Grigore Leşe şi Gheorghe Zamfir – între salvatorii caselor vechi din Maramureş

Posted on august 21, 2014

8      Iată o veste pe care cu mare bucurie o preiau: în sfîrşit, o iniţiativă salutară pare să  pună capăt „activităţii” necontrolate şi cu efecte ireparabile a celor cunoscuţi în Maramureş sub numele de „măcelari de case”. Este vorba despre „întreprinzători” care vînau case vechi din Maramureşul istoric, abandonate sau degradate, pe care le cumpărau pe bani puţini pentru a le deconstrui şi recupera grinzile de rezistenţă, din stejar sau fag, vechi de sute ani, aproape pietrificate pe care le vindeau, de această dată pe bani grei, în Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie. Aici au „căutare” pentru integrarea lor în construcţia unor case „noi”, ecologice, în mediul „rural”, cu aspect şi valoare arhaice „împrumutate”, în replică la habitatul „rece”, impersonal şi poluat al metropolelor.

Casele vechi din Maramureş au de-acum un salvator

remecioara_13        Sîmbătă seara, cînd astrul zilei trecea încins sub orizont, zeci de oameni din te miri ce colţuri ale spaţiului maramureşean, îmbrăcaţi cu cel puţin cîte-un veşmînt tradiţional, urcau domol un deal ale aşezării Remecioara. Sus, îi întîmpina o gospodărie autentic românească care, pînă în ceasuri tîrzii, a adăpostit o spectaculoasă reprezentaţie a maeştrilor Grigore Leşe şi Gheorghe Zamfir.
       Prima casă e din Budeşti.
Evenimentul, intitulat „Grăind şi horind româneşte”, a fost organizat de asociaţia „Casa Maramureşană”, o organizaţie non-guvernamentală ce urmăreşte conservarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor din judeţul nostru. Cu acest prilej a fost prezentat celor de faţă un inedit proiect – „Adoptă o casă” – prin intermediul căruia locuinţe vechi din lemn din judeţ vor fi restaurate, iar atenţia iniţiatorilor se îndreaptă înspre familiile tinere care deţin astfel de case. „Ne bucurăm că prima casă din acest proiect e din Budeşti, acolo unde o tînără familie, Florea, a acceptat să o renoveze, să dărîme poarta şi gardurile de fier pentru a-şi pune poartă de lemn şi gard de nuiele. Banii folosiţi pentru renovare sînt cei strînşi anul trecut, cu ocazia unui eveniment similar (…) În maximum două luni casa va fi gata după care va urma interiorul”, a explicat prof. Mircea Mihnea, reprezentant al asociaţiei. Strategia are succes, iar astfel alte două familii din judeţ sînt deja interesate a se implica în acest proiect.
       „Cele mai frumoase lucruri le au ţăranii români”
„Casa Maramureşană” caută în continuare alţi tineri care doresc să revigoreze locuinţele vechi din lemn. „Proiectul se adresează oamenilor de bine, întreprinzătorilor (…) în momentul în care o casă va fi gata aceasta va fi prezentată pe site, inclusiv costurile renovării. Astfel, lumea va putea dona sume de bani pe care asociaţia îi va gestiona; proprietarul nu se va atinge de bani”, mai punctează exponentul asociaţiei, adăugînd faptul că cei care vor dărui bani în cadrul acestui proiect vor beneficia, pe durata verii, de nopţi de cazare în casele restaurate. Aceştia nu vor plăti, iar cele necesare şi le vor procura din gospodăria familiei. „Dacă nu implicăm economic un astfel de proiect, lumea nu va fi interesată (…) Cele mai frumoase lucruri le au ţăranii români. De aceea prinţul Charles e înnebunit după România. Acesta e secretul”, a subliniat Mircea Mihnea.
       „Casa românească poate să pornească o mişcare de recuperare a satului”
Seara de la Remecioara le-a adus în faţa celor prezenţi şi pe membre ale primei comunităţi online dedicate iei şi costumului tradiţional românesc – „La blouse roumaine”. Andreea Tomescu, fondatoarea şi iniţiatoarea Zilei universale a iei, marcată deja în doi ani pe data de 24 iunie, s-a declarat impresionată de numărul celor poposiţi în gospodăria de la Remecioara, dar mai ales de vestimentaţiile tradiţionale pe care au ales să le poarte cu ocazia evenimentului. „S-a demonstrat că tradiţia e mai vie ca niciodată. S-au purtat cămăşi româneşti în peste 54 de ţări de pe întreg globul”, a mărturisit aceasta, făcînd referire la ziua de iunie dedicată iei. „N-am mai văzut atît de mulţi oameni îmbrăcaţi româneşte. Anul trecut, cînd l-am cunoscut pe Mircea, am spus să facem imposibilul posibil deoarece casa românească poate să pornească, în România, o mişcare culturală şi economică de recuperare a satului românesc. Cred profund în asta, iar comunitatea „La blouse roumaine” acordă sprijin total asociaţiei şi caută pentru ea case frumoase în care costumele noastre să dăinuiască veşnic”, a concluzionat aceasta.
       Expoziţie de artă cu vînzare la licitaţie
Publicul numeros de la Remecioara a putut admira sîmbătă seara şi o expoziţie de artă cu vînzare la licitaţie. Astfel, au fost etalate creaţii ale pictorilor Dorel Petrehuş şi Valentin Muste şi ale sculptorilor Viorel Marton şi Mircea Roman. La final, doritorii au putut contribui la înfăptuirea proiectelor asociaţiei donînd bani. „Casa Maramureşană” oferă un exemplu pentru societate şi prin gospodăria pe care a renovat-o în aşezarea rurală amintită. Aceasta cuprinde o casă veche de peste 100 de ani, o locuinţă care îmbină armonios elemente tradiţionale cu cele moderne, o şură şi un foişor. „Lucrăm de patru ani şi proiectul încă nu e gata. Am învăţat pe pielea noastră să facem lut, să punem nuiele şi draniţe. Scopul nostru e să le arătăm oamenilor că şi casele vechi arată bine”, a expus Mircea Mihnea, completînd că, după finalizare, locaţia va fi destinată găzduirii diverselor evenimente.
       Două case au fost deja adoptate

1208        Seara a fost întregită de reprezentaţia celor doi maeştri, Grigore Leşe şi Gheorghe Zamfir, care au transpus, prin muzică tradiţională şi cugetări, necesitatea de a păstra elementele satului românesc. „Am vrut pentru acest eveniment oameni de calitate pentru că doar cu astfel de oameni faci lucruri de calitate”, a mai destăinuit Mircea Mihnea după ce, anul trecut, la lansarea asociaţiei, a fost prezent un alt om de valoare, actorul Dan Puric. Mai mult, buna iniţiativă a „Casei Maramureşene” vizavi de proiectul proaspăt lansat a fost confirmată de cei doi invitaţi care au deschis seria adopţiilor de case: Grigore Leşe va „înfia” casa de la Budeşti, în vreme de Gheorghe Zamfir o va adopta pe următoarea.

(Maria STOICA, în Graiul Maramureşului, marţi 12 august 2014, http://graiul.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=23769:casele-vechi-din-maramure-au-de-acum-un-salvator&catid=47:reportaje&Itemid=32)

Posted in: Anamnesis