„Casa scriitorilor” de la Valea Vinului – o ruină a nimănui!

Posted on august 12, 2014

5”Casa Scriitorilor” din satul Valea Vinului a ajuns o ruină în care mişună şobolanii, o clădire care stă să se prăbuşească

       Fără geamuri, cu ziduri care stau să se prăbuşească și cu o curte interioară folosită pe post de depozit de lemne, fosta vilă a ”creatorilor” spune o poveste tristă despre o Uniune a Scriitorilor incapabilă să reacţioneze şi să salveze această clădire. Primarul Alexandru Năşcan spune că s-a săturat să tot facă demersuri către fantomele de la USR.

dsci7891

Alexandru Năşcan: ”Toată lumea cântă şi dansează, dar nimeni nu vine să vadă ce este de făcut cu respectiva clădire, imobil aflat în proprietatea Uniunii Scriitorilor”.

În urmă cu doi ani, primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește halul în care a ajuns fosta casă de creație din satul Valea Vinului. De atunci, imobilul s-a degradat și mai mult, iar distrugerile făcute de timp și timpuri, de localnici, cu voie sau fără voie, sunt deja extrem de vizibile. Încă de cum pășești în curtea interioară, observi că aceasta a fost transformată într-un depozit de bușteni, unii mai mari, alții mai mici, iar noroaiele, o clisă neagră se întinde peste tot și toate. Clădirea, care cândva găzduia luminate minți ale Uniunii Scriitorilor, a ajuns o ruină, una de care nu are nimeni nevoie. Poate, poate doar șobolanii ale căror urme le vezi peste tot. Distrugerile sunt și mai evidente atunci când observi de aproape zidurile, coșcovite în întreg perimetrul, cu tencuiala ce curge de peste tot, clădirea suferă în întreaga ei structură, patina timpului și indiferența oamenilor aducând zidurile în pragul prăbușirii. Cele mai afectate sunt camerele, dependințele, aici, ploile, zăpezile făcând prăpăd, iar apa care s-a infiltrat din toate părțile, dar mai ales din acoperișul aflat în metastază, își va desăvîrși distrugătoarea operă.

L-am întrebat pe Alexandru Năşcan ce se poate face

dsci7906

Susţinător al culturii locale şi foarte interesat de protejarea monumentelor istorice de pe raza comunei, Năşcan a explicat un lucru cât se poate de simplu: imobilul aparţine USR, iar terenul statului român.
„Imobilul în cauză nu figurează în evidenţele noastre ca şi monument istoric amplasat pe raza localităţii Rodna, terenul este proprietatea statului român, iar construcţiile aparţin Uniunii Scriitorilor din România. Cert, nu noi suntem vinovaţi de utilizarea şi folosirea neadecvată a camerelor şi dotărilor sau a degradării construcţiilor. Conform legii, paza obiectivului trebuie asigurată de proprietar”, explică Alexandru Năşcan.
Pe aceste considerente, edilul comunei Rodna şi-a mai amintit că în urmă cu 8 ani a discutat cu fostul preşedinte al USR, scriitorul Eugen Uricaru, acesta promiţându-i că va rezolva situaţia, dar „de atunci nu s-a mai întâmplat nimic”, mai arată Năşcan.

Ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani?

În urmă cu doi ani, între Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) şi Primăria comunei Rodna a izbucnit o dispută mai puţin artistică şi deloc scriitoricească Obiectul scandalului îl constituia clădirea care adăposteşte „Casa Scriitorilor” din localitatea Valea Vinului. Atunci, șeful DJCPN, scriitorul Alexandru Uiuiu, aducea tot felul de acuze Primăriei Rodna, în timp ce Alexandru Năşcan arată că legea patrimoniului naţional nu a fost sub nicio formă încălcată, mai ales că imobilul este proprietatea Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi se află într-un stadiu destul de avansat de degradare.

O excursie şi o adresă oficială

dsci7922

Pentru că au existat numeroase plângeri cum că persoane necunoscute au vandalizat şi sustras tot felul de obiecte din imobilul care adăposteşte „Casa Scriitorilor” din localitatea Valea Vinului, reprezentanţii DJCPN BN s-au deplasat la Valea Vinului, concluziile nefiind deloc amabile pentru Primăria Rodna, mai ales că în adresă se susţine faptul că respectiva clădire ar putea fi clasată într-un viitor apropiat drept monument istoric.
Potrivit adresei cu numărul 846 din 24 septembrie 2012, reprezentanţii DJCPN au constatat următoarele: terenul a fost utilizat neadecvat şi fără acordul USR, aici prelucrându-se lemn, acţiune care a afectat fizic pavilionul 2; camerele şi dotările acestora au fost folosite fără înştiinţarea USR. În aceeaşi ordine de idei, documentul semnat de Alexandru Uiuiu reamintea Primăriei Rodna că „pentru imobilul în cauză au fost declanşate din oficiu operaţiunile de clasare privind protejarea monumentelor istorice, acestui imobil aplicându-i-se deja regimul juridic pentru monumente istorice”. Mai mult, conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, primarul are ca atribuţii specifice „asigurarea pazei şi protecţiei monumentelor istorice”.

vavi1908

Casa de la Valea Vinului la 1908

În loc de epilog

Singurul lucru vizibil petrecut în ultimii doi ani, în afara apariției unor hârtii cu mai multe sau mai puține antete oficiale, este stadiul avansat de degradare în care a ajuns casa de creație. Atât şi nimic mai mult.

(Alin CORDOŞ, în Mesagerul de Bistriţa, http://www.mesagerul.ro/2014/08/06/casa-scriitorilor-din-satul-valea-vinului-ajuns-o-ruina-care-mi-una-obolanii-o-cladire-ca#comment-89041.)

Publicitate
Posted in: Spune acum!