Spiritul lui Mircea Eliade. La Cluj

Posted on octombrie 28, 2014

3Visul lui Mircea Eliade, împlinit la Cluj

mircea_eliade_2p

 

    Începând cu această toamnă, la Universitatea Babeş Bolyai (UBB) funcţionează Centrul clujean pentru Studii Indiene, o premieră naţională. ”Vinovată” pentru existenţa lui este cercetătoarea Mihaela Gligor, care ne povesteşte, în exclusivitate, câte ceva despre acest nou proiect al ei: primul centru de studii indiene la nivel de universitate din România. 

 

*

logo-clujulcultural-descriere-400-w-v2

 

         Reproduc şi aici (cu sentimentul unei revanşe după patruzeci de ani, cînd o asemenea iniţiativă şi un astfel de interviu ar fi fost mai mult decît o „vină”!) interviul acordat de Mihaela Gligor site-ului Clujul cultural,

http://www.clujulcultural.ro/visul-lui-mircea-eliade-implinit-la-cluj/

clujulcultural.ro: Când, cum ţi-a venit ideea?

Mihaela Gligor: În ultimii ani am avut tot felul de iniţiative legate de India, de la inaugurarea Colecției de carte Biblioteca Indiană, pe care o coordonez la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă de la Cluj, la înfiinţarea (alături de două bune prietene) Centrului Cultural ”Rabindranath Tagore” România şi co-organizarea Festivalului culturii indiene, Namaste India, la o mulţime de lansări de carte şi dicuţii cu elevii şi studenţii sau evenimente publice (ultimul în cadrul TiMAF). Astfel că dorinţa de a înfiinţa un Centru de Studii Indiene la nivel de universitate a venit, oarecum, firesc. Am observat, în aceşti şapte ani de când sunt în contact cu India, că există o fascinaţie vis-a-vis de cultura indiană. Fie că e vorba de film, muzică, dans, carte sau bucătărie, tot ce ţine de India este bine primit de publicul din România. Iar tinerii îşi doresc să cunoască, să înveţe, să aprecieze la justa lor valoare tradițiile, limbile şi filosofiile Indiei. Aşa se face că mi-am pus în gând să înfiinţez acest Centru Clujean pentru Studii Indiene în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

GligorCercetătoarea Mihaela Gligor în India-foto arhivă personală

clujulcultural.ro: Cine te-a sprijinit?

Mihaela Gligor: Am găsit un sprijin  extraordinar la Rectoratul UBB şi la Facultatea de Litere, în cadrul căreia și funcționează acest Centru. Le sunt recunoscătoare tuturor acelora care au crezut în visul meu și m-au ajutat să îl transform în realitate. Sunt sigură că vom avea succes.

 clujulcultural.ro: Era şi visul lui Eliade!

Mihaela Gligor: Da, era visul lui Eliade. Şi al altora. Înainte şi după el. Într-o scrisoare către Arion Roşu, din 14 decembrie 1966[1], Eliade scria: ”indianistica n-a avut noroc în România”.

Nimic nu a fost întâmplător în povestea aceasta cu indianistica. Un vechi proverb indian spune că în viaţă evenimentele se petrec doar atunci când trebuie; nu mai devreme, nici mai târziu, ci exact la momentul potrivit. Cu siguranţă există un motiv pentru care acest Centru s-a înfiinţat acum, aici, la Cluj. Sunt mândră că am putut ajuta la înființarea lui şi aş vrea să cred că se va auzi, în curând, de minunatele evenimente pe care le vom organiza.

  clujulcultural.ro: Ce obiective are Centrul?

Mihaela Gligor: Centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene și o mai bună înțelegere a ei prin programe complete de educație, cercetare şi publicare. Vom avea cursuri de cultură şi civilizație şi de limbi (sanscrită, bengali, hindi). Pe cât posibil, vom încerca să aducem profesori din India. Vom dezvolta colaborări cu centrele similare de la mari universităţi din Europa, USA şi India. Centrul nostru nu este afiliat nici unei mişcări politice sau ideologii religioase. Este deschis tuturor acelora care îşi doresc să îşi însușească o parte din incredibila cultură a Indiei.

clujulcultural.ro: Ce rol joci tu?

Mihaela Gligor: Sunt director al acestui centru. Sună pretenţios. Aş vrea să cred că sunt un mijlocitor între două lumi: India, cea care mi-a schimbat viaţa şi m-a făcut mai puternică şi România, cea în care îmi doresc să aduc India mea.

  clujulcultural.ro: Când va avea loc deschiderea oficială?

Mihaela Gligor: Cândva în luna noiembrie. Vă anunţ din timp şi vă aştept. Mulţumesc pentru interes şi ajutorul oferit în promovarea acestei iniţiative.

 clujulcultural.ro: Mulţumim, Mihaela. Succes pe mai departe.

Mai multe informaţii  despre Centrul de Studii Indiene al UBB găsiţi  pe contul de Facebook al Centrului AICI 

________________________

[1] Scrisoare inclusă în Postlegomena la felix culpa. Mircea Eliade, evreii şi antisemitismul. Ediţie de Mihaela Gligor şi Liviu Bordaş, Presa Universitară Clujeană, vol. 2, 2013, p. 515.

_________________________

Vezi profilul Mihaelei Gligor aici: http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/detalii_membrii_533_GLIGOR-Mihaela.html