Cum la Bistriţa e şi „gloria” şi poezia (fiindu-şi, alternativ, adjectiv una alteia), am socotit că e locul potrivit şi momentul ales să pun în lumina cărţii o nouă serie de „propoieziţii” (a treia). Cartea va apărea la editura excepţionalului manager cultural care e mai vechiul şi din ce în ce mai bunul meu prieten, Dr. Gavril Ţărmure, Charmides. Se va bucura de îngrijirea editorială a altui, mai tînăr, prieten – de-acum maturul poet Dan Coman. Coperta, pe care o postez în premieră, este opera (ca la toate cărţile mele din ultima perioadă), a Teodorei. Ea reproduce şi un desen al regretatului pictor şi grafician Emilian Nicula. Cu generosul acord al Magistrului Gheorghe Grigurcu, volumul va fi onorat, în loc de postfaţă, de o cronică a acestuia la precedentul meu volum de poezii, Încă propoieziţii (Grinta, 2006). Acestora, precum şi soţiei mele, Lucia, le sunt îndatorat. Fiecare în parte ştie de ce. Iar eu ştiu tot. Şi ceva pe de-asupra! Pentru care îi sunt recunoscător lui Dumnezeu!
(Pentru a vedea coperta mare, daţi click pe imagine.)
MOTTO:
Mulţi proşti
vorbesc despre melc.
Ei cred
că mutul
este tăcut.
(Din volumul Vasile Gogea, Propoieziţii, Casa de Editură Solstiţiu&Decalog, Satu Mare, 1998)
Dezideriu Dudas
iulie 12, 2014
Din matematica antonimica a democratiei :
Putini destepti
nu vorbesc despre maimute.
Ei nu cred
ca guralivul
n-are nimic de spus.
P.S. Volumul ( suprafata * inaltimea ) nostru la confluenta cu lumea se mareste continuu…Noroc cu a 4-a dimensiune, cea a ironiei…Maimuta tacuta si/sau guralivul mut, tin de acea inaltime, falsa sau adevarata a realitatii….Daca acea dimensiune e falsa, volumul si subsecvent chiar suprafata, sunt zero…Probabil de aceea d-nul Gogea elimina a 3-a dimensiune, incontrolabila in tari ca Romania, exceptand bovarismele “guralivilor”… Multumim d-le Gogea ca ne aduceti aminte de “muti”…
Doru
iulie 12, 2014
Să fie într-un ceas bun!
vasilegogea
iulie 12, 2014
@Dezideriu Dudas
Muţi, dar… mulţi!
vasilegogea
iulie 12, 2014
@Doru
Elveţian!
anamariadeleanu
iulie 12, 2014
iar iubitorii de poezie în pro[sau pre :)]poieziții Vă mulțumesc și așteaptă cu interesul știut noul volum
(dar despre ”magistrul” G G, cu îngăduința Dumneavoastră, îmi rezerv părerea pînă ajung în Cluj, cît mai curînd)
sunt sigură că veți avea parte de cele mai bune și meritate auspicii
zile frumoase și pline
vasilegogea
iulie 12, 2014
@anamariadeleanu
Asemenea şi d-voastră!
Dan Iancu
iulie 12, 2014
felicitări 🙂
vasilegogea
iulie 12, 2014
@Dan Iancu
Mulţumesc şi… te aştept!
Iancu Motu
iulie 12, 2014
Ma bucur pentru tine si totodata pentru noi. Sper sa ajung la eveniment!
vasilegogea
iulie 12, 2014
@Iancu Motu
Egoist vorbind, chiar daca ti-ai scurta vacanta, as dori sa nu ajungi! Dar, realisti fiind, ma bucur ca vei putea sa ajungi tousi!
Anca Marin Butnarescu
iulie 12, 2014
Sincere Felicitari cu profunda admiratie pentru ” melc”. Cata gratie!!!
vasilegogea
iulie 12, 2014
@Anca Marin Butnarescu
Emilian Nicula, „autorul” melcului a fost, înainte de a deveni unul dintre cei mai apreciaţi pictori de biserici din Italia (a fost supranumit de prea italiană „un Giotto rumeno”) şi un grafician de mare talent. Spun, cu tristeţe ” a fost” pentru că s-a stins, din păcate, prematur şi în plină forţă de creaţie (1956-2010). Am vrut să îl am aproape şi pe el în această carte în care „melcul” e un motiv recurent.
Anca Marin Butnarescu
iulie 13, 2014
@Vasile Gogea
Multumesc din suflet pentru explicatie.Este intr-adevar un mare talent, alaturi de Teodora care l-a reprodus cu atata exactitate. Minunat! Abia astept sa rasfoiesc volumul
” s’il est disponible”.
vasilegogea
iulie 13, 2014
@Magda Ursache
D-na Magda Ursache îmi scrie:
„Nu ştiu de ce blogul n-a vrut comentariul meu. Spuneam că m-a bucurat apariţia altui melc literar lînga Adeodatus, aparţinînd lui Mihai Ursachi şi-i uram mers repejor şi suitor. magda u.”
Mărturisesc că sunt incompetent să explic de ce unii cititori se plîng că întîmpină greutăţi în a posta pe blog. De cîte ori este posibil (ca în cazul de faţă) încerc să temperez şi să compensez excesul de zel al „sistemului de apărare” pe care am fost nevoit să-l instalez după numeroasele „atacuri” la care a fost supus.
Cyberspaţiul se dovedeşte a nu fi unul atît de… paşnic precum ar părea!
Mi-ar fi părut rău să se piardă sugestia de deschidere a lecturii cărţii mele (la care nu mă gîndisem) pentru care îi sunt recunoscător.
vasilegogea
iulie 13, 2014
@Anca Marin Butnarescu
Il le sera bientôt.
Ion Ionescu
iulie 13, 2014
@D.l Gogea
D.le Gogea, am vrut sa ma grabesc sa va felicit si sa doresc cartii succesul meritat. Dar „deschizind” coperta si „citind-o” mai atent cred ca am descifrat deja citeva subtexte ale cartii. Apoi, comentariul „salvat” al D.nei M. Ursache m-a incurajat sa vi le comunic. Deci, la o descifrare atenta a copertii poti sa deduci ca nici un element al ei nu e intimplator. Alegerea melcului ca figura centrala, poate fi justificata de faptul ca ati fost apropiat de autorul desenului, dar, cred eu, mai semnifica ceva: pe cel care, desi are tot timpul o casa, e mereu „in bejenie”. Apoi paranteza din titlu „(6 e ocupat)” trimite cu modesta recunoastere a, cel putin, inaintasului Cehov. Si, alegerea textului de prezentare de pe coperta IV, are temeiuri in el insusi, dar cred ca v-a retinut si pentru ca a aparut tocmai intr-o zi de 15 noiembrie.
Gresesc?
Acum, felicitarile si urarile de succes cartii cu care trebuia sa incep!
vasilegogea
iulie 13, 2014
@Ion Ionescu
Nu greşiţi în nici unul din punctele „anamnezei” pe care o faceţi. Vă mulţumesc pentru acest, aş spune, chiar prim comentariu al cărţii. Vă promit un exemplar cu autograful autorului!
Ion Ionescu
iulie 13, 2014
Voi fi fericit si onorat s-o primesc!
Adso von Melk
iulie 13, 2014
@ All
Foarte frumoasa-i coperta – si gasteropo(i)etica, frate! caci deja, cu direle sale din environ, produce melcul urme derridauane, care, ele, tin de scriitura generala, putind fi citite de cine se pricepe in ripa Uvedenrodelor, si nu numai. Un melc inzestrat cu unealta de scris ce alta poate fi decit un metapo(i)et? Strabate poenilie si imprimind cite ceva peste propriile sale dire anterioare ne lasa un palimpsest, propoiezitii prin urmare (unde ai cultura bine dozata,, inteligenta iscoditoare si sentimente discrete). Au ma trompez eu in suputatiunile meale?
vasilegogea
iulie 13, 2014
@Adso von Melk
Jamais trompez! Grand merci!
Anca Marin Butnarescu
iulie 13, 2014
@Vasile Gogea
Astept cu nerabdare!
ozndebrasov
iulie 13, 2014
Hop și eu!
cînd un titlu și o grafică se completează cu forța unui afiș Lautrec pot să trec la sigur în salonul artelor,ca să mă ospătez la un regal de mult așteptat și viu
Dar, mă aștept să nu fie de așteptat,
deci hai melcule!
umblă în lume!
și la 17 la 25 iulie la ”Carte și muzică” în Piața Sfatului Brașov
și atunci aș avea de tăcut (cum nu prea pot cu tine!melcule) pentru că aș vrea să melcuim un bob de strugure sublimat ce se străduie din ograda mea să te rerecunoască cînd îl melcuiem într o noapte de temniță exbrașoveană asumată.
gîndește că e vară și nu mai trebuie să mă izolez, la sfatul tău cu mine,
și nu aș vrea asta nici pentru un rendez vous avec plaisir d’amour d’escargot
și, și mai mult;cochilia mea este în urbe de acum,drept peste propria’și cramă,deci
melc,melc
boieresc…
te așteptăm
și cu mine toți!
vasilegogea
iulie 13, 2014
@ozndebrasov
Chiar presupunînd căa va fi gata cartea pînă atunci, mă tem că o perioadă (încă nedefinită de timp) nu voi putea călători.
Merci pentru invitaţie!
ozndebrasov
iulie 14, 2014
deci și ca urmare și cunoscător de stil
te aștept
la Zug
și la al doilea și la al trilea și la …cel cu care vii
surprinde’mă!
vasilegogea
iulie 14, 2014
@ozndebrasov
Aşteaptă, dar fă din aşteptarea însăşi o acţine. Şi nu vei aştepta degeaba!