Spectacol de gală la Cluj cu cel mai recent film al lui Nicolae Mărgineanu, „Poarta Albă”

Posted on octombrie 23, 2014

2La Cinematograful „VICTORIA” din Cluj-Napoca

joi 23 octombrie 2014, ora 20

va avea loc spectacolul de gală în cadrul căruia se va lansa cel mai recent lungmetraj de ficţiune inspirat din istoria recentă, semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu.

Va fi prezentă echipa care semnează producţia filmului.

poarta-alba-716x1024

       „…s-au făcut prea puţine filme despre această perioadă a istoriei noastre recente, perioadă în care s-a încercat prin forţă să se mutileze sufletul neamului nostru. Nu se doreşte un astfel de subiect, dovadă că proiectul a fost respins de trei ori la concursul de finanţare al CNC, abia a patra oară a reuşit. Se doreşte ca trecutul nostru să fie îngropat, ni se spune că nu mai interesează pe nimeni, nu e un subiect comercial, ”ce-a fost a fost, să ne vedem de viitor, de viaţa noastră!”.  Sunt foarte multe evenimente din aceşti ani care ar putea inspira subiecte de film.”
cutia de carton, poarta alba, film, nicolae margineanu, 4
 
        „Am citit multe cărţi de memorii foarte bine scrise şi de-a dreptul emoţionante. Una din ele a fost VĂRUL ALEXANDRU de Adrian Oprescu care fusese arestat când avea 20 de ani şi era student în anul întâi la Politehnică. Şi-a scris memoriile după 60 de ani, deci la optzeci de ani, şi le-a povestit cu o minunată prospeţime. Eroii principali ai filmului ADRIAN (Adrian Oprescu) şi NINEL sunt preluaţi din această carte. Tot aici era relatată şi scena cu copilul de trei ani care a adormit în baraca de scule. Am simţit că este un final bun de film. Scena păstrează toate datele unui eveniment real, dar te trimite către Pruncul Iisus, care a ales să vină pe lume în deplină sărăcie, într-un grajd de vite. Copilul din lagăr apare într-o magazie sărăcăcioasă şi este înconjurat de umili puşcăriaşi, care se bucură de prezenţa lui. Această poveste este relatată şi în alte cărţi de memorii ale celor care au suferit la Canal, fapt care dovedeşte că devenise o mică legendă. Ce poate fi mai uluitor pentru un deţinut care nu şi-a mai văzut de ani buni familia şi copiii decât să privească un prunc adormit, care îi aduce aminte de tihna căminului şi a Sfintei Sărbători a Crăciunului care se apropie. M-am inspirat apoi şi din cărţile de memorii TORTURA PE ÎNŢELESUL TUTUROR de Florin Constantin Pavlovici, din care am preluat câteva scene de umor, atât de necesare pentru a da o respiraţie de optimism filmului, precum şi din cartea scriitorului clujean Teohar Mihadaş ”Pe muntele Ebal” şi din cartea de interviuri ”Drumuri în întuneric” de Dumitru Andreca. Au fost mai multe variante de scenariu, s-a muncit mult, s-au făcut modificări chiar şi în timpul filmărilor datorită faptului că bugetul filmului nu ne permitea realizarea unor secvenţe mai costisitoare.”
 
       Nicolae MĂRGINEANU, într-un interviu pe care vă recomandăm să-l citiţi în întregime pe CutiaDeCarton, http://cutiadecarton.blogspot.ro/#!/2014/10/despre-poarta-alba-interviu-cu.html.

 

Posted in: Anamnesis