată în anul 1373 de către sculptorii clujeni Martin und Georg, , fiii pictorului Nikolaus din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locaţii ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, lângă o mică fântână.
Pe soclul statuii este instalată inscripţia A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în trad. „A(nul) D(omnului) 1373 Această operă îl reprezintă pe S(fântul) George (şi este) de Martin şi George de Clussenberch (Cluj) făcută.”

Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale, ucigând un balaur, al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului. Observaţia acestui amănunt l-a inspirat pe poetul şi filosoful Lucian Blaga să scrie poemul intitulat Sfântul Gheorghe bătrân, publicat în anul 1943 în volumul „Nebănuitele trepte”.

Dar, mai există o copie, expusă la nivelul ochilor trecătorilor şi executată în ceramică pictată de Kende Ferenc si Rahman Maria, la 1941, de dimensiuni mai mici, ea aflîndu-se într-o nişă închisă cu o fereastră  de sticlă pe frontonul de est al clădirii de la nr.1  (Casa Hintz) al Străzii Regele Ferdinand care găzduieşte (din 1573) prima farmacie din Cluj, sub patronajul „Sf. Gheorghe”. Nişa în care se află expusă statuia, în spatele unui simplu geam de sticlă, fără nici un fel de sistem de securitate va trece, odată cu întreaga clădire în proprietatea moştenitorilor clădirii.

        Mă întreb, însă, înainte ca nişa să dispară, Sf. Gheorghe „poticarul”  din Cluj în grija cui rămâne? Direcţia pentru patrimoniu are ceva de spus? Dar direcţia pentru cultură din Consiliul local?

sf ghe de pe ferdinand cluj

(Foto: Vasile Gogea, la 30 iunie 2014.)

_______________________________________

(Sursa informaţiilor istorice: wikipedia)