Patru ani în India, trăiţi şi povestiţi de Ovidiu Iancu

Posted on iulie 9, 2014

2Editura Eikon vă invită

miercuri, 9 iulie 2014, începând cu ora 18.00,

la Librarium Universităţii (Str. Universității nr. 1, Cluj-Napoca), la lansarea de carte

Vremea musonului: patru ani în India. Jurnalul meu indian (2009-2013),

scrisă de Ovidiu Ivancu.

afis ovidiu ivancu cluj

 Autorul cărții, doctor în Filologie, câștigătorul lectoratului de Limba și literatura română la Universitatea New Delhi în perioada 2009-2013, își concentrează în cartea-jurnal experiențele și trăirile din cei patru ani petrecuți ca profesor de limba română la Universitatea din New Delhi, prezentând o imagine fascinantă și necenzurată a Indiei, până la cele mai bulversante amănunte, surprinzând real diferențele culturale și sociale dintre civilizația europeană și cea indiană.

 „Nimic, dar absolut nimic nu te pregăteşte pentru India. Există o distanţă atât de mare între ceea ce înseamnă India şi ceea ce oferă Europa ca civilizaţie încât trebuie să vă mărturisesc că, în afară de mersul pe jos, a trebuit să învăţ absolut totul de la zero. În primele două-trei săptămâni, nu a existat om cu care să mă întâlnesc şi care să nu îşi fi dat seama că abia am ajuns acolo. Starea de confuzie, tresărirea permanentă în momentul în care auzi un claxon, toate gesturile care sunt mărunte în Europa acolo sunt o adevărată poveste. Se simte că eşti dintr-o altă fotografie.

Am ales un titlu care să definească această carte. Musonul este una dintre realităţile care modifică cel mai mult viaţa de zi cu zi în India. Când începe musonul, vreme de o săptămână-două-trei-o lună, plouă aproape permanent, canalizările nu fac faţă, tot oraşul se blochează. Musonul reprezintă, într-un fel, şi trecerea de la experienţa mea de european, la experienţa în India”, a declarat Ovidiu Ivancu.

 La eveniment vor vorbi, alături de autor, Mihaela Gligor, Vianu Mureşan şi Virgil Stanciu.

Moderatorul întâlnirii va fi Valentin Derevlean, gazda întâlnirii.