Virgil Raţiu despre „Fals”-ul „tratat de manipulare” al Anei Blandiana şi „ignoranţa programată” a tinerilor

Posted on august 25, 2014

12



ana_0

       În fiecare an, vara, la Memorialul Sighet, în cadrul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, se desfăşoară Şcoala de Vară la care iau parte profesori, studenţi, intelectuali de diferite profesii, dar mai cu seamă tineri de până în 18-19 ani şi, desigur, organizatorii. Mai ales pentru generaţiile tinere sunt organizate aceste adevărate cursuri, căci maturii care participă la aceste activităţi sunt, de fapt, lectorii şcolii, fiecare conferenţiind conform unei teme stabilite din timp. În cartea „Fals tratat de manipulare” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2013), Ana Blandiana relatează, alături de multe alte importante teme, încă o pagină din istoria recentă a României. De fapt, toate temele din această carte fac parte dintr-o istorie contemporană a ţării pe care mulţi au trăit-o, dar puţini o mai ţin minte în multele ei aspecte începând cu luna decembrie 1989, sau pe puţini îi mai interesează.
      La o întâlnire recentă cu elevii unor clase de a XII-a, răspunzând unor întrebări legate de începuturile Memorialului Sighet, Ana Blandiana a spus că proiectul Memorialului a fost luat sub egida Consiliului Europei în 1993, într-o vereme când din cauza mineriadelor România nu era încă acceptată ca membră a Consiliului Europei. Termenul „mineriadă” a părut necunoscut celor prezenţi în sală. Atunci a fost lansată întrebarea „Cine ştie ce este o mineriadă?”. După momente de şovăire, o tânără a spus, mai mult întrebând, că ar putea fi o formă de luptă a minerilor care, în semn de protest, se închid în mină cerând salarii mai mari. Aşa a fost descoperită confuzia care domneşte pe paginile istoriei recente a ţării şi în spiritele celor care o trăiesc.
        Pentru a explica termenul „mineriadă” era nevoie să se vorbească despre Revoluţia din 1989 şi, desigur, despre marea manifestaţie din Piaţa Universităţii din 199o, pentru că majoritatea celor prezenţi la Şcoala de Vară nici nu erau născuţi în acei ani. Aşadar, în perioada scursă de atunci până în prezent în şcoli nu se învaţă nimic din istoria recentă a României, nici măcar la cursurile de educaţie civică, iar părinţii ori alţi cunoscuţi din familie mai în vârstă nu au discutat cu tinerii astfel de chestiuni. Elevilor de astăzi, cărora li se predau ore de educaţie civică, le este ascunsă cea mai crasă reprimare a civismului, cel mai sfidător atentat la societatea civilă, iar faptul nu ni se pare întâmplător, ci faptul este sistematic produs – continuă relatarea Ana Blandiana.
       „Mineriadele” au fost un fenomen in România, o catastrofă politică care a îndepărtat ţara faţă de oricare altă ţară din Europa. România era privită ca o ţară care evoluează în secolul al XVIII-lea.
Fenomenul „mineriadă” constă în chemarea de către preşedintele ţării (atunci Ion Iliescu) a unei categorii sociale (minerii) împotriva alteia (intelectualii), instigând la violenţă şi riscând războiul civil. România, cu „mineriada”, a lăsat întregul Occident cu gura căscată, iar gafa preşedintelui său postcomunist a fost de proporţii. Atunci s-a strigat în Piaţa Universităţii „Moarte intelectualilor!”. Cum ar înţelege un tânăr din ziua de azi această lozincă greu de imaginat că a ieşit din gurile unor oameni, chiar dacă erau mineri. „Mineriada” a fost organizată cu scopul declarat ca Guvernul de atunci al ţării „să poată lucra în linişte” pentru binele ţării.
       Desigur, au fost atunci mii de români năuci care au aplaudat acţiunea grotescă a minerilor din Valea Jiului, conduşi de Miron Cosma, care astăzi mi se pare un om prosper. Atunci, mineri înarmaţi cu bâte şi lanţuri anume confecţionate băteau pe străzile Bucureştiului pe oricine prindeau şi, mai cu seamă, persoanele care purtau barbă, pentru că numai intelectualii, nu-i aşa, îşi permit să poarte această podoabă bărbătească.
       Faptul că adolescenţii de azi nu cunosc acest termen, pentru că nu l-au întâlnit niciunde în vreun manual şi pentru că părinţii lor nu se ocupă să le explice aşa ceva copiilor, este foarte grav, este o formă tipic românescă de a purta populaţia în eternă minciună, aşa cum a procedat ani la rând clasa politică românească faţă de poporul în fruntea căruia s-a aşezat. Zice Ana Blandiana: Dacă în percepţia tinerilor „mineriadele” sunt forme de luptă ale minerilor pentru o viaţă mai bună, „Securitatea” (termenul în sine şi fenomenul, la rândul său) trebuie să fie, în percepţia lor, o firmă de protecţie şi pază… Vă daţi seama!
       Ignoranţa în România este programată, profesorii continuă inconştient, prin tăinuirea unor evenimente, să spele creierele elevilor în mod savant, iar televiziunile de divertisment cel mult pot, pentru că atâta ştiu, să ia la „mişto”, să maimuţărească evenimentele grave din România anilor 1990, 1991, legate de năvălirea la Bucureşti a minerilor.
       Şi nu numai despre mineriade scrie Ana Blandiana în cartea ei. Ana Blandiana face o radiografiere exactă şi fără menajamente a societăţii civile şi politice din România de după 1989, şi nu numai a acestor ani.

       Virgil RAŢIU (în Mesagerul de Bistriţa-Năsăud, http://www.mesagerul.ro/2014/08/24/fals-tratat-de-manipulare-eseuri-de-ana-blandiana )

_______________________________

      Textul prietenului meu Virgil Raţiu e un bun prilej să reamintesc şi postarea mea mai veche, Mineriada ascunsă, https://vasilegogea.wordpress.com/2010/06/12/mineriada-ascunsa/.

Posted in: Anamnesis, Ex libris