„Povestea ceteraşului fără o mînă” a lui Sorin Grecu premiată la Festivalul Internaţional de Film Document.Art.

Posted on octombrie 22, 2014

0Sorin Grecu

premiat la Festivalul Internaţional de Film Document.Art.

Ediţia XXI, Bucureşti, 15-18 octombrie 2014

        În perioada 15 – 18 octombrie s-a desfăşurat la Bucureşti cea de-a XXI – a ediţie a IFFEST DOCUMENT. ART., dedicat filmelor de artă, ecologie şi turism. Competiţia din acest an a fost mai disputată decât oricând, la concurs fiind trimise peste 600 de filme din 68 de ţări, dintre care au fost selecţionate într-o fază preliminară 95, iar pentru cea finală 45. Juriul festivalului a fost compus din Marina Roman, Luminiţa Boerescu, critici de film, Mihai Orăşanu, Membru al Asociaţiei autorilor colanei sonore, UCIN, producătorul şi regizorul Rodrigo Fernandez, Chile, fiind prezidat de criticul de film Călin Stănculescu. La acest festival de tradiţie, jurnalistul şi poetul clujean Sorin Grecu a fost recompensat, la secţiunea Film de Artă cu Menţiunea Specială a Asociaţiei Române de Film Document.Art, pentru filmul etnografic „Povestea ceteraşului fără o mână”, realizat împreună cu operatorul Zoli Szucs. Astfel, filmul cineaştilor clujeni primeşte cea de-a doua importantă distincţie, după Marele Premiu al Festivalului Naţional de Film Etnografic – Galaţi, 2013.

Festival de Film 039

La secţiunea Film de Artă, cea mai disputată în concurs, premiile au fost distribuite astfel: Premiul Special al Asociaţiei Române DOCUMENT.ART. filmului „Mas Man”, regizat şi produs de cineastul Dalton Narine din Trinidad-Tobago, iar Premiul Asociaţiei Române de Film Document.Art. filmului “Pichuco”, regizat de Martin Turnes şi produs de compania”Puente Films” din Argentina. Marele Premiu „Acvila de Aur” a fost câştigat de filmul „Un scaun potrivit pentru un înger”, o coproducţie Canada/Finlanda, regizată de Raymond St. Jean şi produsă de Michael Oullette. Festivalul a cuprins şi alte secţiuni, precum: Film Turistic, Film Ecologic şi de Mediu, Film de animaţie, Film educaţional, Film de artă naivă, Film de reportaj (premiul pentru cel mai bun reportaj fiind adjudecat de echipa televiziunii Antena 3, cu filmul „În spatele fantomei”), Portret, Eseu, Documentar, Premiul pentru cea mai bună producţie românească (câştigat de regizorul Francisc Mraz cu filmul “Sculptorul Mircea Roman”). De asemenea, un premiu pentru stilistică în documentarul românesc a fost acordat filmului “Meanwhile in Bucharest”, realizat de Roxana Andrei şi Eugen Neiculescu.

Festival de Film 036

Alte premii importante au fost cucerite de următoarele filme şi cineaşti: “Ţinutul oglinzilor”, de Mark Lyken şi Emma Dove din Anglia – Premiul pentru creativitate, „Evadare în Vanuatu”, regizat de cehul Libor Spacek – Premiul pentru cel mai bun film de ecoturism, „Evreii din Roma”, de Gianfranco Pannone – Premiul pentru cel mai bun documentar de turism cultural, istoric şi religios, „Drum fără sfârşit”, regizat de Juan Rayos din Spania – Premiul pentru cel mai bun film documentar de turism, „Pescarii”, regizat de Maciej Glowinski, Polonia – premiul ”Noua Generaţie”, „Ecuador, cu ochii închişi”, regizat de Daniel Chamorro, Spania – Premiul pentru cel mai bun film de ecologie şi mediu, „Aşteptarea”, regizat de Alistair I. Macdonald – Premiul ex-aequo pentru cel mai bun film documentar, etc. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi al sponsorului oficial al Festivalului, VINARTE – companie producătoare de vinuri.

Posted in: Premii