Cenaclul UBB iese din nou în public, propunînd o nouă „şedinţă de lucru” lărgită.
Protagonişti vor fi poetul Ion Mureşan şi prozatorul Alexandru Vlad,
cu cele mai recente volume ale lor, apărute la Editura Charmides.
*
*
Conversaţiunile vor avea loc luni 27 octombrie, începînd cu ora 18 la Librăria Book Corner (Bd. Eroilor, nr. 15)
„Însuşirile esenţiale scriitorului de proză (Alexandru Vlad) le stăpâneşte ferm: e sobru, concis, îmbină mereu detaliile scenografice (spaţiale, meteorologice, vestimentare, temporale, cinetice etc. etc.) cu expunerea stărilor psiho-sensibile ale personagiilor, păstrând totodată neabătut firul naraţiunii. Altă proprietate de seamă e capacitatea (rar întâlnită şi la cei mai mari dintre scriitori) menţinerii misterului enunţiativ.” (N. Steinhardt în Familia, 1983)
„Dacă ar fi să caracterizez în câteva cuvinte Oglinda aburită a lui Ion Mureşan, aş spune că este o carte efervescentă sau, parafrazând celebrul titlu al unei cărţi de Boris Vian, un eşantion consistent din spuma zilelor poetului.” (Alexandru Vlad, pe coperta IV a volumului Oglinda aburită – eseuri conversaţionale.)
Eseistul liric, epic + dramatic
octombrie 27, 2014
Cartile au dat in clocot ( pe frigul asta!) … sau, poate, auctorii lor le-au dat in corner?
Mustafa Vadimovici Benimbok
octombrie 27, 2014
Book Corner? Cornes du Bouc? Poate fi, credem noi, si o aluzie fina a beutoriului Mure la toarta tapului de bere (”Bierbock” pe germaneste), asimilabila poetic unui corn de ”caper emissarius”, de ”bouc emissaire”, de ”scapegoat”, de ce nu? Ca nu crez sa se fi gandit la desucheata fraza a turcaletului din Mangalia ce il capcaniza – cu un ”Ceausescu, benimbok!” – pe insusi Adrian Paunescu, vestitul cantaret de curte veche…
Ion Ionescu
octombrie 27, 2014
Frumos: „Muryvladia”, adica o parte ‘arcadiana’ a Clujului napocan! M[a intreb cite vor mai fi existind?
vasilegogea
octombrie 27, 2014
@Ion Ionescu
…”insuliţe” din faimosul „arhipelag” format din „Arizona”, „Croco”, „COLA”, „Pescarul”, „Conti”…
…fum, „abur” şi „cenuşă”…
Eti Emble
octombrie 27, 2014
Dar ”focuri de Bangal” unde se pot gasi in urbea napocana? Sau pe astea le-a confiscat Gil Mihaiu si le-a dus, cumulard cum il stim, la el in sura?
vasilegogea
octombrie 27, 2014
@Eti Emble
…se văd, cu tot felul de ocazii, focuri de artificii; uneori, se aud şi focuri de armă; la vreo 390 de km., între Paşcani şi Iaşi, poţi ajunge, după vreo 6 ore, chiar în localitatea… Focuri!
Ioan Moldovan
octombrie 27, 2014
doi scriitori prima-ntâi, cum se zicea la Imbuz, pe când mai erau acolo oameni care judecau valorile!
Eti, omul nametilor de altadata
octombrie 27, 2014
@VG
La Focuri-Fantinele, intre Iasi,Botosani si Pascani, e domeniu lrezervat al poetulului Liviu Antonesei. Unul din parintii lui era de p-acolo. Tot la Focuri a predat, o vreme, poetul betivorfic Daniel Lascu, lesne traducatorlu din spaniola si unul din junii corespondenti ai lui Noica (Dumnezeu sa-i ierte pe amandoi!), insurat cu o verisoara antonesiana. Am descins cu Liviu la ei – din avtobuz, inopinat – pe la jumatatea Anilor Saptezeci. Era toamna frumoasa, culesul viilor in toi, veselie mare, inclusivi la scoala sateasca unde predau gazdele noastre. Ne-au rasfatat cu vin negru din anul precedent si mancaruri moldovinesti alese. Atunci ne arata Daniel Lascu si o scrisoare de la filosoful Nicasius, multumire pentru o prezentare ce-i facuse poetul, la una din carti, in revista”Orizont”. Focuri, Focuri… iata-ne recazuti in butoiul cu nostalghii, pentru citeva minute, dar le luam traista in spate si mergem mai departe, pina la Coarnele Caprei (She-Goat’s Horns), din acelasi judet.
Eti, omul barbilor de altadata
octombrie 27, 2014
Doi scriitori de prima-ntai, doar ca unul din ei, cel cu barba mai semeata, e si filosof. EX LONGA BARBA COGNOSCIMUS PHILOSOPHUM NAPOCENSEM.
vasilegogea
octombrie 27, 2014
@Eti, omul nametilor de altadata
…eco!nimeri şi eu ca orbu’…
Şerban Foarţă
noiembrie 1, 2014
Aproposito de Etiamble (o cronică la un volum fictiv de Adrian Marino, apărută în „Dilema veche”, acum vreo 4 ani):
A. M., Etiemble ou le comparatisme militant. – Iniţial, autorul îl laudă pe Etiemble (ca şi, nu mai puţin, pe M. Eliade), pentru ca, după, să-i dezavueze. În ceea ce-l priveşte pe întâiul, i-aş fi sugerat savantului român (dacă, fireşte, m-ar fi luat în seamă) să-i transcrie numele într-astfel: Yetiamble şi, la rigoare, Yeti amble. – Cine e Yeti ştim cu toţii. Ce-i aia amble ştiu (minus francezii) prea puţini. Fireşte, Yeti e, dacă mai e, abominabilul snowman, care, android antropoid, e, în principiu, când biped, când patruped. Or, în hexagoneză, niscaiva patrupede amblent, adică, deplasîndu-se, ridică picioarele de pe aceeaşi parte, simultan: între acestea, elefantul, girafa sau cămila. Ei, bine, cînd e patruped, iar nu biped, poate că şi „omul zăpezii”, Yeti, amble. Iar dacă Yeti amble, de ce n-ar fi făcut-o şi bietul Etiemble?!
vasilegogea
noiembrie 1, 2014
@Şerban Foarţă
„Comparatism nemilitant”, dar autor anonim:
– Ce faci, Ioane, meri oareunde, cu oarece treabă?
– Ba, numa’ îmblu!