O tipologie
Printre ultimele mele însemnări din anul 1989, publicate în Fragmente salvate (1975-1989) (Polirom, 1996) se află şi transcrierea unei tipologii umane descrisă de Tolstoi în nuvela sa Tăierea pădurii (Povestirea unui iuncher). Îmi revine în minte azi, cînd Google, ne aminteşte că se împlinesc 186 de ani de la naşterea autorului nuvelei Moartea lui Ivan Ilici şi a romanului Război şi pace. O reiau:
“1.Supuşii;
2.Autoritarii;
3.Impetuoşii.
Supuşii se împart astfel:
a) supuşii nepăsători;
b) supuşii zeloşi.
Autoritarii cuprind:
a) autoritarii aspri;
b) autoritarii diplomaţi.
Impetuoşii:
a) impetuoşii ghiduşi;
b) impetuoşii corupţi.”
Mi se pare că pînă şi comentariul meu de atunci e încă valabil: noi nu avem decît o singură categorie – supuşi autoritari impetuoşi! Cumulînd de-a valma toate celelalte atribute. Nesupuşii, revoltaţii sunt din nou înlocuiţi cu nemulţumiţii, reclamagiii…
vetiver2
septembrie 9, 2014
In adolescenta l-am visat pe Tolstoi. Probabil ca s-a intamplat dupa ce am citit Razboi si Pace. In acel vis eram invitata la o adunare in casa lui din Moscova iar Lev m-a rugat, putin dupa ce am intrat acolo, sa il urmez in camera lui de lucru. Mi-a spus citeva lucruri interesante si mi s-a adresat „Sashenka”. Ani multi dupa aceea, in 2000, the Constitutional and Legal Policy Institute din Budapesta m-a trimis sa predau cercetare in dreptul international, strain si comparat la Moscova. Fireste ca primul gand a fost sa vizitez casa lui Lev Tolstoi. Dupa multe peripetii am reusit sa ajung la casa lui intunecoasa. In fata camerei lui de lucru am inteles ca era exact camera din vis.
Mirela
Neh Liudov
septembrie 9, 2014
@Vetiver 2
Visele intens visate devin adeseori realitate.
vasilegogea
septembrie 10, 2014
@vetiver2
Daa, există momente magice în viaţă!
Anca Marin Butnarescu
iulie 31, 2015
Intr-adevar. Subconstientul lucreaza!