Poezie şi proză la Cenaclul U.B.B. Cluj-Napoca. Doi autori „eikon”-işti

Posted on iulie 9, 2014

4Graphic1

Sandra Cibicenco scrie altfel… Scrie cerebral, aproape calculat, aproape cifric, aproape cibernetic, aproape sticlos, aproape glacial… Scrie cu o încredibilă detașare, cu un teribil sânge rece. Este precum un autopsier al conștiințelor care trepanează, incizează, decupează, autopsiază, etalează, analizează și decriptează patologicul mentalului psihotic din care extrage imagini, reflexe, stări, obsesii, angoase, depresii și fel și fel de trăiri și scene care mă duc undeva în ascunzișurile lumii complicate ale tărâmurilor paranormalului, ale imaginarului din teatrul absurd, ale dramaturgiei sugestive postmoderniste. Trebuie să recunosc și faptul că, pentru a putea cuprinde necuprinsul avalanșelor de trăiri, de imagini și sugestii din versurile potopitoare ale Sandrei, pentru a încerca să îmi explic și să îmi ordonez simțămintele pe care mi le provoacă, am trebuință de mult mai multe poezii, dar și de alte scrieri. Am siguranța că tânăra și talentata creatoare va atrage atenția multor exegeți și că opera ei poetică va fi o revelație pentru acest început confuz de mileniu al contrastelelor și fatalismului.”

(Romeo Tarhon, în NAŢIUNEA, http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/12/24/poeziile-sandrei-cibicenco-par-a-fi-inspirate-din-lumea-lui-faust/.)

După ce a descris Adoua latură a cercului (Eikon, 2012), prozatorul Dan Căilean pare să se apropie de formula cuadraturii cercului. Dar, oricum ar face savantele calcule, Dan Căilean rămâne în sfera prozei.